S. Kurzas: ES ekonomikos gaivinimo planas yra „pradinis taškas deryboms“ | Diena.lt

S. KURZAS: ES EKONOMIKOS GAIVINIMO PLANAS YRA „PRADINIS TAŠKAS DERYBOMS“

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas (Sebastianas Kurcas) trečiadienį pareiškė, kad Europos Komisijos siūlomas 750 mlrd. eurų vertės ekonomikos gaivinimo po koronaviruso planas yra pagrindas deryboms.

„Tai yra pradinis taškas derybos“, – sakė jis pareiškime ir pridūrė, kad dar reikėtų aptarti išmokų ir paskolų dalį.

„Neabejotina, kad išmokos iš atstatymo fondo turėtų būti ribotos laiko atžvilgiu, ir (reikėtų) užtikrinti, kad tai neprives iki nuolatinės skolos sąjungos“, – kalbėjo jis. 

Jis pakartojo, kad Austrija pasisako už paskolas „iš atsakomybės prieš mūsų mokesčių mokėtojus“.

Austrija,  Nyderlandai ir Danija praeitą šeštadienį pateikė savo pasiūlymą dėl ekonomikos atgaivinimo po koronaviruso krizės. Jos nori, kad skubi pagalba labiausiai nukentėjusioms šalims būtų teikiama kaip vienkartinės paskolos, dėl kurių sąlygų turi būti sutarta per dvejų metų laikotarpį,

Jeigu Europos Komisijos siūlomas planas būtų patvirtintas, tai bus didžiausias ES ekonomikos augimo skatinimo paketas per visą Bendrijos istoriją.

Vis dėlto ES ekonomikos galiūnės Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį pareiškė nesitikinti, jog ES lyderiai ekonomikos gaivinimo planui pritars jau per artimiausią  Bendrijos viršūnių susitikimą birželį, ir pranašavo „sunkios derybas“.

„Akivaizdu, kad mūsų laukia sunkios derybos; jos nesibaigs per kitą Europos Vadovų Tarybą“, – sakė ji žurnalistams Berlyne.

„Tikslas turėtų būti užsitikrinti pakankamai laiko, kad rudenį nacionaliniai parlamentai ir Europos Parlamentas galėtų peržiūrėti dalykus, kad jie galėtų įsigalioti 2021 metų sausio 1 dieną“, – nurodė A. Merkel.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS