Sakartvelo parlamente kilo muštynės dėl „užsienio agentų“ įstatymo projekto | Diena.lt

SAKARTVELO PARLAMENTE KILO MUŠTYNĖS DĖL „UŽSIENIO AGENTŲ“ ĮSTATYMO PROJEKTO

Sakartvelo parlamente pirmadienį kilo muštynės, vyriausybei vėl pateikus prieštaringai vertinamo „užsienio agentų“ įstatymo projektą, kuris, kritikų teigimu, atspindi represinius Rusijos teisės aktus, naudojamus opozicijai nutildyti ir įbauginti.

Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ šį pasiūlymą paskelbė anksčiau šį mėnesį, atgaivindama panašų įstatymo projektą, kuris prieš metus buvo atmestas kilus masiniams protestams.

Parlamento posėdžio vaizdo įraše užfiksuota, kaip opozicijos parlamento narys smūgiuoja į galvą valdančiosios partijos įstatymų leidėjui. Kilo muštynės, o tiesioginė transliacija buvo nutraukta.

Susirėmimas įvyko prie parlamento pastato susirinkus miniai kartvelų, protestavusių prieš siūlomą įstatymą, kuris, jų teigimu, kenkia Sakartvelo siekiui tapti Europos Sąjungos nare.

Prieš pirmadienio vakare planuojamą mitingą protestuotojai išskleidė didelę Europos Sąjungos vėliavą ir šaukė: „Ne Rusijos įstatymui!“

„Sakartvelo visuomenė yra pakankamai stipri, kad neleistų šaliai pasinerti į rusiško stiliaus autoritarizmą, – sakė architektas Saba Gotua. – Neleisime „Sakartvelo svajonei“ iššvaistyti istorinio Sakartvelo šanso tapti ES nare.“

Daugelį metų Sakartvelas siekia stiprinti santykius su Vakarais, tačiau dabartinė valdančioji partija kaltinama bandymu atkurti buvusios sovietinės respublikos ryšius su Rusija.

„Sabotuoja šalies europines perspektyvas“

Įstatymo projekte numatyta, kad bet kuri nepriklausoma organizacija, gaunanti daugiau kaip 20 proc. lėšų iš užsienio, turi būti registruojama kaip „organizacija, turinti užsienio jėgos interesus“.

Praėjusių metų pasiūlyme buvo vartojama sąvoka „užsienio įtakos agentas“.

„Sakartvelo svajonė“ formuluotę teigė pakeitusi dėl to, kad pripažino, jog pirminė versija turėjo neigiamą atspalvį.

Sąvoka „užsienio agentas“ yra įsišaknijusi sovietinėje praeityje, o žmones, kuriems taikoma, pasmerkia išdavikų ir valstybės priešų etiketėms.

Praėjusią savaitę, valdančiajai partijai netikėtai paskelbus, kad įstatymo projektą planuoja priimti gegužę, maždaug 8 tūkst. žmonių surengė mitingą Tbilisio centre.

Analitikai teigia, kad slaptu bendradarbiavimu su Kremliumi įtariama partija mano, jog Vakarų finansavimas Sakartvelo prodemokratinėms nevyriausybinėms organizacijoms ir nepriklausomai žiniasklaidai yra iššūkis jos valdžiai.

„Sakartvelo svajonė“ neslepia, kad šiuo įstatymu siekiama neutralizuoti Vakarų įtaką“, – naujienų agentūrai AFP sakė politikos analitikas Ghia Nodia (Gija Nodija).

Pasak jo, partija nuolat kartoja, kad nukreipia Sakartvelą link ES, bet iš tikrųjų sabotuoja šalies europines perspektyvas, kurias, viešosios nuomonės apklausų duomenimis, remia apie 80 proc. gyventojų.

Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklis Kobachidzė, garsėjantis antivakarietiška retorika, yra tvirtinęs, kad jo kabinetas yra įsipareigojęs siekti šalies europinių tikslų.

Siekdamas apginti valdančiosios partijos poziciją, jis pakvietė įstatymo projektą kritikuojančių ES šalių ambasadorius į tiesioginius televizijos debatus.

Sankcijų pavojus

Europos Komisija paragino Tbilisį nepriimti šio teisės akto, teigdama, kad jis prieštarauja demokratinių reformų darbotvarkei, kurios Sakartvelas privalo laikytis, kad galėtų siekti narystės ES.

Gruodį Briuselis suteikė Sakartvelui oficialų kandidato statusą, tačiau pareiškė, kad prieš pradedant oficialias derybas dėl narystės Tbilisis turės reformuoti teismų ir rinkimų sistemas, sumažinti politinę poliarizaciją, pagerinti spaudos laisvę ir apriboti oligarchų galią.

Praėjusią savaitę Jungtinės Valstijos pareiškė, kad priėmus šį įstatymą Sakartvelas „iškryptų iš europinio kelio“.

„Esame labai susirūpinę, kad, jei šis įstatymo projektas bus priimtas, jis pakenks pilietinės visuomenės organizacijoms (ir) ... trukdys nepriklausomos žiniasklaidos organizacijoms“, – žurnalistams sakė JAV valstybės departamento atstovas Matthew Milleris (Metjus Mileris).

„Sekite naujienas“, – atsakė jis, paklaustas, ar JAV gali įvesti sankcijas Sakartvelui.

Priėmus šį prieštaringai vertinamą teisės aktą tikriausiai dar labiau pagilėtų nesutarimai Sakartvele, kurio provakarietiškai nusiteikusi prezidentė Salomė Zurabišvili pasmerkė įstatymo projektą kaip kenkiantį demokratijai.

Anksčiau demokratinių permainų lyderiu tarp buvusių sovietinių šalių laikytas Sakartvelas pastaraisiais metais buvo kritikuojamas dėl atsitraukimo nuo demokratijos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

>litov ca

mongolas putė, ukrainiečių ant visos ievropos aprėktas chulo, ėmėsi, kaip jis įtikėjo, taisyti Jelcino, Chruščiovo, Lenino, Jekaterinos, Petro pirmojo ir Čingischano "padarytas" klaidas Malorosijoje

litov ca

uždėk putei juodą peruką ir pamatysi Aukso ordos mongolą

>litov ca

raštas - ne kremlinių azijatų pasiekimas. Kremliniams azijatams raštą padovanojo Kijevo rusia. Atsidėkodami maskvėnai Kijevo rusią vadino Mlorosija, o savo azijatišką maskvėnų imperiją, nu...pistą mongolų Aukso ordos, vadino Vielikorosija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS