Rusijos žiniasklaida: N. Maduro pritars pirmalaikiams Venesuelos parlamento rinkimams | Diena.lt

RUSIJOS ŽINIASKLAIDA: N. MADURO PRITARS PIRMALAIKIAMS VENESUELOS PARLAMENTO RINKIMAMS

  • 0

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) sakė pasirengęs derėtis su JAV remiama savo šalies opozicija ir pridūrė, kad pritartų pirmalaikiams rinkimams, trečiadienį pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

N. Maduro Karakase duodamas interviu „RIA Novosti“ sakė, kad „nori susėsti derybų su opozicija, Venesuelos taikos ir ateities labui“. Pasak jo, derybos galėtų būti surengtos tarpininkaujant kitoms šalims.

Naftos turtinga, bet ekonomikos krachą patyrusi Venesuela išgyvena sunkią politinę krizę. Opozicijos lyderis Juanas Guaido (Chuanas Gvaidas) praėjusią savaitę pasiskelbė einančiu šalies prezidento pareigas ir paragino piliečius trečiadienį streikais mesti iššūkį N. Maduro.

JAV, tuzinas Lotynų Amerikos šalių ir Kanada pripažino J. Guaido laikinuoju prezidentu, o Kinija ir Rusija – dvi pagrindinės Venesuelos skolintojos – paragino nesikišti.

Interviu „RIA Novosti“ N. Maduro taip pat sakė, kad parems pirmalaikius parlamento rinkimus.

„Būtų labai gerai anksčiau surengti parlamento rinkimus; tai būtų gera politinės diskusijos forma“, – sakė jis.

Tuo pačiu jis atmetė galimybę greitu laiku surengti naujus prezidento rinkimus.

„Prezidento rinkimai Venesueloje įvyko, o jei imperialistai nori naujų rinkimų, tegu laukia iki 2025-ųjų“, – sakė jis, tikriausiai turėdamas omenyje Vašingtoną.

N. Maduro valdo nuo 2013 metų, bet jo perrinkimą gegužės mėnesį neteisėtu vadina Europos Sąjunga, Jungtinės Valstijos ir Amerikos Valstybių Organizacija.

Puolamas lyderis taip pat užsiminė, kad tvirtai kontroliuoja armiją, kurios parama jam yra itin svarbi.

„Vykdau vyriausiojo vado pareigas pagal konstituciją, stiprindamas nacionalines Bolivaro ginkluotąsias pajėgas, – sakė jis. – Na, o Bolivaro ginkluotosios pajėgos demonstruoja etikos, lojalumo ir disciplinos pamoką.“

N. Maduro taip pat teigė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nurodė Kolumbijos vyriausybei jį nužudyti.

„Jei man vieną dieną kas nors atsitiks, tuomet už viską, kas man nutiks, bus atsakingi Donaldas Trumpas ir Kolumbijos prezidentas Ivanas Duque (Ivanas Dukė)", – sakė jis, bet pridūrė, kad yra gerose rankose.

„Tuo pačiu metu esu apsaugotas. Turime gerą gynybos sistemą, be to, turime (ir) svarbesnę apsaugą – tai Dievo, suteiksiančio man ilgą gyvenimą, apsauga“, – pridūrė N. Maduro.

Rusija smerkė opozicijos „valdžios uzurpavimą“ ir pavadino N. Maduro teisėtu Venesuelos lyderiu.

Rusija ir Venesuela turi ilgą tarpusavio ryšių istoriją; N. Maduro pirmtakas Hugo Chavezas (Hugas Čavesas), garsėjęs tiradomis prieš Jungtines Valstijas, būdavo laukiamas svečias Kremliuje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS