S. Lavrovas: Rusija apsvarstys Vengrijos prašymą parduoti daugiau dujų | Diena.lt

S. LAVROVAS: RUSIJA APSVARSTYS VENGRIJOS PRAŠYMĄ PARDUOTI DAUGIAU DUJŲ

Maskva „apsvarstys“ Budapešto prašymą šiais metais parduoti daugiau dujų, ketvirtadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Šiandien mūsų kolegos išreiškė Vengrijos vyriausybės susidomėjimą nauju gamtinių dujų pirkimu šiais metais. Šis prašymas bus... apsvarstytas“, – sakė S. Lavrovas per spaudos konferenciją su Maskvoje viešinčiu vengrų užsienio reikalų ministru Peteriu Szijjarto (Pėteriu Sijartu).

„Labai vertinu mūsų santykius. Šiandieninės mūsų diskusijos patvirtina, kad jie yra ilgalaikiai ir strateginiai. Ir mes juos plėtosime visais įmanomais būdais“, – sakė S. Lavrovas.

Pasak S. Lavrovo, Rusija neleis, kad Europos sankcijos „trukdytų mūsų bendradarbiavimui“, ir sieks „sprendimų, kad mūsų bendradarbiavimo neveiktų šie kaprizai ir bandymai nubausti“.

Vengrijos valdančioji partija „Fidesz“ anksčiau ketvirtadienį pranešė apie iš anksto neskelbtą P. Szijjarto vizitą į Rusijos sostinę savo šalies vardu aptarti, kaip įsigyti daugiau rusiškų dujų.

Tikslas yra užtikrinti energijos tiekimo Vengrijai „saugumą artimiausius kelis mėnesius“, sakė P. Szijjarto, laikomas Kremliui artimu politiku.

„Esant dabartiniam kontekstui, patinka mums tai ar ne, paprasčiausiai neįmanoma“ gauti daugiau „be tiekimo iš Rusijos, tai – faktas“, pridūrė jis.

„Galime suteikti netikrų vilčių, galime svajoti, galime tuščiai žadėti, bet faktai ir fizinė tikrovė nesikeičia“, – pareiškė P. Szijjarto.

Rusija sustabdė ar sumažino gamtinių dujų tiekimą virtinei ES šalių, nuodydama įvairias priežastis, bet Europa tai laiko kerštu už sankcijas, įvestas dėl Maskvos karo Ukrainoje.

„Siekdama užtikrinti Vengrijos energijos tiekimo saugumą, vyriausybė nusprendė įsigyti papildomus 700 mln. kubinių metrų gamtinių dujų prie ilgalaikių sutarčių numatytų kiekių“, – teigiama „Fidesz“ pareiškime socialiniame tinkle „Facebook“.

Remiantis Vengrijos gamtinių dujų vamzdynų operatoriaus FGSZ duomenimis, šis kiekis sudaro apie 6,7 proc. 2020 metais Vengrijos suvartotų gamtinių dujų.

Praėjusią savaitę Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas – artimiausias Kremliui Europos Sąjungos lyderis, dažnai kritikuojantis Briuselį, – pasmerkė Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą paskelbtas sankcijas ir pareiškė, kad Europa „šovė sau į plaučius“, nes pakenkė energijos tiekimui.

Birželio mėnesį, po kelias savaites trukusio Vengrijos priešinimosi, 27 narių ES oficialiai paskelbė rusiškos naftos importo draudimą, galiausiai nusileidusi V. Orbano reikalavimui taikyti išimtį naftotiekiu tiekiamai rusiškai naftai.

Trečiadienį Europos Komisija paragino ES šalis 15 proc. sumažinti gamtinių dujų vartojimą ateinančios žiemos mėnesiais, kad būtų galima apsisaugoti nuo Rusijos „šantažo“ trikdant energijos išteklių tiekimą.

Praėjusią savaitę smarkiai nuo rusiškos naftos ir dujų priklausomos Vengrijos vyriausybė paskelbė įvedanti „nepaprastąją padėtį energetikos srityje“ ir priėmė keletą ribojamųjų priemonių.

Vengrija neturi daug vietinių energijos šaltinių. Šiuo metu šalis 65 proc. naftos ir 80 proc. dujų importuoja iš Rusijos.

Be kita ko, vengrų vyriausybė nusprendė, kad žmonės, suvartojantys daugiau nei vidutiniškai energijos, turės už ją mokėti rinkos kaina, o ne pagal valstybės dosniai subsidijuojamus tarifus.

Vengrijoje infliacija pastaraisiais mėnesiais pirmą kartą per dvi dešimtis metų pasiekė dviženklį skaičių, nepaisant ministro pirmininko V. Orbano nustatytų kainų „lubų“.

Gairės: Vengrija, Dujos, karas Ukrainoje, Sergejus Lavrovas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS