Rygoje – tarptautinė konferencija dėl Ukrainos vaikų deportacijos į Rusiją | Diena.lt

RYGOJE – TARPTAUTINĖ KONFERENCIJA DĖL UKRAINOS VAIKŲ DEPORTACIJOS Į RUSIJĄ

Latvijos sostinėje Rygoje trečiadienį prasidėjo dvi dienas truksianti tarptautinė konferencija, kurioje įvairių šalių ir organizacijų atstovai diskutuoja apie Ukrainos vaikų, kurie per karą neteisėtai buvo išvežti į Rusiją, likimą.

Susitikime kalbama apie tai, kaip patraukti Rusiją atsakomybėn už vaikų iš okupuotų Ukrainos teritorijų perkėlimą. Taip pat bus aptariamos galimybės, kaip vaikai galėtų lengviau grįžti į gimtinę.

Konferencijoje laukiama ir Ukrainos pirmosios ponios Olenos Zelenskos. „Rusai Ukrainos teritorijoje vis dar vykdo labai sunkius nusikaltimus prieš Ukrainos vaikus. Deja, kasdien vaikai žūsta, yra sužeidžiami ar tampa seksualinio smurto aukomis“, – trečiadienį Rygoje žurnalistams sakė Ukrainos prezidento įgaliotinė vaikų teisų ir reabilitacijos klausimais Darja Herasymčuk.

Į konferenciją atvyko ir devyni ukrainiečių vaikai, kuriems pavyko iš Rusijos grįžti namo.

D. Herasymčuk duomenimis, Ukraina iki šiol identifikavo beveik 20 tūkst. vaikų, kurie buvo deportuoti į Rusiją ar rusų okupuotas teritorijas Ukrainoje. Tik keli šimtai jų iki šiol sugrįžo.

Pasak D. Herasymčuk, Ukraina mano, kad Rusija galėjo pagrobti nuo 200 tūkst. iki 300 tūkst. Ukrainos vaikų. Tačiau to neįmanoma patikrinti, nes nei Ukrainai, nei kitos šalys ar tarptautinės organizacijos negali patekti į okupuotas teritorijas. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas Hagoje dėl vaikų deportacijos yra išdavęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir jo įgaliotinės vaikų teisių klausimais Marijos Lvovos Belovos arešto orderį.

Rusija kaltinimus neigia ir kalba apie kelis šimtus ukrainiečių vaikų ir jaunuolių, kurie Rusijoje ir okupuotose teritorijose yra globojami valstybės. Kartu Rusija apribojo galimybes šiuos vaikus susigrąžinti. Ukrainos piliečiams į Rusiją galima atvykti faktiškai tik per Maskvos Šeremetjevo oro uostą.

Gairės: Latvija, Ryga, tarptautinė konferencija, Ukrainos vaikų deportacija į Rusiją, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS