Rusijos vyriausiasis tyrėjas ragina V. Putiną sugrąžinti mirties bausmę | Diena.lt

RUSIJOS VYRIAUSIASIS TYRĖJAS RAGINA V. PUTINĄ SUGRĄŽINTI MIRTIES BAUSMĘ

  • 12

Sunkius nusikaltimus tiriančio Rusijos tyrimų komiteto vadovas penktadienį paragino prezidentą Vladimirą Putiną atšaukti šalyje galiojantį mirties bausmės moratoriumą.

Rusija mirties bausmę nustojo vykdyti 1996 metais – tai buvo viena iš būtinų sąlygų, kad šalis galėtų įstoti į Europos Tarybą: teisių gynimo grupę, iš kurios ji buvo pašalinta 2022 metais pradėjusi puolimą Ukrainoje.

Nuo to laiko vis daugiau V. Putino sąjungininkų ir įstatymų leidėjų ragino sugrąžinti mirties bausmę, siekdami, kad būtų nuteisti įtariamieji dėl kovo mėnesį įvykdyto teroro išpuolio koncertų salėje netoli Maskvos, per kurį žuvo daugiau kaip 140 žmonių.

„Turėtume apsvarstyti galimybę panaikinti mirties bausmės moratoriumą“, – penktadienį Sankt Peterburge vykusiame teisės forume sakė Rusijos tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas.

„Kai kuriais atvejais ji turėtų būti taikoma ir tokiais atvejais aš pasisakau už mirties bausmę“, – sakė jis.

Daugiau nei dešimtmetį Tyrimų komitetui vadovaujantis A. Bastrykinas sakė, kad V. Putinas gali panaikinti moratoriumą dekretu.

„Kai kurie kompetentingi, kvalifikuoti teisininkai man sakė, kad reikia keisti konstituciją, surengti referendumą, bet aš manau, kad moratoriumą mirties bausmei turėtume panaikinti tiesiog prezidento dekretu“, – aiškino jis.

Kovo mėnesį Rusijos parlamento vadovas Viačeslavas Volodinas pasiūlė, kad moratoriumą turėtų panaikinti Rusijos Konstitucinis Teismas.

Jei V. Putinas sugrąžintų mirties bausmę, tikslus teisinis mechanizmas būtų tik formalumas.

Kovo mėnesį jo atstovas spaudai sakė, kad Kremlius „kol kas nedalyvauja šioje diskusijoje“.

Rusijos baudžiamajame kodekse jau yra nuostata dėl mirties bausmės, tačiau ji nebuvo taikoma daugiau kaip 25 metus.

Buvęs prezidentas Dmitrijus Medvedevas, kuris dabar yra Rusijos saugumo tarybos vadovo pavaduotojas, taip pat yra siūlęs sugrąžinti mirties bausmę už sunkiausius nusikaltimus.

Kritikai išreiškė nerimą dėl šio pasiūlymo, baimindamiesi, kad Kremlius gali jį panaudoti kaip atgrasymo priemonę prieš kitaminčius ar politinius oponentus.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

> Žemaiti, Kvaiša Tu Debiliškasis. Kas gavo į skudurus ?

Tu mažiau Del_fi skaityk. Protingesnis busi, Durneli...

Žemaitis

Gavę į skudurus Ukrainoje, moskaliai prisiminė 1917, kai pjovė vienas kitą pagal marksizmo-leninizmo metodiką.

putė pas Tave vietoi burnos Debile

`
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS