Šaltiniai: Armėnijos prezidentas susitinka su generalinio štabo viršininku | Diena.lt

ŠALTINIAI: ARMĖNIJOS PREZIDENTAS SUSITINKA SU GENERALINIO ŠTABO VIRŠININKU

Armėnijos prezidentas Armenas Sargsianas šeštadienį susitinka su šalies ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininku Oniku Gasparianu, remdamasi savo šaltiniais pranešė vietos žiniasklaida.

Pasak šaltinių, susitikimas vyksta prezidento administracijoje.

Prezidentūros spaudos tarnyba naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė, kad prezidentas dar nepriėmė sprendimo dėl premjero Nikolo Pašiniano prašymo atleisti O. Gasparianą.

Penktadienį A. Sargsianas apsilankė generaliniame štabe ir susitiko su O. Gasparianu.

Ketvirtadienį ryte Armėnijos ginkluotųjų pajėgų Vyriausiasis štabas išplatino pareiškimą, kuriame pareikalavo premjero N. Pašiniano ir jo kabineto atsistatydinimo, o vyriausybės vadovas šį žingsnį pavadino mėginimu įvykdyti perversmą.

Kiek vėliau N. Pašinianas paskelbė, kad atleido ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo štabo viršininką O. Gasparianą ir pateikė prezidentui pasirašyti atitinkamą dokumentą.

Prezidentūra nurodė, kad A. Sargsianas sprendimui priimti turi laiko iki sekmadienio, ir pridūrė, kad niekam nedera įtraukti prezidento į vidaus politikos procesus galiojant karo padėties režimui.

Armėnijos kariškiai daug mėnesių palaikė N. Pašinianą, tačiau ketvirtadienį kariuomenės generalinio štabo vadas prisijungė prie reikalaujančiųjų premjero atsistatydinimo. Jo pareiškime sakoma, kad premjeras ir jo kabinetas „nesugebėjo priimti kompetentingų sprendimų“.

N. Pašinianas yra griežtai kritikuojamas nuo tada, kai tarpininkaujant Rusijai pasirašė taikos susitarimą, užbaigusį konfliktą Kalnų Karabache, separatistiniame armėnų regione, atsiskyrusiame nuo Azerbaidžano per 10-ojo dešimtmečio karą.

Dešimtmečius rusenęs konfliktas vėl užvirė rugsėjo 27 dieną, tarp šalių kilus įnirtingiems susirėmimams, pareikalavusiems maždaug 6 tūkst. gyvybių. Šešias savaites trukusios nuožmios kautynės baigėsi skaudžiu Armėnijos pralaimėjimu, Jerevanui sutikus pasirašyti taikos sutartį su Azerbaidžanu, sudarytą tarpininkaujant Maskvai.

Pagal jį kelių regiono rajonų kontrolė atiteko Azerbaidžanui. Susitarimas taip pat numatė Rusijos taikdarių dislokavimą rajone.

Daugelis armėnų šį susitarimą laiko žeminančiu jų nacionalinį orumą, tačiau N. Pašinianas tvirtina, kad neturėjo kitos išeities, nes šalies pajėgoms grėsė dar didesni nuostoliai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

armėnai yra blogiau nei žydai

net žydai nepripažįsta armėnų genocido,o patys už holokosto neigimą kiša į kalėjimus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS