Seule vykstančių ES derybų darbotvarkėje – Ukraina, Šiaurės Korėja | Diena.lt

SEULE VYKSTANČIŲ ES DERYBŲ DARBOTVARKĖJE – UKRAINA, ŠIAURĖS KORĖJA

Du Europos lyderiai pirmadienį atvyko į Seulą derybų su Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk-yeolu (Jun Sukjolu) ir turi aptarti Ukrainos, prekybos susitarimų, Šiaurės Korėjos uždraustų ginklų programų klausimus.

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) po dalyvavimo Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime Japonijoje pirmą kartą lankosi šalia esančioje Pietų Korėjoje.

„Tikimasi, kad ES ir Pietų Korėja pareikš tvirtą bendrą paramą taisyklėmis grindžiamai tarptautinei tvarkai“, – sakoma EVT pareiškime.

Be to, tikimasi, kad vadovai aptars nuolatinius Šiaurės Korėjos balistinių raketų paleidimus, jos vykdomą branduolinę programą ir Seulo pastangas įtikinti Pchenjaną atsisakyti branduolinių ginklų, teigiama pareiškime.

Prieš aukščiausiojo lygio susitikimą EVT pirmininkas apsilankė prie Šiaurės Korėją ir Pietų Korėją skiriančios vadinamosios Demilitarizuotosios zonos (DMZ), kuri yra viena budriausiai saugomų sienų pasaulyje.

Ch. Michelis socialiniame tinkle „Twitter“ sakė: „Laisvės troškimas visada bus stipresnis. Šiaurės Korėjos branduolinis ginklavimasis kelia grėsmę taikai regione.“

U. von der Leyen Seule susitiko su Europos verslo bendruomene ir pažadėjo toliau stiprinti, anot jos, ypatingą ES ryšį su Pietų Korėja, plečiant bendradarbiavimą strateginėse srityse, įskaitant švarią energiją ir mokslinius tyrimus.

Lyderiai taip pat apsilankė Seulo nacionalinėse kapinėse, kur pagerbė Pietų Korėjos karo aukų atminimą.

Yoon Suk-yeolo biuras teigė, kad ES vadovų vizitas yra „galimybė sustiprinti praktinį bendradarbiavimą ekonomikos, sveikatos apsaugos, mokslo ir technologijų srityse, pagilinti bendradarbiavimą regioniniais ir pasauliniais klausimais“.

Ukrainos klausimas

Londono Karaliaus koledžo tarptautinių santykių profesorius Ramonas Pacheco Pardo (Ramonas Pačekas Pardas) tvirtino, kad aukščiausiojo lygio susitikime prioritetas bus reaguoti į Rusijos invaziją Ukrainoje.

Pietų Korėja, devintoji pagal dydį pasaulyje ginklų eksportuotoja, yra siuntusi humanitarinę pagalbą Ukrainai ir pardavusi tankų bei haubicų Lenkijai – Kyjivo, kovojančio su Rusijos invazija, sąjungininkei.

Seulas nuo seno laikosi politikos netiekti ginklų aktyvių konfliktų zonoms, nors Yoon Suk-yeolas yra užsiminęs, kad tai gali pasikeisti.

Prezidento kanceliarija praėjusį mėnesį perspėjo, kad Seulo sprendimas, ar siųsti karinę pagalbą Kyjivui, priklausys nuo Rusijos veiksmų.

Jos teigimu, vienas didelis išpuolis prieš civilius gyventojus gali pakreipti pusiausvyrą.

Iki šiol Europa palankiai vertino, anot jos, Pietų Korėjos ryžtingą atsaką į invaziją, įskaitant netiesioginį ginklų tiekimą Ukrainai per trečiąsias šalis, naujienų agentūrai AFP sakė R. P. Pardo.

„Taigi, žvelgiant iš ES perspektyvos, aukščiausiojo lygio susitikime bus aptarti naujausi įvykiai, susiję su invazija, taip pat bus prašoma Seulo tiesiogiai suteikti letalios ginkluotės Ukrainai“, – teigė jis.

Sekmadienį Yoon Suk-yeolas G-7 susitikimo kuluaruose surengė derybas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Praėjusią savaitę Yoon Suk-yeolas Seule susitiko su V. Zelenskio žmona Olena Zelenska.

Per susitikimą su V. Zelenskiu Hirošimoje Yoon Suk-yeolas Ukrainos prezidento prašymu  pažadėjo papildomą neletalinę pagalbą Ukrainai, įskaitant išminavimo įrangą ir greitosios pagalbos automobilius, pranešė Pietų Korėjos prezidento kanceliarija.

Gairės: ES derybos, derybos, karas Ukrainoje, Šiaurės Korėja
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS