Šiaurės Korėja po ketvirto per 12 dienų sviedinių paleidimo grasina naujais bandymais | Diena.lt

ŠIAURĖS KORĖJA PO KETVIRTO PER 12 DIENŲ SVIEDINIŲ PALEIDIMO GRASINA NAUJAIS BANDYMAIS

Šiaurės Korėja po ketvirtos sviedinių poros paleidimo per mažiau nei dvi savaites antradienį pagrasino įvykdyti daugiau ginklų bandymų.

Įtampa Korėjos pusiasalyje kyla prasidėjus bendroms JAV ir Pietų Korėjos karinėms pratyboms ir gali sužlugdyti spėjamas Pchenjano ir Vašingtono derybas. Šiaurės Korėja sakė, kad pratybos yra „baisus“ šio proceso pažeidimas.

Pchenjanas visuomet piktindavosi Pietų Korėjos ir JAV karinėmis pratybomis, kurias laiko invazijos repeticijomis, bet praeityje vengdavo vykdyti raketų bandymus jų metu.

Pchenjano antradienio pareiškimas pasirodė vos per valandą po paleidimo ir tai irgi yra neįprasta. Paprastai tokie pareiškimai būdavo paskelbiami kitą dieną.

Šiaurės Korėja iš Pietų Hvanghės provincijos vakarinėje pakrantėje paleido „du sviedinius, kurie, kaip manoma, buvo trumpojo nuotolio balistinės raketos“, sakoma Pietų Korėjos Jungtinio štabų vadų komiteto pareiškime.

Raketos nuskriejo maždaug 450 km per pusiasalį ir nukrito Japonijos jūroje, prieš tai pasiekusios 37 km aukštį ir „mažiausiai 6,9 macho (8 520 km per val.)“ greitį, nurodė Pietų Korėjos kariškiai.

Pagal šiuos parametrus raketos yra vidutinės tarp sviedinių, kuriuos Šiaurės Korėja paleido per 12 pastarųjų dienų.

Seulas yra sakęs, kad visi šie sviediniai tikriausiai buvo trumpojo nuotolio balistinės raketos, nors Šiaurės Korėjai pagal Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas draudžiama leisti balistines raketas. Pchenjanas kai kuriuos šių ginklų vadino „nauja salvinės didelio kalibro valdomų raketų ugnies sistema“ ar „taktiniu valdomuoju ginklu“.

Naujausios raketos buvo paleistos Pietų Korėjos ir JAV kariškiams pirmadienį pradėjus bendras daugiausia kompiuterinio modeliavimo pratybas, kuriomis siekiama išbandyti Seulo pajėgumus karo metu imtis operatyvinės kontrolės.

Praėjus mažiau nei valandai po Šiaurės Korėjos ginklų bandymo, jos Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas sakė, kad JAV ir Pietų Korėjos pratybos yra diplomatinio proceso tarp Pchenjano, Vašingtono ir Seulo „atviras neigimas ir baisus pažeidimas“.

Visi bendri Pietų Korėjos ir JAV manevrai buvo „agresyvios karo pratybos simuliuojant netikėtą ir prevencinę ataką prieš KLDR (Šiaurės Korėją)“, sakoma atstovo pareiškime, kurį išplatino oficialioji naujienų agentūra KCNA.

„Todėl esame priversti kurti, išbandyti ir dislokuoti galingas fizines priemones, būtinas šalies gynybai“, – nurodė pareigūnas.

„Bevaisis ir sekinantis“

1950 metais Šiaurės Korėja atakavo savo kaimynę, išprovokuodama Korėjos karą, bet jau seniai aiškina, kad jai reikia branduolinių ginklų apsiginti juo JAV invazijos.

Pietų Korėjos Handongo universiteto tarptautinių santykių profesorius Park Won-gonas (Pak Vongonas) sakė, kad tolesni raketų paleidimai per minimas pratybas yra „labai tikėtini“.

Jei vėliau dialogas atsinaujintų, Pcjenhanas „gali pasinaudodamas šiais raketų bandymais spausti Seulą ir Vašingtoną“, nurodė jis.

„Problema ta, kad Pietų Korėja ir JAV praktiškai išvis nesureagavo į šiuos pastarojo meto paleidimus, sudarydamos sąlygas Pchenjanui bandymus rengti tiek kartų, kiek jiems norisi“, – naujienų agentūrai AFP sakė Park Won-gonas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) praėjusią savaitę nesureikšmino Šiaurės Korėjos raketų paleidimų ir sakė, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) nenorėtų jo „nuvilti“.

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis, kuris šiuo metu lankosi Azijoje, antradienį sakė, kad nors Vašingtonas rimtai vertina šiuos bandymus, „mums taip pat reikia stengtis nereaguoti pernelyg jautriai ir neatsidurti situacijoje, kurioje diplomatijai būtų užkirstas kelias“.

2018-ųjų birželį JAV prezidentas D. Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas Singapūre surengė istorinį viršūnių susitikimą. Jis baigėsi miglotu Kim Jong Uno pažadu siekti „Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“ nenurodant, kada ir kokiomis priemonėmis tai galėtų būti įgyvendinta.

Vasarį Hanojuje surengtas antrasis D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas buvo netikėtai nutrauktas, lyderiams nesutarus, ko pinigų stokojanti Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

Per birželį surengtą improvizuotą susitikimą Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje (DMZ) Kim Jong Unas ir D. Trumpas sutarė atnaujinti denuklearizacijos derybas, bet darbinio lygio dialogas dar nepradėtas.

Pasak analitikų, dėl minimų karinių pratybų diskusijos abiejose šalyse gali būti atidėtos iki rudens. Pchenjanas antradienį užsiminė, jog yra nenusiteikęs kalbėtis.

„Konstruktyvaus dialogo negalima tikėtis tokiu metu, kai modeliuojama karo praktika, nukreipta prieš dialogo partnerį“, – sakė Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

„Bevaisis ir sekinantis dialogas su tais, kas neturi bendravimo jausmo, nereikalingas“, – priduriama pareiškime.

Po viršūnių susitikimo Singapūre D. Trumpas šokiravo pareiškimu, kad bendros pratybos su Seulu sustabdomos. JAV prezidentas net pavartojo paties Pchenjano apibūdinimą, kad jos yra provokacinės.

Pernai rugpjūtį vykti turėjusios pratybos „Ulchi Freedom Guardian“ buvo suspenduotos, o vietoje didžiausių metinių, kiekvieną pavasarį vykdavusių plataus masto manevrų „Key Resolve“ ir „Foal Eagle“ („Esminis ryžtas“ ir „Jaunasis erelis“) šiemet kovą buvo surengtos trumpesnės pratybos „Dong Maeng“ („Aljansas“).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

gal pats laikas putinui susirupint o gal tai jam pritariant gasdinama jav jei ne kinija?.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS