Sakartvele dešimtys tūkstančių žmonių švenčia sprendimą suteikti kandidato į ES statusą | Diena.lt

SAKARTVELE DEŠIMTYS TŪKSTANČIŲ ŽMONIŲ ŠVENČIA SPRENDIMĄ SUTEIKTI KANDIDATO Į ES STATUSĄ

  • 4

Dešimtys tūkstančių žmonių penktadienį išėjo į Sakartvelo sostinės Tbilisio gatves švęsti Europos Sąjungos sprendimo suteikti šiai šaliai oficialų bloko nario statusą.

Briuselyje vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį susitarė suteikti Sakartvelui ilgai lauktą oficialų šalies kandidatės statusą ir pradėti stojimo derybas su Ukraina ir Moldova.

Mojuodami Sakartvelo ir ES vėliavomis, džiūgaujančios minios užplūdo centrinę Tbilisio Laisvės aikštę, pranešė įvykio vietoje buvęs AFP žurnalistas.

„Sveikinu jus su šiuo istoriniu įvykiu. Tegyvuoja vieningas, stiprus, europietiškas Sakartvelas!“ – į minią kreipėsi ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis.

Orkestras atliko Sakartvelo himną ir ES „Odę džiaugsmui“.

Prezidentė Salomė Zurabišvili, kuri nesutaria su valdančiąja partija „Sakartvelo svajonė“, nebuvo pakviesta ant pakylos, o tai pabrėžia gilų šalies politinį susipriešinimą.

Prezidentė per penktadienio renginį stovėjo minioje.

Mes žengėme labai svarbų žingsnį ES link.

„Tai didelė šventė, – sakė ji žurnalistams. – Mes žengėme labai svarbų žingsnį ES link.“

Sakartvelas, Moldova ir Ukraina pateikė paraiškas įstoti į 27 šalių bloką po to, kai Kremlius pernai pradėjo plataus masto karą Ukrainoje.

Tuo metu ES Kyjivui ir Kišiniovui suteikė kandidatų statusą, tačiau paragino Tbilisį pirmiausia reformuoti teismų ir rinkimų sistemas, sumažinti politinę poliarizaciją, pagerinti spaudos laisvę ir apriboti oligarchų galią.

Lapkritį Europos Komisija rekomendavo ES vadovams suteikti Sakartvelui oficialų šalies kandidatės statusą, tačiau su sąlyga, kad Tbilisis imsis reformų.

Narystė ES yra įtvirtinta Sakartvelo konstitucijoje, o, visuomenės nuomonės apklausų duomenimis, narystę ES remia apie 80 proc. gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Pilietis

Taip išeina but okupuotiem labiau apsimoka nei laisviem ir nepriklausomiem. Dalis tautiečiu ir taip pat džiugavo 2004m

KAI KAM PROBLEMA SU ATMINTIMI...

ES labai greitai pamiršo - kas toks buvo Stalinas. Tai gruzinas Džiugašvilis. Jis niekuo nesiskyrė nuo Hitlerio. Aplamai - gruzinų tauta pasižymi žiaurumais. Dėl to Osetijos ir Abchazijos gyventojai NIEKADA nesutiks būti Gruzijos sudėtyje. Vien todėl, kad jie gruzinams - trečiarūšiai žmonės. Tos nesantaikos tęsiasi jau šimtmečiais. Ir...galo tam nebus, kaip Izraelis su Gazos Ruožu.

apgailėtinas vaizdelis

Žadėti nereiškia vesti. Džiugauti nėra ko.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS