Šiaurės Korėja paskelbė, kada rengs derybas su JAV | Diena.lt

ŠIAURĖS KORĖJA PASKELBĖ, KADA RENGS DERYBAS SU JAV

Šiaurės Korėja antradienį paskelbė, kad šeštadienį surengs darbines derybas su amerikiečiais dėl Pchenjano branduolinės programos.

Tai reikštų, kad atnaujinamos labai lauktos derybos, kurios nutrūko vasario mėnesį žlugus JAV ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimui.

Abi šalys susitarė dėl „preliminaraus kontakto“ spalio 4 dieną ir darbinių derybų spalio 5-ąją, sakoma Šiaurės Korėjos užsienio reikalų viceministrės Choe Son Hui (Čvė Son Hui) pareiškime, kurį paskelbė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

„Tikiuosi, kad darbinio lygio derybos paspartins pozityvią KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ir JAV santykių plėtrą“, – pridūrė ji.

Derybų vietos užsienio reikalų viceministrė nenurodė.

JAV Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus vėliau patvirtino, kad šios derybos įvyks "per ateinančią savaitę".

Pchenjano ir Vašingtono derybos yra patekusios į aklavietę nuo vasario, kai žlugo Vietname surengtas antrasis JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) susitikimas. Jis buvo nutrauktas lyderiams nesutarus, ko pinigų stokojanti Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą. 

Birželio pabaigoje JAV ir Šiaurės Korėjos lyderiai surengė trumpą susitikimą Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje ir sutarė atnaujinti darbinio lygio derybas denuklearizacijos klausimu. Tačiau Šiaurės Korėjai supykus dėl JAV atsisakymo atšaukti bendras karines pratybas su Pietų Korėja procesas įstrigo.

Įtampa pastebimai atslūgo, kai D. Trumpas praėjusį mėnesį atleido iš pareigų griežtos pozicijos Pchenjano atžvilgiu besilaikiusį savo patarėją nacionalinio saugumo klausimais Johną Boltoną (Džoną Boltoną). Šiaurės Korėja nekart yra jį pavadinusi „karo kurstytoju“. 

Šiaurės Korėjos vyriausias derybininkas teigiamai reagavo į D. Trumpo pareiškimą, kad abi šalys turėtų išmėginti „naują požiūrį“ į dialogą. 

D. Trumpas kritikavo J. Boltono siūlymą denuklearizuoti Šiaurės Korėją pagal „Libijos modelį“, turint omeny branduolinio arsenalo likvidavimo sutartį, kurį pasirašė šios Afrikos valstybės buvęs diktatorius Muamaras Kadhafi (Muamaras Kadafis), nužudytas per sukilimą 2011 metais.

Toks komentaras įsiutino Pchenjaną, o D. Trumpas pareiškė, kad jis „labai brangiai mums atsiėjo“.

Nepaisant įstrigusių derybų Pchenjanas toliau žarstė pagyrimus D. Trumpui ir vadino jį „drąsiu“ bei „išmintingu“ lyderiu.  

Rastas konsensusas?

Analitikai sako, kad J. Boltono atleidimas iš Baltųjų rūmų veikiausiai padėjo įtikinti Pchenjaną sugrįžti prie derybų stalo.

Pietų Korėjos prezidentūra sveikino dialogo tarp JAV ir Šiaurės Korėjos atnaujinimą. 

„Tikimės, kad būsimos derybos atvers kelią įgyvendinti konkrečius žingsnius siekiant ilgalaikės taikos ir denuklearizacijos Korėjos pusiasalyje“, – sakė prezidentūros atstovė spaudai Ko Min-jung (Ko Mindžung).    

Pranešimas apie naujas derybas gali liudyti, kad abiem pusėms pavyko kuluaruose sumažinti nesutarimus, sakė Seule įsikūrusio universiteto „Dongguk“ Šiaurės Korėjos studijų profesorius Koh Yu-hwanas (Ko Juhvanas).

„Šiaurės Korėjas mainais į denuklearizacijos žingsnius reikalavo saugumo garantijų ir ragino JAV pasiūlyti „naują kalkuliaciją“, – sakė jis. 

„Abiem pusėms galbūt pavyko rasti konsensusą šiuo klausimu“, – pridūrė Koh Yu-hwanas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS