Sakartvele slopstant viruso grėsmei atidarytos kavinės ir prekybos centrai | Diena.lt

SAKARTVELE SLOPSTANT VIRUSO GRĖSMEI ATIDARYTOS KAVINĖS IR PREKYBOS CENTRAI

Sakartvele nuo pirmadienio atsidarė kavinės, restoranai ir prekybos centrai, šiai prie Juodosios jūros įsikūrusiai šaliai, kur buvo patvirtinta mažiau nei 800 užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų, toliau švelninant karantiną.

Vis dėlto saulėtą pirmadienio popietę daugelis Tbilisio senamiesčio kavinių terasų buvo pustuštės.

„Viruso baimė išlieka. Šiandien teturėjome du klientus“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo vienos iš kavinių padavėja Natia Gotua.

Tačiau vienos madingos Tbilisio centre įsikūrusios kavinės terasoje sutiktos studentės Maja Beridzė ir Nino Kupatadzė buvo nusiteikusios kiek optimistiškiau.

Jų manymu, situacija dėl viruso nėra tokia rimta, kad reikėtų ir toliau taikyti griežtas karantino priemones.

„Laimei, Sakartvelas yra tarp mažiausiai paveiktų šalių“, – sakė M. Beridzė.

„Atėjo laikas gyvenimui grįžti į normalias vėžes“, – pridūrė ji.

3,7 mln. gyventojų turinčiame Sakartvele patvirtinti 794 užsikrėtimo COVID-19 atvejai ir 12 mirčių – tai yra vieni mažiausių skaičių Europoje.

Beveik 80 proc. pacientų jau pasveiko, pirmadienį buvo užfiksuoti tik 158 aktyvūs atvejai.

Tačiau Sakartvelo premjeras Georgijus Gacharija per vyriausybės posėdį pareiškė, kad kovos su koronavirusu priemonių švelninimas „didina viruso plitimo riziką“.

Visuomenę jis ragino „griežtai laikytis pagrindinių taisyklių“, tokių kaip kaukės dėvėjimas viešose vietose.

Penktadienį šalyje vėl pradėjo kursuoti viešasis transportas, o nuo gegužės 11-osios veikia mažesnės parduotuvės, taip pat leista tęsti pramoninę gamybą.

Vyriausybė nurodė, kad Sakartvelas bus pasirengęs nuo liepos 1 dienos priimti užsienio turistus, o vietinio turizmo paslaugos bus atnaujintos birželio viduryje.

Kovą šalyje buvo įvestos griežtos karantino priemonės. Buvo uždarytos neesminės įmonės, paskelbta nepaprastoji padėtis ir įvesta komendanto valanda, kuri buvo atšaukta tik gegužės 22-ąją.

Suvaržymai skaudžiai smogė Sakartvelo ekonomikai, kuri šiemet turėtų susitraukti 4 proc., o ne augti 4,5 proc., kaip prognozuota anksčiau.

Balandį vyriausybė pristatė 1,2 mlrd. dolerių (1,1 mlrd. eurų) skatinimo planą, o tarptautinės finansinės institucijos pažadėjo 3 mlrd. dolerių (2,77 mlrd. eurų) skubų finansavimą kovai su recesija.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

O kaip Gruzijoj

su ta corona?

Joooo

kai kvailumas yra prioritetas!! Tbilisis kiek zinau randasi Gruzijoje. Gruzinai šaiposi is prietrankulietuviškų,sako mes patys tik savo šaly vadinam Sakartvelu, kitiems tai yra Gruzija

M

Tbilisis yra Gruzijos sostine

SUSIJUSIOS NAUJIENOS