S. Skripalio apnuodijimas: Serbija neišsiųs Rusijos diplomatų | Diena.lt

S. SKRIPALIO APNUODIJIMAS: SERBIJA NEIŠSIŲS RUSIJOS DIPLOMATŲ

  • 0

Belgradas neketina imtis kokių nors prieš Rusiją nukreiptų veiksmų dėl „Skripalio bylos“, trečiadienį pareiškė Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius, kalbėdamas telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Serbija taip pat neišsiųs Rusijos diplomatų, nors beveik visos kaimyninės šalys ėmėsi tokių priemonių, nurodoma Serbijos televizijos RTS pranešime.

Anksčiau Kremliaus spaudos tarnyba pranešė, kad Serbijos iniciatyva A. Vučičiaus kalbėjo telefonu su V. Putinu.

„Buvo aptartas Kosovo klausimo sureguliavimas, Prištinos valdžiai kovo 26 dieną Kosovo Mitrovicoje įvykdžius provokacijos akciją, nukreiptą prieš Serbijos vyriausybės biuro Kosovui ir Metohijai vadovą Marką Džuričių“, – sakoma spaudos tarnybos pranešime.

„Rusija griežtai smerkia tokius veiksmus, kadangi jie pažeidžia Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos 1244-oji rezoliuciją . Pabrėžta, kad Kosovo klausimo sureguliavimas turi būti grindžiamas besąlygišku šios rezoliucijos vykdymu“, – priduriama jame.

Taip pat buvo kalbėta apie Rusijos ir Serbijos įvairiapusės strateginės partnerystės aktualijas.

A. Vučičius pasveikino V. Putiną su pergale prezidento rinkimuose ir pareiškė užuojautą dėl 64 žmonių gyvybes nusinešusio gaisro Vakarų Sibiro mieste Kemerove esančiame prekybos ir pramogų centre.

Išsiunčiami rusų diplomatai tęs karjerą

Visi iš ištisos virtinės Vakarų valstybių išsiunčiami rusų diplomatai sugrįžę į tėvynę tęs savo karjerą, ketvirtadienį pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Kas dėl tolesnio jų likimo, galiu pasakyti, kad visi Rusijos užsienio institucijų darbuotojai, kurių darbas buvo be pagrindo nutrauktas priimančiųjų šalių iniciatyva, laikantis įstatymų, gaus atitinkamus paskyrimus; visi grįžtantys rusų diplomatai tęs karjerą, o jų profesinės žinios ir patirtis bus itin pageidaujamos“, – pareiškė ji.

M. Zacharova taip pat žadėjo, kad Rusijos atsakomosios priemonės į daugybės rusų diplomatų išsiuntimą bus „adekvačios“, ir apie jas bus paskelbta artimiausiu metu.

„Jos (priemonės) bus adekvačios, jos dabar nagrinėjamos, ir, manau, artimiausiu metu apie jas bus paskelbta“, – sakė ji per spaudos konferenciją Maskvoje.

Gruzija išsiunčia vieną rusų diplomatą

Gruzija ketvirtadienį pranešė, kad išsiunčia vieną Rusijos diplomatą iš šalies, taip solidarizuodamasi su Didžiąja Britanija dėl nervus paralyžiuojančios medžiagos panaudojimo prieš buvusį rusų šnipą Anglijoje.

Jungtinės Valstijos, NATO ir ES šalys jau išsiuntė daugiau nei 150 rusų diplomatų, atsakydamos į Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimą kovo 4 dieną Solsberyje.

Gruzija nutraukė diplomatinius santykius su Rusija po trumpo 2008 metų karo Pietų Osetijos regione. Nuo 2009 metų Rusijos diplomatams buvo skirtas atskiras skyrius Šveicarijos ambasadoje, Tbilisyje.

Gruzijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad diplomatas paskelbtas nepageidaujamu asmeniu ir turi per vieną savaitę palikti šalį. Ministerija taip pat pasmerkė Skripalių apnuodijimą ir pavadino tai „rimtu iššūkiu bendram saugumui“.

Žada atsakomąsias priemones Vakarams

Rusijos atsakomosios priemonės į daugybės rusų diplomatų išsiuntimą iš ištisos virtinės Vakarų valstybių bus „adekvačios“, ir apie jas bus paskelbta artimiausiu metu, ketvirtadienį pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Jos (priemonės) bus adekvačios, jos dabar nagrinėjamos, ir, manau, artimiausiu metu apie jas bus paskelbta“, – sakė ji per spaudos konferenciją.

Šnipo dukters būklė gerėja

Buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio dukters Julijos sveikatos būklė „sparčiai taisosi“, ketvirtadienį pranešė ligoninė, kurioje gydomi apnuodyti ant suoliuko Solesberyje kovo 4 dieną be sąmonės rasti pacientai.

33 metų Julija Skripal „sparčiai taisosi ir jos padėtis nebėra kritinė“, – sakoma Solsberio rajono ligoninės  „NHS Trust“ valdybos pranešime.

Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste įvykdytas Skripalių apnuodijimas sulaukė didžiulio atsako: dešimtys šalių paskelbė išsiųsiančios daugiau kaip 150 Rusijos diplomatų.

Didžiosios Britanijos pareigūnai dėl incidento kaltina Maskvą, nors ši neigia kaip nors su juo susijusi. Pasak pareigūnų, Skripaliai buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“), sukurta Sovietų Sąjungoje. Tai buvo pirmas cheminio ginklo panaudojimas Europoje po Antrojo pasaulinio karo.

„Su malonumu pranešu apie Julijos Skripal padėties pagerėjimą“, – sakė gydytoja Christine Blanshard (Kristin Blanšard), Solsberio ligoninės medicinos direktorė.

„Ji gerai reagavo į gydymą, tačiau pacientė paliekama medicinos ekspertų priežiūroje ištisą parą“, – nurodė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS