Rusijos parlamentas svarstys V. Putino pasiūlytą kandidatūrą į premjerus | Diena.lt

RUSIJOS PARLAMENTAS SVARSTYS V. PUTINO PASIŪLYTĄ KANDIDATŪRĄ Į PREMJERUS

Rusijos įstatymų leidėjai ketvirtadienį pradės svarstyti Vladimiro Putino pasiūlytą mažai žinomą kandidatūrą į šalies premjerus, prezidento pranešimui dėl svarbių konstitucinių reformų pakursčius kalbas apie jo ateities planus.

V. Putinas trečiadienį pasiūlė Valstybės Dūmai – žemiesiems parlamento rūmams – apsvarstyti Rusijos federalinės mokesčių tarnybos vadovo Michailo Mišustino kandidatūrą į ministro pirmininko postą.

Pasiūlymas paskirti premjeru 53-ejų M. Mišustiną, palyginti menkai žinomą technokratą, nuo 2010 metų vadovaujantį mokesčių tarnybai, pasirodė po netikėto ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo atsistatydinimo, V. Putinui pristačius virtinę konstitucinių reformų Rusijos politinei sistemai pertvarkyti.

V. Putinui savo metiniame kreipimesi į įstatymų leidėjus paskelbus apie pluoštą numatomų konstitucinių reformų, vyriausybės vadovas pareiškė, kad jas įgyvendinus pasikeis ne tik virtinė konstitucijos straipsnių, bet ir vykdomosios, įstatymų leidžiamosios ir teismų valdžių pusiausvyra.

V. Putinas padėkojo ministrų kabinetui už atliktą darbą ir paskelbė ketinantis sukurti RF Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo pareigybę, kurią pasiūlys D. Medvedevui.

Manoma, kad Kremliui lojali Valstybės Dūma patvirtins M. Mišustiną premjeru.

Virtinė sensacingų pranešimų per V. Putino metinę kalbą ir po jos išprovokavo spėliones dėl jo vaidmens po 2024 metų, kai baigsis jo dabartinė prezidento kadencija.

Kai kas mano, kad 67 metų V. Putinas, kuris šaliai vadovauja nuo 1999-ųjų, galėtų ruošti dirvą savo darbui kokiame nors naujame poste ar įtakingam užkulisiniam vaidmeniui.

Taip pat neaišku, ar M. Mišustinas yra laikina figūra, ar galbūt bus rengiamas kaip V. Putino įpėdinis.

Valstybės Dūma savo interneto svetainėje paskelbė, kad M. Mišustinas prieš 10 val. (9 val. Lietuvos laiku) prasidėsiančią plenarinę sesiją, kurios metu bus oficialiai svarstoma jo kandidatūra, surengs „konsultacijas“ su keturiomis parlamentinėmis partijomis.

Liks svarbiausias?

Anksčiau trečiadienį per savo metinį kreipimąsi į įstatymų leidėjus V. Putinas pasiūlė rengti referendumą dėl Rusijos konstitucijos pataisų, kuriomis būtų sustiprinti parlamento įgaliojimai.

Be kita ko, siūloma suteikti parlamentui teisę rinkti ministrą pirmininką ir vyriausybės aukšto rango narius. Dabar juos skiria prezidentas.

Priėmus kitas jo siūlomas pataisas, sustiprėtų regionų gubernatorių vaidmuo ir sugriežtėtų keliami reikalavimai kandidatams į prezidentus.

Dėstydamas pasiūlymus, kurie būti pirmi reikšmingi 1993 metais priimtos konstitucijos pakeitimai, V. Putinas pažymėjo, kad rusai „reikalauja pokyčių“.

Rusijoje, kur paprastų žmonių pajamos penkerius metus nedidėjo ar mažėjo, o pensinio amžiaus padidinimas nulėmė V. Putino populiarumo smukimą, augo pyktis ir nusivylimas.

Nuo 2012 metų premjero poste dirbantis D. Medvedevas po atsistatydinimo liko laikinai eiti vyriausybės vadovo pareigų, kol įgaliojimus perims naujas premjeras.

Nepriklausoma politikos analitikė Marija Lipman sakė, jog visi paskelbti pokyčiai rodo V. Putiną norint likti svarbiausiu žmogumi šalyje ir neturėti „jokių varžovų“.

Iki gyvos galvos likti vieninteliu lyderiu, perėmusiu visą šalį kaip savo nuosavybę,... yra vienintelis Putino tikslas.

Pasak jos, jis gali sąmoningai silpninti prezidento postą prieš jį palikdamas.

Rusijos opozicija taip pat sakė, jog pasiūlymai rodo V. Putino troškimą išlikti valdžioje.

„Iki gyvos galvos likti vieninteliu lyderiu, perėmusiu visą šalį kaip savo nuosavybę,... yra vienintelis Putino tikslas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas.

Jei inžinieriaus išsilavinimą turintis ir ekonomikos disertaciją parašęs M. Mišustinas bus paskirtas premjeru, jis per savaitę turės pasiūlyti naują vyriausybę ir ministrus.

M. Mišustinui, kaip ir V. Putinui, patinka ledo ritulys; pranešama, kad jis stebėdavo rungtynes su saugumo tarnybų pareigūnais.

Buvęs opozicijos parlamentaras Genadijus Gudkovas M. Mišustiną pavadino „nauju beveidžiu funkcionieriumi be ambicijų“, įkūnijančiu sistemą, „žalingą ekonomikai“.

D. Medvedevas, kuris nuo 2008-ųjų ketverius metus dirbo prezidento poste, tikriausiai liks artimas Rusijos lyderiui ir taps V. Putino pavaduotoju Saugumo taryboje.

„Jis išlieka tuo, kuo visuomet buvo: [V. Putino] alter ego“, – tviteryje parašė Dmitrijus Treninas, Carnegie (Karnegio) strateginių studijų centro Maskvoje vadovas. Jis užsiminė, kad D. Medvedevas galėtų būti rengiamas po V. Putino vėl dirbti prezidento poste.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Šk

Referend del akiu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS