Rusijos teismas atmetė A. Navalno ieškinį dėl draudimo naudoti rašymui skirtas priemones | Diena.lt

RUSIJOS TEISMAS ATMETĖ A. NAVALNO IEŠKINĮ DĖL DRAUDIMO NAUDOTI RAŠYMUI SKIRTAS PRIEMONES

  • 3

Rusijos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį atmetė įkalinto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno ieškinį dėl kalėjimo taisyklių, leidžiančių kalėjimo pareigūnams atimti iš jo rašymui skirtas priemones.

Maskva, birželio 22 d. (AP-BNS). Rusijos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį atmetė įkalinto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno ieškinį dėl kalėjimo taisyklių, leidžiančių kalėjimo pareigūnams atimti iš jo rašymui skirtas priemones.

A. Navalnas atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę už sukčiavimą ir nepagarbą teismui griežto režimo kalėjime Melechove, esančiame už 250 km į rytus nuo Maskvos.

Šią savaitę šiame kalėjime prasidėjo dar vienas aršaus Kremliaus kritiko teismo procesas, kuriame jis kaltinamas ekstremizmu. Jei bus pripažintas kaltu, A. Navalnas už grotų liks dar mažiausiai du dešimtmečius.

Ketvirtadienį Aukščiausiajame Teisme nagrinėtame ieškinyje A. Navalnas skundėsi, kad kalėjimo pareigūnai nebeduoda jam rašiklio ir popieriaus.

„Kai kuriems valandai duodamas rašiklis ir popierius. Kai kur – 15 minučių, tad kaliniui reikia savaitės, kad baigtų rašyti laišką. Mano atveju laikas, skirtas rašymo priemonių naudojimui, buvo visiškai išbrauktas iš mano dienotvarkės. Kaip tai atsitiko? Taip nusprendė kalėjimo viršininkas, štai kaip“, – kaip jam įprasta pašaipiu stiliumi socialiniuose tinkluose, kuriuos tvarko jo komanda, teismo posėdžio išvakarėse rašė Rusijos opozicionierius.

Tai vienas iš daugelio skundų, kuriuos 47-erių politikas yra pateikęs prieš kalėjimo pareigūnus, teigdamas, kad buvo daug kartų pažeistos jo, kaip nuteistojo, teisės. Rusijos teismai atmetė visus jo ieškinius ir peticijas.

A. Navalnas Aukščiausiojo Teismo posėdyje dalyvavo vaizdo ryšiu iš Melechovo kalėjimo. Per posėdį Rusijos pareigūnai teigė, kad su kalėjimo taisyklėmis viskas gerai ir kad A. Navalnui turėtų būti duodamas rašiklis ir popierius, kai jis jų paprašo, jei tuo metu jis neprivalo daryti ko nors kito.

Kalinio argumentai, kad jo atveju tai negalioja, buvo atmesti, ir teismas atmetė jo ieškinį.

Rusijos pareigūnų korupciją demaskavęs ir didelius antikremliškus protestus organizavęs vyras buvo suimtas 2021-ųjų sausį, kai grįžo į Maskvą, Vokietijoje išsigydęs po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl apnuodijimo jis kaltina Kremlių. Pastarasis tai neigia.

Kelis mėnesius jis praleido mažytėje vienutėje, dar vadinamoje karceriu, už tariamus drausminius pažeidimus, pavyzdžiui, už tai, kad neva netinkamai užsisegė kalėjimo drabužius, netinkamai prisistatė sargybiniui ar nustatytu laiku nenusiprausė veido.

A. Navalno bendražygiai ir šalininkai kaltina kalėjimo vadovybę, kad ši nesuteikė jam tinkamos medicininės pagalbos, ir išreiškė susirūpinimą dėl prastėjančios opozicionieriaus sveikatos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Rimas

Supraskit , Navalnas tai granito uola - kalnas, aukojantis save vardan kitu…vietos po saule

Kaunietis

Labai teisingai padarė, seniai reikėjo šita padugnę nuteisti iki gyvos galvos

123

Pasėdės - tai bent žinos kas tai yra kalėjimas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS