Šiaurės Korėja pademonstravo naują balistinę raketą | Diena.lt

ŠIAURĖS KORĖJA PADEMONSTRAVO NAUJĄ BALISTINĘ RAKETĄ

Per karinį paradą Šiaurės Korėjoje pademonstruota nauja balistinė raketa. Pasak valstybinės žiniasklaidos, dalyvaujant šalies vadovui Kim jon-unui pristatyta raketa gali būti paleidžiama iš povandeninių laivų.

Paradas Pchenjane vyko valdančiosios Darbininkų partijos suvažiavimo, kuriame Kim jong-unas paskelbė apie Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo arsenalo didinimą, o JAV pavadino „didžiausia“ šalies prieše, proga.

Valstybinė naujienų agentūra KCNA naująją raketą pavadino „galingiausiu pasaulio ginklu“. Ji esą pademonstruoja Šiaurės Korėjos ginkluotųjų pajėgų galią. Raketa geba „prevenciškai sunaikinti priešus už teritorijos ribų“. Šis žodžių pasirinkimais rodo, kad raketos veikimo nuotolis galimai peržengia Korėjos pusiasalio ribas ir kad raketa mažiausiai gali pasiekti Japoniją.

Raketos pristatymą galima interpretuoti kaip stiprybės demonstravimą naujojo JAV prezidento Joe Bideno, kuris trečiadienį pradės eiti pareigas, kryptimi. JAV Pietų Korėjoje yra dislokavusios 28 500 kareivių. Reikšmingas šalies karinis buvimas ir Japonijoje.

Ekspertų vertinimu, Kim jong-unas savo siunčiamais galios signalais gali siekti J. Bideno nuolaidų. Šiaurės Korėja smarkiai kenčia dėl tarptautinių sankcijų, kurios galioja šaliai dėl branduolinės ir raketų programos.

Kim jong-unas pastaraisiais metais siekė suartėjimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kad būtų panaikintos sankcijos. Abiejų šalių lyderiai tris kartus susitiko asmeniškai. Tačiau paskutinis viršūnių susitikimas Hanojuje 2019 metų vasarį žlugo.

Nuo tada Vašingtono ir Pchenjano derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos mažinimo įstrigusios. Tolia aštrėja įtampa ir tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos.

Kim-jong unas praeityje griežtai užsipuolė J. Bideną. Be kita ko, jis buvusį JAV viceprezidentą pavadino „pasiutusiu šunimi“. J. Bidenas savo ruožtu per rinkimų kampaniją vadino Šiaurės Korėjos vadovą „nusikaltėliu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Čiubaka

"Kim jong-unas paskelbė apie Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo arsenalo didinimą, o JAV pavadino „didžiausia“ šalies prieše." Šaunuolis, nespaudžia iš šūdo vaško

Pritariu

Anonimui

Anonimas

Good news.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS