Sakartvelo sostinėje tūkstančiai žmonių protestavo prieš „užsienio agentų“ įstatymą | Diena.lt

SAKARTVELO SOSTINĖJE TŪKSTANČIAI ŽMONIŲ PROTESTAVO PRIEŠ „UŽSIENIO AGENTŲ“ ĮSTATYMĄ

  • 3

Sakartvelo sostinėje antradienį apie 8 tūkst. žmonių protestavo prieš vyriausybės planus vėl priimti prieštaringai vertinamą „užsienio agentų“ įstatymą, kuris pernai buvo atšauktas kilus masiniams protestams, kad įstatymo projektą įkvėpė panašus Rusijos teisės aktas, naudojamas siekiant užgniaužti opoziciją.

Praėjusiais metais protestai kilo vis labiau nerimaujant, kad buvusi sovietinė respublika krypsta link autoritarizmo ir artėja prie Kremliaus.

Antradienį Tbilisio centre vykusiame proteste dalyvavę asmenys naujienų agentūrai AFP sakė, kad įstatymo projektas gali būti panaudotas siekiant apriboti nepriklausomos žiniasklaidos ir kitų organizacijų veiklą.

„Tai yra tas pats, ką prieš 10 metų priėmė Rusija, kuri sustiprino [Rusijos prezidento] Vladimiro Putino diktatūrą. Negalime leisti, kad tai būtų priimta Sakartvele“, – sakė protestuotojas Gogi Zoidzė.

Daugelį metų Sakartvelas siekia stiprinti santykius su Vakarais, tačiau dabartinė valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ kaltinama siekiu atkurti buvusios sovietinės respublikos ryšius su Rusija.

Praėjusią savaitę „Sakartvelo svajonė“ paskelbė, kad vėl pateiks „užsienio agentų“ įstatymą.

2023-ųjų kovo mėnesį tūkstančiai žmonių išėjo į gatves pasmerkti įstatymo projekto ir taip privertė valdžios institucijas greitai jo atsisakyti.

Europos Sąjunga pareiškė, kad siūlytas įstatymas prieštarauja Sakartvelo deklaruotai ambicijai gauti šalies kandidatės į ES nares statusą.

Partijos vykdomasis sekretorius Mamuka Mdinaradzė praėjusią savaitę pareiškė, kad naujojo įstatymo projekto tekstas bus panašus į ankstesnį, tik su nedideliais pakeitimais.

„Vietoj frazės „užsienio įtakos agentas“ bus vartojama frazė „organizacija, turinti užsienio jėgos interesus“. Visos kitos įstatymo projekto dalys lieka nepakeistos“, – nurodė M. Mdinaradzė.

Pareiškime partija teigė iš naujo pateikusi įstatymo projektą, kuris „bus priimtas visuose trijuose svarstymuose iki dabartinės parlamento sesijos pabaigos“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Chutine, Debilu gimei, Debilas esi, Debilu padvėsi

-

Ašai

O kur Lietuvos veleveles?pas mus sitie kryžiai plevėsavo kartu su musu velevomis

chutin puilo

Dabartinis Kaukazas kremliaus satelitai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS