Rusijos teisėsaugininkai krečia opozicijos lyderio A. Navalno regioninius štabus | Diena.lt

RUSIJOS TEISĖSAUGININKAI KREČIA OPOZICIJOS LYDERIO A. NAVALNO REGIONINIUS ŠTABUS

Rusijos pareigūnai ketvirtadienį atliko dešimtis reidų protestų lyderio Aleksejaus Navalno regioniniuose štabuose ir jo rėmėjų namuose.

Pasak A. Navalno, šie reidai yra Kremliaus „isterijos“ rezultatas, prezidento Vladimiro Putino sąjungininkams patyrus didelių nuostolių sekmadienį vykusiuose Maskvos valdžios rinkimuose.

Prieš rinkimus A. Navalnas ragino savo šalininkus balsuoti strategiškai, kad vietos valdžios rinkimuose būtų išstumti valdančiosios partijos kandidatai.

„Putinas labai nuliūdo ir trepsi kojytėmis“, – sakė jis telefonu nufilmuotame vaizdo įraše, paskelbtame „YouTube“ kanale.

„Štai ką matome 41 mieste visoje šalyje“, – pridūrė iš pažiūros pavargęs opozicijos lyderis.

Pasak jo, „per didžiausią policijos operaciją šiuolaikinės Rusijos istorijoje“ pareigūnai vykdė kratas daugiau nei 200 adresų.

Operacijoje dalyvavę policijos pareigūnai, tyrėjai, nacionalinės gvardijos ir saugumo tarnybų nariai konfiskavo štabuose rastus kompiuterius ir telefonus, sakė A. Navalnas.

Nuopelnus už tai, kad valdančioji partija neteko beveik trečdalio savo vietų Maskvos dūmoje, A. Navalnas priskyrė balsavimo strategijai.

„Kam tokia isterija? Du žodžiai: išmanusis balsavimas“, – sakė opozicijos lyderis savo tinklaraštyje.

Pasak A. Navalno, kratos buvo atliekamos jo štabuose ir rinkimų kampanijos koordinatorių bei jų artimųjų namuose, o taip pat jo įkurto „Kovos su korupcija fondo“ (FBK) biure Maskvoje.

Teisėsaugos institucijos kol kas oficialios informacijos apie įvykusius reidus nepateikė.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš kaltino valdžios pareigūnus bandant suduoti „stiprų smūgį“ organizacijai.

„Šie reidai yra bauginimo akcija, – sakė ji. – Vienintelis policijos tikslas buvo konfiskuoti mūsų dokumentus ir paralyžiuoti mūsų darbą. Mes nesiliausime.“

Reidai buvo nukreipti prieš opozicijos aktyvistus visoje šalyje nuo Rusijos vakarinės Kaliningrado srities iki Vladivostoko Tolimuosiuose Rytuose, sakė A. Navalno padėjėjai.

K. Jarmyš naujienų agentūrai AFP nurodė, kad prie A. Navalno štabo Maskvoje matė stovintį automobilį, priklausantį įtakingam Tyrimų komitetui, tačiau reidų biure nebuvo.

Uralo regione esančiame Jekaterinburge šalikais veidus užsidengę pareigūnai, vilkintys juodomis uniformomis be skiriamųjų ženklų, neleido niekam patekti į štabą, pranešė vietos žiniasklaida.

Uralo Permės mieste įsikūręs štabas sakė, kad pareigūnai įsiveržė pro langus ir išvertė duris.

„Liudininkai“ tyrime

Rugpjūčio 3 dieną Tyrimų komitetas iškėlė baudžiamąją bylą dėl FBK finansavimo. Tyrimo duomenimis, nuo 2016 metų sausio iki 2018 metų gruodžio FBK darbuotojai legalizavo apie 1 mlrd. rublių (apie 13,8 mln. eurų), gautų iš kitų asmenų nusikalstamu būdu. Šie pinigai esą naudoti FBK veiklai.

Kiek vėliau Rusijos tyrėjai sumažino tą sumą iki 75 mln. rublių (per 1 mln. eurų).

A. Navalno padėjėjas Leonidas Volkovas socialiniuose tinkluose paskelbė, kad asmenys, pas kuriuos buvo atliktos kratos, buvo iškviesti apklausai kaip bylos „liudininkai“.

Prieš rugsėjo 8-osios rinkimus A. Navalnas ir jo bendražygiai surengė virtinę protestų Rusijos sostinėje, pareigūnams atsisakius įregistruoti rinkimams į Maskvos dūmą daug populiarių opozicijos kandidatų.

Tačiau charizmatiškajam 43 metų opozicijos lyderiui pačiam teko praleisti kelis protestus dėl 30 parų arešto bausmės, jam skirtos už ankstesnius nesankcionuotus protestus.

Nuo to laiko, kad šis aršus Kremliaus kritikas ėmėsi labai sėkmingos antivyriausybinės kampanijos, jam buvo iškelta ištisa virtinė bylų, siekiant pažaboti jo veiklą.

„Vienintelis būdas, kaip policinė valstybė gali atsakyti į masinius mitingus, yra masiniai reidai“, – parašė A. Navalno fondo advokatas Aleksandas Golovačas socialiniame tinkle „Twitter“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

labai teisingai daro

ten kruvos Soroso jiems sumoketu doleriu uz riausiu organizavima Maskvoje ir rusijoj

Kiekstas

Visas tas spektaklis uz kgb pinigus. Kada Lietuvoje bus skelbiami bendradarbiave su kgb ir spec. tarnybomis rusijoje?

Rusas

Tegyvuoja VLADIMIRAS PUTINAS URA URAAA!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS