Rusijos URM: Rusija išsiuntė į CAR „300 karo instruktorių“ | Diena.lt

RUSIJOS URM: RUSIJA IŠSIUNTĖ Į CAR „300 KARO INSTRUKTORIŲ“

Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį pranešė, kad išsiuntė 300 karo instruktorių į Centrinės Afrikos Respubliką (CAR), to paprašius šios šalies vyriausybei po tariamo bandymo surengti perversmą šalyje prieš artėjančius rinkimus.

Užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad Rusija „greitai atsakė“ į CAR vyriausybė prašymą ir pasiuntė „papildomai 300 instruktorių nacionalinės armijos karinio personalo apmokymams“ pagal susitarimą dėl šalių bendradarbiavimo.

Pirmadienį CAR vyriausybė nurodė, kad Rusija kartu su Ruanda atsiuntė šimtus karių, kai trys stiprios sukilėlių grupės savaitgalį sudarė koalicijos susitarimą, o jų pajėgos pradėjo artėti prie sostinės Bangio.

Šis judėjimas buvo sustabdytas, o kai kur sukilėlių pajėgos buvo nustumtos atgal, tad padėtis yra „valdoma“, vėlai sekmadienį nurodė Jungtinių Tautų taikos palaikymo misija MINUSCA.

Rusijos URM pranešė esanti „rimtai susirūpinusi, kad pastarųjų dienų įvykiai atvedė prie staigaus saugumo padėties pablogėjimo“ šioje Afrikos valstybėje.

Minėtų trijų sukilėlių grupių veiksmai buvo „gerai koordinuoti ir remiami iš išorės“, pareiškė Maskva. Pranešime sakoma, kad maištininkai siekė „sutrikdyti rinkimų procesą“.

Pirmadienį Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Michailas Bogdanovas neigė, kad Maskva pasiuntė karių į CAR, bet pažymėjo, kad rusų kariniai instruktoriai šioje šalyje jau iš anksčiau dirba pagal esamą dvišalį susitarimą.

M. Bogdanovas tvirtino, kad CAR prezidento rinkimai vyks kaip planuota, gruodžio 27 dieną, nepaisanti „destruktyvių jėgų“, besistengiančių juos sutrikdyti.

Kremlius nuo 2018 metų stengėsi stiprinti savo diplomatinę ir finansinę įtaką neramioje Centrinės Afrikos Respublikoje, siekdamas užtikrinti teisę Rusijos bendrovėms išgauti naudingųjų iškasenų, tokių kaip auksas ir deimantai.

Ši strategija laikoma dalimi Rusijos pastangų plėsti savo įtaką Afrikoje, kuri per Šaltąjį karą  buvo svarbi Sovietų Sąjungos gamybos ginklų rinka.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Kinu neaplenksit. Afrika jau geltonuoja... :D

Skaitytojas

Šaunuoliai !

Remiami iš išorės?

Ir vėl lietuvaičiai su lenkais bus apkaltinti? Kita vertus, aukso kasykla kiekvienam praverstų, tai ką gali žinoti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS