Rusijos pareigūnai sulaikė eksmerą disidentą | Diena.lt

RUSIJOS PAREIGŪNAI SULAIKĖ EKSMERĄ DISIDENTĄ

Buvęs ketvirto pagal dydį Rusijos miesto meras ketvirtadienį buvo sulaikytas dėl kaltinimų, dėl kurių jis gali atsidurti už grotų.

Balsingas Kremliaus kritikas Jevgenijus Roizmanas yra vienas ryškiausių ir charizmatiškiausių opozicijos veikėjų Rusijoje. Dirbdamas 1,5 mln. gyventojų turinčio Jekaterinburgo miesto Uralo kalnuose meru, jis sulaukė didelio populiarumo.

Praėjusiais metais 60-mečiui J. Roizmanui, kuris mero pareigas ėjo 2013–2018 metais, buvo pateikti kaltinimai dėl Rusijos kariuomenės diskreditavimo ir jam buvo uždrausta dalyvauti viešuose renginiuose, naudotis internetu, telefonu ar paštu ir bendrauti su kitais asmenimis, išskyrus advokatus ir artimus šeimos narius, kol vyks teismo procesas.

Policija ketvirtadienį suėmė J. Roizmaną dėl kaltinimų, kad jis perpublikavo medžiagą, kurioje buvo nuoroda į valdžios institucijų uždraustą įkalinto Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno vadovaujamą organizaciją.

J. Roizmanas atmetė kaltinimus ir per posėdį po sulaikymo Jekaterinburgo teismui pareiškė, kad jis net nebuvo užsiregistravęs tame socialiniame tinkle. Jo advokatas teigė, kad minėtą medžiagą perpublikavo vienos iš daugelio jo paramos grupių nariai.

Jei J. Roizmanas bus pripažintas kaltu, jam gresia 15 parų areštas, o vėliau jam gali būti pateikti nauji kaltinimai.

Praėjusiais metais teismai ne kartą skyrė J. Roizmanui baudas už kariuomenės diskreditavimą ir sudarė prielaidas iškelti baudžiamąją bylą, kuri gali būti pradėta pakartotinai nusižengusiems asmenims.

Pernai, netrukus po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė karius į Ukrainą, rusų įstatymų leidėjai patvirtino teisės aktą, kuriuo uždraudė tai, ką valdžia laiko Rusijos kariuomenės menkinimu arba „melagienų“ apie karą Ukrainoje, oficialiai vadinamą „specialiąja karine operacija“, skleidimu.

Teismai visoje šalyje vis dažniau skiria laisvės atėmimo bausmes Maskvos karo Ukrainoje kritikams.

J. Roizmanas tebėra vienas iš nedaugelio matomų opozicijos veikėjų Rusijoje, kuris dar nebuvo įkalintas ir nepabėgo iš šalies dėl pareigūnų spaudimo. Žymus opozicijos politikas Ilja Jašinas buvo nuteistas kalėti pusdevintų metų dėl kaltinimų diskreditavus kariuomenę, o kitas svarbus opozicijos veikėjas Vladimiras Kara-Murza buvo įkalintas dėl tų pačių kaltinimų ir dabar yra teisiamas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Disedentas

Banditas Opozicionierius:)

Matomai

meras panoro pailsėti .........

Paleiskit

Pirma Lietuvos politinius kalinius pries skiesdami apie disidentus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS