Seulas: Šiaurės Korėjos ekonomika smunka labiausiai nuo 1990 metų bado | Diena.lt

SEULAS: ŠIAURĖS KORĖJOS EKONOMIKA SMUNKA LABIAUSIAI NUO 1990 METŲ BADO

Sankcijų alinama Šiaurės Korėjos ekonomika 2018 metais susitraukė labiausiai nuo 1990 metais šalį ištikusio pražūtingo bado, penktadienį pranešė Pietų Korėjos centrinis bankas.

Šiaurės Korėja, kuriai priklauso dauguma pusiasalio naudingųjų iškasenų, kažkada buvo turtingesnė už savo pietinę kaimynę, tačiau dešimtmečius trukęs netinkamas valdymas ją labai nualino.

Pietų Korėjos bankas pranešė, kad šios izoliuotos šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) pernai sumažėjo 4,1 proc. po 3,5 proc. nuosmukio ankstesniais metais. Tai buvo pats didžiausias jo kritimas nuo 1997 metų, kai šalį ištiko badas, dėl kurio mirė šimtai tūkstančių, o kai kuriais skaičiavimais, netgi milijonai žmonių.

Šiaurės Korėja neskelbia savo ekonominės statistikos, o vieninteliai turimi finansinės veiklos rodikliai yra išoriniai įverčiai.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba 2017 metais uždraudė Šiaurės Korėjos anglies, žuvies ir tekstilės gaminių eksportą, siekdama, kad ši valstybė nutrauktų savo branduolinę ir balistinių raketų bandymų programą. Sankcijos pernai sumažino Šiaurės Korėjos eksportą daugiau negu 85 proc., o šalies tarptautinės prekybos vertė sumažėjo beveik perpus, pranešė Pietų Korėjos centrinis bankas.

„Be sankcijų, kurios tikrai turėjo įtakos Šiaurės Korėjos tekstilės ir mineralų eksportui, mes taip pat manome, kad praėjusių metų karščio banga atsiliepė jos žemės ūkio pramonei“, – naujienų agentūrai AFP sakė banko pareigūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kokia

dar /ekonomika/?... kuria ryja karo masina su atomu ten valstieciai tik palaiko egzistencija ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS