Šiaurės Amerikoje didžiulės minios laukia Saulės užtemimo ir tikisi giedro dangaus | Diena.lt

ŠIAURĖS AMERIKOJE DIDŽIULĖS MINIOS LAUKIA SAULĖS UŽTEMIMO IR TIKISI GIEDRO DANGAUS

  • 1

Milijonai žmonių siaurame ruože nuo Meksikos iki Kanados nepaisydami debesuotumo prognozių nekantriai laukia pirmadienį įvyksiančios dangiškos sensacijos – visiško Saulės užtemimo.

Geriausio stebėjimui oro tikimasi JAV valstijose Vermonte ir Meine, taip pat Kanados regionuose Naujajame Bransvike ir Niufaundlande.

Užtemimą gali stebėti daugiausiai žmonių per stebėjimų istoriją Šiaurės Amerikoje, nes jis gali būti matomas tankiai apgyvendintose teritorijose ir truks ilgiau kaip keturias minutes. Kone visi Šiaurės Amerikos gyventojai turi šansą pamatyti bent dalinį Saulės užtemimą, jei bus tam tinkamos oro sąlygos.

„Debesuotumas yra vienas iš sunkiau prognozuojamų dalykų“, – sekmadienį sakė Alexa Maines (Aleksa Mainz) iš Nacionalinės meteorologijos tarnybos (NWS).

„Bent jau nesnigs“, – pridūrė ji.

Nežinomybė dėl meteorologinių sąlygų tik didina dramą. Ar lis, ar giedra, „svarbiausia bendra patirtis su kitais žmonėmis“, sakė Chrisas Lomasas (Krisas Lomasas) iš Gotamo Anglijoje, apsistojęs ta proga sausakimšame namelių ant ratų parke šalia Dalaso Teksase – didžiausio miesto visiško užtemimo kelyje.

Per visišką užtemimą Mėnulis atsidurs tiesiai priešais Saulę ir ją visiškai užstos. Tuomet bus matomas tik Saulės vainikas, o Žemėje sutems, nutils paukščiai ir kiti gyvūnai, dangaus skliaute pasimatys planetos, žvaigždės ir net galbūt viena kometa.

Bent jau nesnigs.

Tamsa truks iki 4 minučių ir 28 sekundžių. Tai beveik dvigubai ilgiau nei per užtemimą prieš septynerius metus, matytą nuo vienos iki kitos JAV pakrantės, nes Mėnulis yra arčiau Žemės. Kitą tokį visišką Saulės užtemimą JAV matys tik po 21 metų.

Nuo tos akimirkos, kai Mėnulis užstos tik patį Saulės pakraštį, užtemimas iki pat pat pabaigos truks maždaug penkias valandas. Pirmiausia Mėnulio šešėlis kris Ramiajame vandenyne, paskui pasieks Masatlaną Meksikoje ir nuslinks į Teksasą, Oklahomą, Arkanzasą ir dar 12 JAV valstijų, Kanadą. Paskutinė „stotelė“ bus Niufaundlandas ir galiausiai užtemimas baigsis Šiaurės Atlante.

Norint žiūrėti į Saulę būtini specialūs apsauginiai akiniai. Be jų bus galima apsieiti tik tomis akimirkomis, kai Mėnulis bus visiškai užstojęs Saulę.

Visiško užtemimo „kelias“ – maždaug 185 km pločio ruožas – apims kelis didelius miestus, įskaitant Dalasą, Indianapolį, Klivlandą, Bafalą, Niujorką ir Monrealį. Šiame ruože gyvena apie 44 mln. žmonių. Vertinant 320 km pločio ruožą prisidėtų dar pora šimtų milijonų gyventojų.

Turint galvoje, kiek atvyksta „profesionalių“ ir šiaip smalsuolių, astronomų mėgėjų ir mokslininkų, nestebina išpirkti skrydžiai bei viešbučiai ir užsikimšę keliai.

NASA ir dešimčių universitetų ekspertai užtemimo kelyje rengiasi leisti tiriamąsias raketas ir meteorologinius balionus, vykdyti eksperimentus. Užtemimą taip pat stebės septyni Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) 435 km aukštyje esantys astronautai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

sake

matosi 8d bus kazkas baisaus juk ir pro sia /propotamsia skyle/ satanystai pasikrauna neigiamos energijos taip paremdami savo sefa kuriam jau /sakes/ nes pats jas ir susirado kur paliko tai nori nenori teks grizt su visa saika kuria pasididyno kaip sako rusai /skatertiu doroga/ z ppp=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS