Seulas: Šiaurės Korėja paleido mažiausiai vieną nenustatytą balistinę raketą | Diena.lt

SEULAS: ŠIAURĖS KORĖJA PALEIDO MAŽIAUSIAI VIENĄ NENUSTATYTĄ BALISTINĘ RAKETĄ

Šiaurės Korėja paleido mažiausiai vieną „neidentifikuotą balistinę raketą“, penktadienį pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.

Apie tai pranešta praėjus kelioms valandoms po to, kai įtakinga lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) sesuo paneigė plačiai paplitusius įtarimus, kad Pchenjanas siunčia ginklus į Rusiją.

Šiaurės Korėja „paleido neidentifikuotą balistinę raketą Rytų jūros link“, pranešė Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas, turėdamas omenyje vandens telkinį, dar vadinamą Japonijos jūra.

Japonijos transliuotojas NHK remdamasis šaltiniais vyriausybėje pranešė, kad raketa „atrodė esanti trumpo nuotolio ir jau nukrito“.

Kiek anksčiau Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong (Kim Jo Čen) absurdu pavadino įtarimus, kad Pchenjanas siunčia ginklus į Rusiją. Ji apkaltino Seulą ir Vašingtoną „klaidinant viešąją nuomonę melagingais gandais, kad [mūsų] pagamintos ginklų sistemos yra skirtos eksportui į Rusiją“.

„Taktiniai ginklai, įskaitant reaktyvinės artilerijos įrenginius ir raketas, kuriuos neseniai pademonstravome, gaminami tik vienai misijai vykdyti, – sakoma Kim Yo Jong penktadienio pareiškime. – Mes neslepiame, kad tokie ginklai bus naudojami atgrasyti nuo to, ko gali prisigalvoti Seulas.“

Kaip nurodo Pietų Korėja, praėjusį kartą Pchenjanas trumpojo nuotolio balistinių raketų prie rytinės pakrantės paleido balandžio 22 dieną.

Jungtinių Tautų sankcijomis Šiaurės Korėjai draudžiama atlikti bet kokius bandymus naudojant balistinę technologiją, bet Pchenjano sąjungininkė Rusija kovą JT Saugumo Taryboje vetavo JT ekspertų grupės, stebėjusios tarptautines sankcijas Pchenjanui, darbo pratęsimą. Šiaurės Korėja už tai dėkojo Maskvai.

JT ekspertų grupė tiria įtarimus, kad Šiaurės Korėja perduoda ginklų Maskvai. Seulas kovą paskelbė, kad maždaug nuo 2023 metų liepos Pchenjanas pristatė Rusijai apie 7 tūkst. konteinerių su ginklais, naudoti Maskvos kare Ukrainoje.

Vašingtono ir ekspertų teigimu, Pchenjanas tikisi mainais už ginklų tiekimą gauti įvairios karinės pagalbos, pavyzdžiui, palydovinių technologijų ir sovietinės karinės įrangos atnaujinimo.

Mes neslepiame, kad tokie ginklai bus naudojami atgrasyti nuo to, ko gali prisigalvoti Seulas.

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėja pareiškė, kad nuo šių metų kariuomenė gaus naujų 240 mm kalibro reaktyvinės artilerijos įrenginių, ir pridūrė, kad vyksta reikšmingi artilerijos kovinių pajėgumų pokyčiai.

Atsakas į pratybas?

Antradienį Kim Jong Unas tikrino naują taktinių raketų sistemą ir „ypač pabrėžė būtinybę vykdyti epochines permainas Korėjos liaudies armijai rengiantis karui – be nesėkmių įvykdant šaudmenų gamybos planus 2024 metams“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Analitikai įspėja, kad branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja, suintensyvinusi artilerijos sviedinių ir sparnuotųjų raketų bandymus bei gamybą, tai galbūt daro prieš siųsdama juos Rusijai.

Ketvirtadienį Pietų Korėjos ir JAV modernūs radiolokacijos priemonėmis nepastebimi naikintuvai, įskaitant amerikietiškus „F-22 Raptor“, dalyvavo bendrose oro mūšio pratybose.

Bendros Pietų Korėjos ir jos sąjungininkų pratybos labai piktina Šiaurės Korėją – jas ji laiko invazijos repeticijomis.

Anksčiau Pchenjanas, regis, itin jautriai reaguodavo į oro pajėgų pratybas. Ekspertai pažymi, kad paties Pchenjano oro pajėgos yra silpniausia jo kariuomenės grandis.

„Atrodo, kad tai [...] pademonstravimas reaguojant į neseniai surengtas Pietų Korėjos ir JAV oro pratybas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Seulo Šiaurės Korėjos studijų universiteto prezidentas Yang Moo-jin (Jang Mudžinas).

„Taip pat atrodo, kad tai apima įspėjimą dėl rugpjūčiui planuojamų didelių Pietų Korėjos ir JAV bendrų pratybų“, – sakė jis.

Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos santykiai išgyvena vieną blogiausių per pastaruosius dešimtmečius periodų.

Pchenjanas paskelbė Seulą savo pagrindiniu priešu, uždarė susivienijimui ir ryšiams su Pietų Korėja skirtas agentūras ir pagrasino karu „net dėl 0,001 mm“ teritorinio pažeidimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS