Rusijos parlamento narys: nepateikiau „antirusiškos propagandos“ įstatymo projekto | Diena.lt

RUSIJOS PARLAMENTO NARYS: NEPATEIKIAU „ANTIRUSIŠKOS PROPAGANDOS“ ĮSTATYMO PROJEKTO

  • 0

Vienas Rusijos opozicijos įstatymų leidėjas paneigė teiginį, esą jis pateikė svarstyti įstatymo projektą, kuriame siūloma skirti baudas arba laisvės atėmimo bausmes už „antirusišką propagandą“, siejamą su krize Ukrainoje, nors tas teisės aktas buvo akivaizdžiai jo pasirašytas.

Kai kurie žurnalistai skundėsi, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas griežtina nepriklausomų žiniasklaidos kanalų kontrolę, pasirūpindamas, kad jų redaktoriais taptų Kremliui palankūs veikėjai. Tuo tarpu Kremlius neigia priekaištus esą jis stengiasi nutildyti jį kritikuojančią žiniasklaidą.

Minėtas įstatymo projektas buvo pateiktas svarstyti Valstybės Dūmai, Rusijos parlamento žemiesiems rūmams, penktadienį ir buvo pasirašytas įstatymų leidėjo Iljos Ponomariovo. Tačiau I.Ponomariovas sakė tuo metu buvęs ne Maskvoje, o Sibiro mieste Novosibirske, kur kandidatuoja į mero postą.

„Įstatymas dėl rusofobijos – provokacija, – I.Ponomariovas šeštadienį rašė socialiniame tinkle „Twitter“. – Aš jo nepateikiau ir nežinau, kas dedasi. Pabudau sukrėstas; mėginu tai išsiaiškinti.“

Kol kas neaišku, kaip tas projektas buvo užregistruotas Valstybės Dūmoje. Parlamento žemųjų rūmų administracija šeštadienį šio incidento nekomentavo.

Teisės akto projekte siūloma už antirusiškų nuotaikų kurstymą asmenims skirti iki 2 000 rublių (136 litų) baudas arba iki 15 parų, o juridiniams subjektams – iki 4 000 rublių (472 litų) baudas.

Nurodoma, kad tokią iniciatyvą „diktuoja rusofobinių nuotaikų eskalavimas žiniasklaidoje dėl naujausių įvykių kaimyninėje Ukrainoje“.

„Šiame įstatyme rusofobijos propaganda laikomas netikslios neigiamos informacijos, kuria siekiama suformuoti neigiamą požiūrį į Rusiją arba rusus, taip pat rusų kalbą, kultūrą ir valstybingumą, skleidžiant tokia informaciją žiniasklaidoje, taip pat viešuose mitinguose, susirinkimuose arba specialiomis reklamos priemonėmis, atvaizdais, vaizdo ir garso įrašais“, – sakoma teisės akto projekte.

I.Ponomariovas, kuris yra partijos „Teisingoji Rusija“ narys, dalyvavęs masiniuose protestuose prieš vyriausybę 2011–2012 metų žiemą, sakė, kad apie minėtą įstatymą sužinojo penktadienio vakarą iš valstybinių naujienų agentūrų ITAR-TASS ir „RIA Novosti“ pranešimų.

„Jeigu tas įstatymas išties buvo pateiktas mano vardu, pirmadienį jis bus atšauktas“, – jis pažadėjo šeštadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS