Serbijos opozicija ragina ES pradėti tarptautinį tyrimą dėl rinkimų pažeidimų | Diena.lt

SERBIJOS OPOZICIJA RAGINA ES PRADĖTI TARPTAUTINĮ TYRIMĄ DĖL RINKIMŲ PAŽEIDIMŲ

  • 0

Serbijos pagrindinė opozicijos stovykla ketvirtadienį paragino Europos Sąjungą pradėti tarptautinį tyrimą dėl praėjusį savaitgalį vykusių rinkimų pažeidimų, kurie sukėlė politinę įtampą narystės Bendrijoje siekiančioje Balkanų šalyje.

Judėjimas „Serbija prieš smurtą“ (SPN) laiške ES institucijoms, pareigūnams ir valstybėms narėms pareiškė nepripažįstantis praėjusį sekmadienį vykusių parlamento ir vietos valdžios rinkimų rezultatų. Jis paragino ES pasielgti taip pat ir inicijuoti tyrimą.

Pirmieji rezultatai parodė, kad abiejuose rinkimuose laimėjo prezidento Aleksandaro Vučičiaus dešiniojo sparno Serbijos pažangos partija (SNS). Tačiau pagrindiniai jos oponentai – aljansas „Serbija prieš smurtą“ – teigė, kad iš jų buvo atimta pergalė Belgrade.

A. Vučičius ir kiti valdančiosios partijos pareigūnai neigė teiginius apie balsų klastojimą ir sakė, kad padarys viską, kad „apgintų rinkėjų valią“.

A. Vučičius ketvirtadienį pareiškė, kad Serbijos pareigūnai rengia „svarbų laišką apie svarbios šalies kišimąsi į Serbijos rinkimų procesą pačiu brutaliausiu būdu“. Jis nepatikslino, kokia tai šalis.

SPN pareikalavo, kad rinkimai būtų anuliuoti ir surengti iš naujo. Tūkstančiai žmonių nuo pirmadienio Belgrade susirinko protestuodami prieš įtariamą balsų vagystę.

Preliminariame pareiškime stebėjimo misija, sudaryta iš tarptautinių teisių gynimo organizacijų atstovų, taip pat pranešė apie daugybę pažeidimų ir neteisingas sąlygas dalyviams dėl žiniasklaidos šališkumo, piktnaudžiavimo viešaisiais ištekliais ir prezidento dominavimo kampanijos metu.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro (ODIHR), Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos ir Europos Parlamento bendrose išvadose teigiama, kad tarp rimtų pažeidimų buvo balsų pirkimo ir daugkartinio balsavimo atvejų.

Laiške SPN paragino ES „nepripažinti parlamento, provincijos ir ypač vietos valdžios rinkimų Serbijoje rezultatų, kol nebus baigtas išsamus tarptautinis rinkimų pažeidimų tyrimas“.

Jie pridūrė, kad ES turėtų inicijuoti tyrimą, o vėliau padėti suformuoti patikros komitetą, kuris prižiūrėtų pasirengimą kitiems rinkimams ir užtikrintų, kad būtų taikomos visos tarptautinės rekomendacijos siekiant užtikrinti laisvą ir sąžiningą balsavimą.

ES dar nesureagavo į šį laišką. Jis buvo skirtas Europos Parlamento pirmininkei ir nariams, Europos Vadovų Tarybos ir Europos Komisijos pirmininkams, 27 ES valstybių narių diplomatijos vadovams, komitetams ir atstovams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS