Šaltinis: J. Bidenas remia pažangių lėktuvų pristatymą Ukrainai | Diena.lt

ŠALTINIS: J. BIDENAS REMIA PAŽANGIŲ LĖKTUVŲ PRISTATYMĄ UKRAINAI

  • 0

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) Didžiojo septyneto (G-7) lyderiams pareiškė, kad Vašingtonas pritars iniciatyvai perduoti Ukrainai pažangių karo lėktuvų, įskaitant naikintuvus F-16, ir parems pastangas apmokyti Kyjivo pilotus, penktadienį pareiškė Baltųjų rūmų aukšto rango pareigūnas.

Dalyvauti G-7 aukščiausiojo lygio susitikime Japonijoje ketinantis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tokį J. Bideno žingsnį tviteryje pavadino istoriniu sprendimu ir pridūrė, jog tikisi Hirošimoje aptarti, kaip bus praktiškai įgyvendinamas šis planas.

Pasak Baltųjų rūmų pareigūno, J. Bidenas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „parems bendras mūsų sąjungininkų ir partnerių pastangas apmokyti ukrainiečių pilotus naudojant ketvirtosios kartos karinius orlaivius, įskaitant [naikintuvus] F-16, kad būtų dar labiau sustiprinti ir pagerinti Ukrainos oro pajėgų pajėgumai“.

„Mokymas vyks per artimiausius mėnesiais, tad mūsų šalių, kurios dalyvauja šiose pastangose, koalicija nuspręs, kada faktiškai perduoti lėktuvus, kiek orlaivių mes perduosime ir kas juos perduos“, – pridūrė pareigūnas.

Jungtinė Karalystė (JK), Belgija ir Nyderlandai pasveikino tokį JAV sprendimą.

Koalicija nuspręs, kada faktiškai perduoti lėktuvus, kiek orlaivių mes perduosime ir kas juos perduos.

„JK bendradarbiaus su JAV, Nyderlandais, Belgija ir Danija, siekdama, kad Ukraina gautų jai reikalingų kovinių oro pajėgumų“, – tviteryje parašė JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) ir pridūrė: „Esame vieningi.“

Ukraina ne kartą prašė perduoti šaliai pažangių vakarietiškų orlaivių, kurie padėtų jai atremti jau ilgiau kaip metus besitęsiančią Rusijos karinę invaziją, tačiau Kyjivo tarptautiniai rėmėjai dar neseniai griežtai atsisakydavo tai daryti.

Taigi šis JAV žingsnis Kyjivui reiškia svarbų proveržį: gauti pažangių karinių orlaivių siekiančiai Ukrainai buvo būtina užsitikrinti JAV paramą, nes sąjungininkų įsigytos įrangos, įskaitant naikintuvus F-16, reeksportui pagal įstatymus reikalingas Vašingtono leidimas.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas R. Sunakas ir Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) šią savaitę „sutarė, jog sieks suburti tarptautinę koaliciją, kad Ukrainai būtų suteikta kovinių aviacijos pajėgumų, remiant viską – nuo apmokymo iki lėktuvų F-16 parūpinimo“.

Pirmadienį apsilankęs R. Sunako užmiesčio rezidencijoje Čekerse netoli Londono, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad tikisi greitai pasiekti susitarimą dėl naikintuvų iš Vakarų partnerių jo šaliai.

R. Sunakas pirmadienį sakė, kad JK rengiasi mokyti ukrainiečių pilotus.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) taip pat pasiūlė mokyti ukrainiečių naikintuvų pilotus, bet atmetė galimybę nusiųsti Kyjivui karo lėktuvų.

Gairės: Joe Bidenas, JAV, ginklai, lėktuvų pristatymas Ukrainai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS