Šiaurės Korėja pradėjo likviduoti raketų bandymų poligoną | Diena.lt

ŠIAURĖS KORĖJA PRADĖJO LIKVIDUOTI RAKETŲ BANDYMŲ POLIGONĄ

  • 1

Šiaurės Korėja pradėjo ardyti kai kuriuos objektus savo pagrindinėje palydovų leidimo stotyje, laikomoje tarpžemyninių balistinių raketų bandymų poligonu, rodo ekspertų atlikta neseniai iš palydovų darytų nuotraukų analizė.

Patikima laikomos JAV interneto svetainės „38 North“ analizė, jei bus patvirtinta, gali signalizuoti žingsnį į priekį po praėjusį mėnesį įvykusio istorinio Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimo, tačiau kai kurie ekspertai abejojo šio gesto reikšmingumu.

Po viršūnių susitikimo D. Trumpas paskelbė, kad Šiaurės Korėjos branduolinė grėsmė iš esmės išnyko. Tačiau asmeninių pokalbių metu prezidentas, kaip praneša JAV žiniasklaida, piktinasi, kad nėra reikšmingos pažangos denuklearizacijos klausimu.

Vis dėlto vieši jo pareiškimai atrodo optimistiniai, o „38 North“ analizė buvo paskelbta prezidentui deklaravus, kad jis „labai patenkintas“ tuo, kaip tęsiasi derybos su Pchenjanu.

„38 North“ sako, jog iš nuotraukų matyti, kad Šiaurės Korėja pradėjo griauti apdirbimo pastatą ir raketų variklių bandymų vietą savo Sohės kosmodrome.

Šalies šiaurės vakaruose esanti Sohė formaliai yra skirta palydovams į orbitą iškelti, bet raketų variklius nesunku pritaikyti kariniams tikslams. Tarptautinė bendrija Pchenjano kosmoso programą vadino figos lapeliu ginklų bandymams pridengti.

„38 North“ analitikas Josephas Bermudezas (Džozefas Bermudesas) išmontavimo darbus pavadino „svarbiu pirmuoju žingsniu“ Kim Jong Unui tesint pažadą, kurį jis, kaip sako D. Trumpas, davė per jų birželio mėnesio susitikimą Singapūre.

Manoma, kad Sohė „vaidino svarbų vaidmenį plėtojant technologijas Šiaurės (Korėjos) tarpžemyninių balistinių raketų programai“, todėl šios pastangos yra „reikšminga pasitikėjimo skatinimo priemonė“, sakė J. Bermudezas.

D. Trumpas Singapūre sakė, kad Kim Jong Unas įsipareigojo sunaikinti „svarbų“ raketų variklių bandymo objektą, bet konkrečios vietos nenurodė.

Sohė pagrindinė Šiaurės Korėjos raketų leidimo aikštelė yra nuo 2012 metų.

Visgi kai kurie ekspertai perspėjo „38 North“ analizėje neįžvelgti per daug.

Melissa Hanham (Melisa Hanham) iš Monterėjuje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „James Martin Center for Nonproliferation Studies“ sakė, kad nors variklių bandymo vietos išardymas yra „geras žingsnis“, jis reiškia tik „patį minimumą“ kalbant apie tai, ką galima padaryti Sohėje.

„Jei jie neišmontuos viso (kosmodromo), jis liks pagrindinė Šiaurės Korėjos kosminių paleidimų vieta“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Hanham.

D. Trumpas sveikina

JAV prezidentas antradienį sveikino pranešimus, kad Šiaurės Korėja pradėjo ardyti kai kuriuos objektus savo pagrindinėje palydovų leidimo stotyje, laikomoje tarpžemyninių balistinių raketų bandymo poligonu.

Naujos iš palydovų padarytos nuotraukos rodo, „kad Šiaurės Korėja pradėjo likviduoti svarbų raketų poligoną, ir už tai esame dėkingi“, per vieną renginį Kanzas Sityje Misūrio valstijoje sakė JAV lyderis.

„Įvyko nuostabus mūsų susitikimas su Pirmininku Kimu, ir panašu, kad viskas vyksta labai sklandžiai“, – pridūrė D. Trumpas, užsimindamas apie birželį įvykusį viršūnių susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu).

GALERIJA

  • Šiaurės Korėja pradėjo likviduoti raketų bandymų poligoną
  • Šiaurės Korėja pradėjo likviduoti raketų bandymų poligoną
  • Šiaurės Korėja pradėjo likviduoti raketų bandymų poligoną
  • Šiaurės Korėja pradėjo likviduoti raketų bandymų poligoną
  • Šiaurės Korėja pradėjo likviduoti raketų bandymų poligoną
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

ko gero kinai patare ta procedura o ju teritorija gan didele ir jie nedaleidzia palydovu ir juos numusa ir kolkas vienintele kur jav neduoda ultimatumu kaip kitoms salims ir rusams.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS