Sakartvelo prezidentė suteikė malonę žinomam opozicijai palankiam žurnalistui | Diena.lt

SAKARTVELO PREZIDENTĖ SUTEIKĖ MALONĘ ŽINOMAM OPOZICIJAI PALANKIAM ŽURNALISTUI

  • 1

Sakartvelo prezidentė ketvirtadienį suteikė malonę žinomam opoziciją palaikančiam žurnalistui ir laidų vedėjui Nikai Gvaramijai, kurio įkalinimas sukėlė tarptautinę kritiką ir susirūpinimą dėl žiniasklaidos laisvės šalyje.

Europos Sąjunga palankiai įvertino žingsnį išlaisvinti opozicijai palankios televizijos „Mtavari TV“ laidų vedėją ir savininką N. Gvaramiją, kuris 2022 metų gegužę buvo nuteistas daugiau kaip trejų metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad pakenkė televizijos, kuriai anksčiau vadovavo, finansiniams interesams.

Kad priėmė sprendimą suteikti malonę N. Gvaramijai, ketvirtadienio vakarą netikėtai paskelbė Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili.

Per spaudos konferenciją ji atsisakė nurodyti šio savo sprendimo priežastis, sakydama, kad nekomentuos „to, kas yra mano diskrecijos teisė“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) palankiai įvertino prezidentės „sprendimą suteikti malonę Nikai Gvaramijai kaip svarbų žingsnį siekiant Sakartvelo depoliarizacijos“ ir pridūrė, kad Sakartvelo ateitis yra ES.

N. Gvaramija tvirtino, kad jo baudžiamasis persekiojimas buvo politiškai motyvuotas. Teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“ paragino nedelsiant paleisti šį atvirą vyriausybės kritiką.

Žiniasklaidos teisių gynimo grupė Žurnalistų gynimo komitetas (CPJ) teigė, kad džiaugiasi, jog N. Gvaramijai buvo suteikta malonė.

„Jis niekada neturėjo būti įkalintas, o jo tolesnis kalinimas prieštaravo tariamam šalies įsipareigojimui užtikrinti spaudos laisvę“, – sakė CPJ Europos ir Centrinės Azijos programos koordinatorė Gulnoza Said.

Žymūs Sakartvelo televizijos veikėjai ir vadovai jau seniai kaltina valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ vyriausybę, kad ji naudojasi teismų sistema nepriklausomiems balsams slopinti.

Teisių grupės taip pat išreiškė susirūpinimą dėl žiniasklaidos laisvės Sakartvele, teigdamos, kad beveik visų vyriausybę kritikuojančių nepriklausomų televizijos stočių vadovai ir savininkai yra tiriami.

Europos Sąjunga įtraukė žiniasklaidos laisvės gerinimą į 12 reikalavimų, kuriuos Sakartvelo vyriausybė turi įvykdyti, kad ES narystės siekiančiai šaliai būtų suteiktas oficialus kandidatės statusas.

Ji paragino Tbilisį užtikrinti, kad „žiniasklaidos savininkams iškeltos baudžiamosios bylos atitiktų aukščiausius teisinius standartus“.

2015 metų spalį N. Gvaramija sakė, kad vyriausybės tarpininkas grasino paviešinti slapta įrašytus vaizdo įrašus, kuriuose rodomas, jo žodžiais tariant, jo asmeninis gyvenimas, taip siekdamas priversti jį pasitraukti iš žurnalistikos.

2007–2009 metais jis dirbo keliuose vyriausybiniuose postuose įkalinto buvusio prezidento Michailo Saakašvilio kabinete ir prižiūrėjo jo kovos su korupcija kampaniją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

sakavyly suteiks /malone/ putka nes tokios suka svyl nebuvo ooo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS