Šiaurės Airijos pirmąja ministre paskirta nacionalistų partijos lyderė M. O'Neill | Diena.lt

ŠIAURĖS AIRIJOS PIRMĄJA MINISTRE PASKIRTA NACIONALISTŲ PARTIJOS LYDERĖ M. O'NEILL

  • 6

Šiaurės Airijos pirmąja ministre šeštadienį paskira nacionalistų partijos „Sinn Fein“ lyderė Michelle O'Neill (Mišel O'Nil).

Neeiliniame posėdyje Šiaurės Airijos asamblėja pirmiausia nubalsavo už decentralizuoto valdymo atnaujinimą, o paskui į pirmosios ministrės pareigas paskyrė M. O'Neill.

Šis posėdis buvo surengtas po to, kai praėjusio mėnesio pabaigoje Demokratinė junionistų partija (DUP) pareiškė pritarianti susitarimui su Jungtinės Karalystės vyriausybe ir nutrauksianti ilgai vykdytą decentralizuotos Šiaurės Airijos vyriausybės boikotą.

2022-ųjų vasarį DUP pasitraukė iš provincijos vyriausybės, protestuodama prieš vienintelio JK regiono, turinčio sausumos sieną su Europos Sąjunga, atžvilgiu po „Brexito“ pasiektus prekybos susitarimus tarp Londono ir Briuselio.

Asamblėja taip pat į pirmosios ministrės pavaduotojos pareigas paskyrė DUP atstovę Emmą Little-Pengelly (Emą Litl-Pengelį).

47-erių M. O'Neill kantriai laukė, kol galės užimti šias pareigas po to, kai 2022 metų gegužės mėnesį „Sinn Fein“ laimėjo pakankamai vietų Šiaurės Airijos parlamente, kad paskirtų politikę pirmąja ministre.

„Tai istorinė diena ir nauja aušra“, – netrukus po paskyrimo kolegoms įstatymų leidėjams sakė M. O'Neill.

„Praeities neįmanoma pakeisti ar panaikinti, bet ką mes galime padaryti, ką mes visi galime padaryti, tai kurti geresnę ateitį“, – pridūrė ji.

Viena iš pirmųjų jos užduočių – išspręsti biudžeto krizę ir žlungančių viešųjų paslaugų problemą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Amin

Tikrai nusimato geresne ateitis? Dazytos blondines pades isvengti karo? Kur akiniai juodais remeliais? Vyrai kvailesni tokioje padetyje? Kas kelia pasaulini chaosa?

kiekviena valstybe nori atsiimt

priesu uzgrobtas savo teritorijas , Airija nori susigrazint anglu uzgrobta siaures Airija... ir tai yra teisingas zingsnis.

BOBOS VALDŽIOJE....

Šiai planetai tai baisiau, nei klimato atšilimas...Čia galima sulyginti tik su Vezuvijaus išsiveržimu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS