Šiaurės Korėja paleido trumpojo nuotolio balistinių raketų | Diena.lt

ŠIAURĖS KORĖJA PALEIDO TRUMPOJO NUOTOLIO BALISTINIŲ RAKETŲ

  • 0

Šiaurės Korėja anksti ketvirtadienį paleido trumpojo nuotolio balistinių raketų, pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.

Pranešimas pasirodė kelios valandos po to, kai Pchenjanas per sieną į Pietų Korėją pasiuntė šimtus balionų su šiukšlėmis ir fekalijomis.

Raketos paleistos po nesėkmingo Šiaurės Korėjos pirmadienio mėginimo į orbitą iškelti antrąjį savo žvalgybos palydovą. Prieš pat šį nesėkmingą bandymą įvyko retas Seulo, Pekino ir Tokijo aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriame Pchenjanas ragintas atsisakyti branduolinių ginklų.

Įtakinga Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) sesuo Kim Yo Jong (Kim Jo Čen) balionus, kurie, kaip pranešama, nešė gyvūnų ekskrementus, ketvirtadienį pavadino „nuoširdžiomis dovanomis“ Pietų Korėjai. Anot jos, tai buvo pagrįstas atpildas už aktyvistų į Šiaurės Korėją siunčiamą agitaciją prieš Kim Jong Uną.

Šiaurės Korėja taip pat atkirto Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai, kuri penktadienį surengs posėdį dėl nepavykusio palydovo paleidimo pažeidžiant JT sankcijas dėl Pchenjano balistinių technologijų naudojimo.

Ankstų ketvirtadienio rytą Pietų Korėjos kariuomenė pranešė, kad užfiksavo, kaip įtariama, „maždaug 10 trumpojo nuotolio balistinių raketų“, paleistų į jūrą į rytus nuo Korėjos pusiasalio.

Seulo Jungtinis štabų vadų komitetas nurodė, kad raketos nuskriejo maždaug 350 km, pavadino šį paleidimą provokacija ir teigė, kad kartu su Jungtinėmis Valstijomis bei Japonija analizuoja konkrečius parametrus.

Raketų paleidimą taip pat patvirtino Japonija, o jos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) žurnalistams sakė, kad balistinės raketos, „regis, nukrito už Japonijos išskirtinės ekonominės zonos ribų“.

Tokijas griežtai smerkia paleidimą, sakė F. Kishida ir pridūrė, kad jau pateikė protestą.

Pirmadienį F. Kishida buvo atvykęs į Seulą susitikti su Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk-yeolu (Jun Sukjolu) ir Kinijos ministru pirmininku Li Qiangu (Li Čiangu) į pirmąjį nuo 2019 metų trišalį aukščiausiojo lygio susitikimą. Jame lyderiai dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą dėl „Korėjos pusiasalio denuklearizavimo“.

Šiaurės Korėja pareiškė, kad net diskutavimas apie Korėjos pusiasalio denuklearizaciją yra „rimta politinė provokacija“, pažeidžianti jos, kaip branduolinių ginklų turinčios valstybės, konstitucinį statusą.

Vos po kelių valandų Pchenjanas nesėkmingai bandė paleisti palydovą, o Vašingtonas, Seulas ir Tokijas tai pasmerkė.

Natūralu, kad patyręs nesėkmę žmogus išmoksta daugiau ir padaro didesnę pažangą.

Vėlai antradienį Šiaurės Korėja per sieną į Pietų Korėją pasiuntė oro balionų su šiukšlėmis, o ketvirtadienį paleido balistinių raketų.

„Tai beprecedentis atvejis – kad vienu metu paleista tiek daug trumpojo nuotolio raketų“, – naujienų agentūrai AFP sakė Korėjos nacionalinio susivienijimo instituto tyrėjas Hong Minas.

„Atrodo, kad taip Šiaurės Korėja protestuoja prieš trišaliame viršūnių susitikime patvirtintą pasiryžimą denuklearizuoti Korėjos pusiasalį ir raginimą surengti JT Saugumo Tarybos posėdį dėl jos palydovo paleidimo“, – teigė Hong Minas.

Visi ženklai rodo, kad šis sprendimas buvo priimtas aukščiausioje valdžios institucijoje, pridūrė jis.

JT Saugumo Tarybos posėdis

Analitikai teigia, kad balistinių raketų ir kosminių raketų paleidimo pajėgumų kūrimas technologiškai didele dalimi sutampa.

Žvalgybos palydovo iškėlimas į orbitą jau seniai yra Kim Jong Uno režimo prioritetas. Pernai lapkritį, po dviejų ankstesnių nesėkmingų bandymų, jis pareiškė, kad pavyko tai padaryti.

Tačiau raketa, šią savaitę turėjusi iškelti žvalgybos palydovą „Malligyong-1-1“, netrukus po starto sprogo dėl įtariamo variklio gedimo, pranešė Pchenjanas.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas savo kalboje, kurią vėlai trečiadienį paskelbė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA), pareiškė, kad jo šalis yra ryžtingai nusiteikusi tęsti tai, ką pradėjo.

„Nors neseniai paleidus žvalgybos palydovą nepavyko pasiekti tokių rezultatų, kokių tikėjomės, niekada neturėtume išsigąsti ar nusiminti – turėtume dėti dar daugiau pastangų“, – sakė jis.

„Natūralu, kad patyręs nesėkmę žmogus išmoksta daugiau ir padaro didesnę pažangą“, – pabrėžė jis, sakydamas kalbą Gynybos mokslų akademijoje.

Ketvirtadienį Šiaurės Korėja taip pat paskelbė pareiškimą, kuriame prieš JT Saugumo Tarybos posėdį organizacijos vadovą Antonio Guterresą (Antoniju Guterišą) pavadino „pačiu vangiausiu ir mažiausiai valios turinčiu generaliniu sekretoriumi per visą Jungtinių Tautų istoriją“.

Pchenjanas pareiškė privalantis išreikšti „didelį susirūpinimą dėl to, kad JT Saugumo Taryba ketina vėl sušaukti atvirą posėdį, kad suabejotų teisėtu KLDR palydovo paleidimu“. Tai sakoma Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūno Kim Son Gyongo (Kim Son Gjongo) pareiškime, pavartojant oficialaus Šiaurės Korėjos pavadinimo akronimą.

Šiaurės Korėjai „karinio žvalgybinio palydovo paleidimas yra neišvengiamas žingsnis siekiant sustiprinti savigynos galią“, pridūrė Kim Son Gyongas.

Seulas tvirtina, kad prie sėkmingo Šiaurės Korėjos paleidimo lapkritį prisidėjo Rusija – mainais į ginklų, skirtų karui Ukrainoje, siuntimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS