Šaltiniai: Europos Parlamentas kitą savaitę balsuos dėl „Brexito“ sutarties ratifikavimo | Diena.lt

ŠALTINIAI: EUROPOS PARLAMENTAS KITĄ SAVAITĘ BALSUOS DĖL „BREXITO“ SUTARTIES RATIFIKAVIMO

Europos Parlamentas (EP) kitą antradienį surengs balsavimą dėl būsimus ryšius po „Brexito“ apibrėžiančio Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinės Karalystės (JK) susitarimo ratifikavimo, naujienų agentūrai AFP ketvirtadienį sakė ES šaltiniai.

Jei, kaip tai yra tikėtina, parlamentarai pritars šiam susitarimui, bus užbaigtas jo priėmimas abiejose pusėse. Britų parlamento nariai savo ruožtu susitarimą ratifikavo jo pasirašymo dieną, 2020 m. gruodžio 30 d.

EP iki šiol vilkino laiką nustatydamas balsavimo datą iš dalies dėl to, nes siekė pasipriešinti vienašališkiems Londono veiksmams sustabdyti į Šiaurės Airiją įvežamų prekių patikras.

Europos Komisija (EK) praėjusį mėnesį inicijavo teisinius veiksmus prieš JK dėl šių veiksmų, kurie, pasak ES, pažeidė JK išstojimo iš bloko susitarimą.

Platesniame, praėjusių metų pabaigoje sudarytame būsimos prekybos ir bendradarbiavimo susitarime, be kita ko, apibrėžtos ES ir JK piliečių teisės viena kitos teritorijose ir įtvirtintas ES muitinės taisyklių taikymas britų administruojamoje Šiaurės Airijoje.

Pastarasis susitarimas, kuris, pasak abiejų pusių, reikalingas siekiant išvengti „kietosios“ sienos tarp Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos iškilimo, sukėlė trukdžių britiškų prekių judėjimui į Šiaurės Airiją ir ten įžiebė smurtą, kurį paskatino unionistų įtūžis.

Praėjusių metų pabaigoje sudarytame susitarime taip pat apibrėžiami platesni būsimi šalių santykiai, užtikrinama laisva prekyba bloke JK pagamintomis prekėmis ir atvirkščiai bei įtvirtinamos bendradarbiavimo daugelyje sričių, kaip žvejybos, skrydžių, krovinių vežimo ir, labai ribotu mastu, paslaugų, taisyklės.

Dokumente, be kita ko, įtvirtinamas JK apsisprendimas nesiekti „kietojo“ „Brexito“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS