Šiaurės Korėja reikalauja visiems laikams nutraukti JAV ir Seulo karines pratybas | Diena.lt

ŠIAURĖS KORĖJA REIKALAUJA VISIEMS LAIKAMS NUTRAUKTI JAV IR SEULO KARINES PRATYBAS

JAV privalo „galutinai ir visam laikui“ nutraukti bendras karines pratybas su Seulu, siekiant palengvinti dialogą su Pchenjanu, paskelbė Šiaurės Korėja, praėjus kelioms dienoms po to, kai JAV ir Pietų Korėja atidėjo bendras planuotas karines pratybas.

JAV ir Pietų Korėja sekmadienį paskelbė, kad atideda bendras kasmetes oro pajėgų pratybas, turėjusias vykti šį mėnesį, ir teigė, kad šiuo žingsniu neva parodomas „geranoriškumas“ Šiaurės Korėjos atžvilgiu po ilgus mėnesius trunkančios aklavietės derybose dėl Pchenjano branduolinio nusiginklavimo.

Pchenjanas piktinasi bendromis pratybomis ir smerkia jas kaip pasiruošimą invazijai. Seulas ir Vašingtonas pernai prieš JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos vadovo Kim Jong-uno susitikimą Singapūre atšaukė kelias bendras karines pratybas.

Vis dėlto Šiaurės Korėja neįvertino JAV ir Pietų Korėjos sprendimo atidėti šį mėnesį planuotas bendras pratybas. Pasak Šiaurės Korėjos aukšto rango pareigūno Kim Yong Cholo, kuris anksčiau vadovavo deryboms su JAV, pratybų atidėjimas neturi reikšmės.

„Mes reikalaujame, kad JAV pasitrauktų iš pratybų arba nutrauktų jas galutinai ir visiems laikams“, – sakė Kim Yong Cholas, pridurdamas, kad pratybų atidėjimas nėra naudingas diplomatinėms pastangoms.

„Šiaurės Korėja neturi jokių ketinimų susėsti su „suktomis JAV“ ir negrįš į derybas, kol jos visiškai ir negrįžtamai neatsisakys savo priešiškos politikos“, – teigė pareigūnas.

Šiaurės Korėja davė JAV laiko iki šių metų pabaigos pateikti naujų pasiūlymų, kurie galėtų padėti išeiti iš aklavietės dvišalėse derybose.

Derybos tarp JAV ir Šiaurės Korėjos dėl Pchenjano branduolinio nusiginklavimo pateko į aklavietę po nesėkmingo JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos vadovo susitikimo Hanojuje vasarį. Nors praėjusį mėnesį Švedijoje įvyko JAV ir Šiaurės Korėjos pareigūnų susitikimas, jo metu nepavyko pasiekti jokios pažangos.

JAV vadovas apie naują susitikimą su Kim Jong-unu užsiminė praėjusį savaitgalį, bet Šiaurės Korėja pareiškė, kad jos nedomina susitikimai, kurie „nieko mums neduoda“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS