Šarm aš Šeichas virsta miestu vaiduokliu | Diena.lt

ŠARM AŠ ŠEICHAS VIRSTA MIESTU VAIDUOKLIU

Egipto turizmo sektorius merdi. Šarm aš Šeiche dirbantys egiptiečiai pasakojo, kad taip blogai dar niekuomet nebuvo. Ir niekas nežino, kas bus toliau.

Vaiduoklių miestas

Tušti viešbučiai, barai, kavinės ir parduotuvės... Šarm aš Šeiche gyvenimas tarsi sustojo.

Turizmas – vienas iš svarbiausių Egipto ekonomikos ramsčių. Paslaugų sektorius sukuria beveik pusę šalies Bendrojo vidaus produkto. Maža to, Egipto vyriausybei užsieniečiai turistai – pagrindinis užsienio valiutos šaltinis.

Bet situacija Egipto kurortuose darosi vis sudėtingesnė.

Pasak oficialios statistikos, prieš prasidedant vadinamajai arabų revoliucijai Egipte, šalį kasmet aplankydavo po 15 mln. turistų iš Vakarų, Rusijos ir kitų pasaulio kraštų. Po Arabų pavasario – tik 9 mln. Būtent tiek turistų atvyko į Egiptą 2014 m.

Tiesa, 10 mln. turistų per metus dar būtų visai neblogai. Deja, ir tuo Egiptas jau negali pasigirti.

Rusijos keleivinio lėktuvo susprogdinimas virš Sinajaus pusiasalio lėmė, kad užsienio turistų srautas į Šarm aš Šeichą sumenko beveik 80 proc.

Nepateisinamas aplaidumas

Incidentas, įvykęs spalio 31 d., išginė iš šio kurorto būrius atvykėlių. Dalį atvykėlių iš Šarm aš Šeicho net evakavo vyriausybės savo lėktuvais.

Vėliau paskelbta, kad tiek Rusija, tiek ir didžiosios Vakarų šalys nerekomenduoja savo piliečiams vykti ilsėtis į Egiptą.

Tyrėjai iš Egipto ir Rusijos iš pradžių neigė teroristinio išpuolio versiją. Galiausiai rusų tyrėjai pripažino, kad "MetroJet" oro linijoms priklausantis laineris su 224 žmonėmis buvo susprogdintas ore.

Kaip tai galėjo nutikti? Ogi dėl nepateisinamo Egipto saugumo tarnybų aplaidumo.

Šarm aš Šeicho oro uoste, kaip vėliau nustatyta, lyg niekur nieko dirbo su teroristinėmis grupuotėmis susiję asmenys. Būtent jie ir įdėjo bombą į lainerio bagažo skyrių.

Po šių naujienų daugelis didžiųjų Rusijos ir Vakarų šalių turizmo bei skrydžių bendrovių sustabdė keliones į Egiptą.

Štai Didžiosios Britanijos, iš kur į Egiptą taip pat atvykdavo daug turistų, nacionalinis vežėjas "British Airways" ir pigių skrydžių bendrovė "EasyJet" ėmėsi itin griežtų saugumo priemonių – įmonės paskelbė, kad neskraidys į kurortus Egipte iki kitų metų. Vėliau esą tas draudimas gali būti peržiūrėtas, atsižvelgus į saugumo situaciją Egipte.

Rusijos, kurios piliečiai žuvo per sprogimą lėktuve, turizmo bendrovės taip pat paskelbė, kad rusams nebeparduoda kelialapių į Egiptą. Skrydžius į rusų Karibais vadinamą Egiptą atšaukė ir nemažai rusų oro linijų.

Neaišku, kiek laiko tęsis šis skrydžių embargas, tačiau, egiptiečių pareigūnų skaičiavimais, tai šaliai kas mėnesį atsieina po 280 mln. JAV dolerių.

Bijo teroristų

Šarm aš Šeicho kurorte teroristinių išpuolių jau būta. Tiesa, miestas sugebėjo po jų atsitiesti.

Deja, dabar situacija kur kas prastesnė nei 2004–2006 m. Faktas, kad ore sprogo iš Šarm aš Šeicho pakilęs lėktuvas, skaudžiai smogė šio kurorto reputacijai. Niekas nėra tikras, kad panašus incidentas nepasikartos.

Arba kad teroristai, ginkluoti automatais, nepradės šaudyti į turistus kavinėse ar restoranuose, kaip tai nutiko Paryžiuje.

Šarm aš Šeiche esančios parduotuvės, kavinės, restoranai – tušti. Prekybininkai apgailestavo, kad veikiausiai teks užverti duris. Mat išlaikyti parduotuvę jau kainuoja daugiau, nei pavyksta uždirbti. Jeigu apskritai pavyksta.

Dabar į Šarm aš Šeichą dažniau atvyksta ne turistai, o žurnalistai. Jie domisi saugumo situacija, taip pat bando įamžinti tuščias miesto gatves ir paplūdimius.

Nebeturi darbo

Tai nėra sunku padaryti. Kai kurių viešbučių kambarių užimtumas nesiekia nė 2 proc.

Tad daugelis darbuotojų arba priversti eiti atostogų, arba mesti darbą ir vykti į sostinę. Ahmedas Aballahas, viešbučio "Šarm aš Šeichas" vyriausiasis vadybininkas, sakė, kad tokios prastos situacijos jis dar nėra matęs, nors dirba šiame kurorte jau ketverius metus.

Jo teigimu, viešbutis kasdien patiria milžiniškų nuostolių, kadangi stovi tuščias.

Aymanas Salehas, kitas Šarm aš Šeicho gyventojas, sakė tą patį. Anot jo, nesant turistų iš Rusijos ir Didžiosios Britanijos, viešbučių kambarių užimtumas nusmuko net 80 proc.

Virtuvės šefas Ahmedas Hassanas sakė, kad buvo priverstas imti kelių savaičių nemokamas atostogas. Pasak jo, viešbutis, kuriame jis dirba, ištuštėjęs. "Nėra nė vieno žmogaus. Tad administracija mus paragino eiti atostogų", – sakė jis.

Kiti viešbučiai apskritai užsidarė. Ahmedas Galalas, turizmo bendrovės atstovas, pripažino, kad bent du viešbučiai Šarm aš Šeiche buvo uždaryti per praėjusią savaitę.

Vyro teigimu, tai ne pabaiga. "Viešbutis negali normaliai funkcionuoti, jeigu jame užimta tik 2 proc. kambarių. Juk prieš to lėktuvo sprogimą užimtumas siekė net 92 proc.", – apgailestavo Ahmedas. Tiesa, jo teigimu, viešbutį valdanti kompanija ketina reklamuoti poilsį Šarm aš Šeiche Egipte ir kitose Vidurio Rytų valstybėse.

Galbūt taip pavyks iš naujo įsukti verslą. Nors kol kas jokių garantijų nėra.

Masinė evakuacija

Per maždaug dvi savaites po Rusijos skrydžių bendrovės "MetroJet" lėktuvo katastrofos Šarm aš Šeichą paliko daugiau kaip 80 tūkst. užsieniečių turistų – tai tiek pat žmonių, kiek gyvena visame mieste ir jo priemiesčiuose. Tuo metu buvo pats turistinio sezono įkarštis.

"Jeigu viskas būtų gerai, šiuo metu pas mus būtų apgyvendinta  apie 90 proc. viešbučio kambarių. Dirbtume ir būtume patenkinti. Deja, situacija dabar katastrofiška. Daugelyje viešbučių iš 600 kambarių užimta vos keliasdešimt. Ir neaišku, kas bus toliau..." – apgailestavo "Terrazzina", populiaraus paplūdimio klubo savininkas Amras Darwishas.

Egipto Pietų Sinajaus provincijos komercijos rūmų ekspertų skaičiavimu, per kitas dvi savaites arba mėnesį darbo turėtų netekti apie pusė šiuo metu regiono kurortuose dirbančių asmenų.

Nebent padėtį ištaisytų sugrįžtantys rusų turistai, tačiau neaišku, kada tai gali nutikti.

Didžiuliai nuostoliai

Nuo 2013 m. turistų skaičius Egipte nuosekliai mažėja. Viena vertus, tai susiję su vidaus situacija Egipte, kita vertus, su teroristinių išpuolių grėsmės išaugimu.

Nuo 2011 m., kai Egipte prasidėjo vadinamoji Arabų revoliucija, šalyje apsilankė 30 proc. mažiau užsienio svečių.

Ali, kuriam priklauso mažytė suvenyrų parduotuvė Šarm aš Šeiche, neslėpė, kad tai paskutinės jo ir šeimos dienos šiame mieste. Jis ketina kuo skubiau vykti į sostinę Kairą.

"Kito kelio nebėra. Šeimą maitinti juk reikia. Per praėjusias dvi savaites nepardaviau nė vieno daikto. Negaliu sau leisti toliau čia gyventi", – pripažino 29 metų dviejų vaikų tėvas, gyvenęs Šarm aš Šeiche pastaruosius dvejus metus.

Ali teigimu, iš Šarm aš Šeicho jau išvyko šimtai žmonių:  nardymo instruktorių, padavėjų, baseinų prižiūrėtojų, viešbučių kambarinių.

Daugelis pastatų kurorte skirti turistams. Miestas iš esmės neturi jokių ekonominių alternatyvų, todėl merdi.

Kai kurie vietiniai net sakė, kad tokio nuosmukio nematė dešimtmečius. Nei anksčiau Šarm aš Šeiche įvykdyti teroro aktai, nei pasaulinė ekonomikos ir finansų krizė neturėjo tokio poveikio, kaip Rusijos lėktuvo susprogdinimas.

Ramy Youssry, nardymo instruktorius, tvirtino, kad jo verslas  bankrutuoja.

"Būsiu atviras, aš nežinau, kas toliau bus. Situacija labai prasta", – pripažino egiptietis. Jo nuostoliai dideli – siekia apie 600 JAV dolerių per dieną. Niekas neatvažiuoja. Ramy buvo priverstas dalį savo darbuotojų atleisti, o kitą dalį išleisti neapmokamų atostogų. Vis dėlto vyras vylėsi, kad turistai sugrįš.

"Tikiuosi, kad po kurio laiko viskas stosis į savo vietas. Tiesa, reikia, kad žmonės pamirštų tą incidentą su lėktuvu", – kalbėjo jis.

Daro, ką gali

Khaledas Fouda, Pietų Sinajaus provincijos gubernatorius, tvirtino, kad dabar pagrindinis jo uždavinys – parodyti užsieniečiams, jog šalyje yra saugu.

"Dirbame su savo partneriais, stipriname saugumą – ne tik oro uostuose, bet ir kitose strateginę reikšmę turinčiose vietose. Treniruojame mūsų pareigūnus, investuojame į saugumo priemones. Puikiai žinome, kad mūsų partneriai labai rūpinasi savo piliečių apsauga, todėl nori tvirtų saugumo garantijų. Ir todėl mes su jais bendradarbiaujame", – aiškino valdininkas.

K.Fouda pridūrė, kad regiono valdžia taip pat ėmė aktyviau reklamuoti Šarm aš Šeichą Vidurio Rytuose.

Štai visai neseniai kurorte lankėsi delegacija iš Saudo Arabijos. Be to, bandoma įsukti vidaus turizmą – egiptiečiams siūlomos įvairios nuolaidos ir kt. paslaugos, kad jie atvyktų į kurortus.

Vis dėlto turizmo pramonės atstovai pripažįsta, kad be turistų iš užsienio prikelti iš numirusiųjų šį verslą gali būti labai sunku.

Problemų neįžvelgė

Sciavetia Bruha iš Italijos sakė, kad skrydis į Šarm aš Šeichą buvo ramus, bet lėktuve, jos teigimu, buvo vos vienas kitas keleivis.

Paklausta, ar nebijo būti Egipte, moteris atsakė: "Kodėl turiu bijoti? Čia gražu. Žmonės draugiški, oras pasakiškas."

Ali, anksčiau minėtas suvenyrų parduotuvės savininkas, vylėsi, kad tokių žmonių, kaip Sciavetia, bus daugiau ir jis galės grįžti į savo parduotuvę.

"Prieš tai, kai nukrito tas lėktuvas, viskas buvo labai gerai. Žmonės iš viso pasaulio užsukdavo į mano parduotuvėlę. Deja, turiu dabar galvoti apie savo vaikų ateitį, negaliu būti be darbo."

GALERIJA

  • Šarm aš Šeichas virsta miestu vaiduokliu
  • Šarm aš Šeichas virsta miestu vaiduokliu
  • Šarm aš Šeichas virsta miestu vaiduokliu
Reuters nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

dk

Reikia buti visisku kvaisa skristi i Egipta po tu visu "arabu revoliuciju". Buvo Mubarekas - buvo tikrai saugu. Nuverte atseit "diktatoriu" - kaip ir visur ivairios padugnes riauses sukele. Dabar gavo ko norejo. Ir nereikia dejuoti. Tas pats ir Sirijoje. Ne Assadas pradejo kara.Jei ten taip tuscia gali visi "pabegeliai" ten sisusti - pas savus o ne i krikscioniska Europa.

ww

Patys kalti,prisidirbo. Jeigu aerouostuose dirba su terorizmu susije asmenys,tai tegul jie patys ir ilsisi tuose savo kurortuose. Koks kvailys rizikuos,jeigu Egipto valdzia neuztikrina saugumo? Geriausias gydytojas nuo abejingo poziurio i darba, ignoruoti ju kurortus,tada gal bus daugiau tvarkos. Tegul neverkia,kad tusti viesbuciai. Kodel jie turetu buti pilni? Kas rizikuos savimi ir savo seima. Tokiu kvailiu nera!

Novaturas

Ir tezturas,darykit 50 % akcijas ir bus tu zmoniu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS