Šiaurės Korėjos lyderis gavo „puikų“ D. Trumpo laišką | Diena.lt

ŠIAURĖS KORĖJOS LYDERIS GAVO „PUIKŲ“ D. TRUMPO LAIŠKĄ

  • 9

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) gavo „puikų“ asmeninį laišką nuo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo), sekmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida, nors abiejų šalių derybos dėl Pchenjano branduolinės programos yra patekusios į aklavietę.

Derybos įstrigo vasarį žlugus Hanojuje surengtam antrajam abiejų lyderių susitikimui, D. Trumpui ir Kim Jong Unui neradus bendros kalbos, kaip Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti savo branduolinio arsenalo mainais į sankcijų sušvelninimą.

Abi šalys dėl derybų iširimo kaltino viena kitą, bet lyderiai taip pat reiškė viltį kada nors vėl susitikti.

D. Trumpas anksčiau šį mėnesį pranešė gavęs „gražų laišką“ nuo Kim Jong Uno.

Sekmadienį valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) nurodė, kad D. Trumpas irgi parašė Kim Jong Unui ir kad pastarasis „su pasitenkinimu sakė, kad laiško turinys puikus“.

„Vertindamas prezidento Trumpo gebėjimus priimti politinius sprendimus ir jo nepaprastą drąsą Kim Jong Unas sakė rimtai apsvarstysiantis įdomų [laiško] turinį“, – rašo KCNA.

Pranešime daugiau informacijos apie laiško turinį neatskleidžiama; taip pat nebuvo nurodyta, kada laiškas buvo išsiųstas ir gautas.

Šiaurės Korėjos režimo ruporo „Rodong Sinmun“ pirmajame puslapyje buvo išspausdinta nuotrauka, kurioje Kim Jong Unas matomas laikantis D. Trumpo laišką ir skaitantis jį savo kabinete.

Baltųjų rūmų pranešime patvirtinama, kad „buvo išsiųstas prezidento Trumpo laiškas; abiejų lyderių susirašinėjimas tebevyksta“.

Pietų Korėjos prezidentūra – Mėlynieji rūmai – nurodė, kad yra gavusi iš Vašingtono žinią apie šį laišką, ir šį susirašinėjimą įvertino „teigiamai“.

„Raktas priklauso Kinijai“

KCNA pranešimas pasirodė praėjus dviem dienoms po Kim Jong Uno susitikimo Pchenjane su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), penktadienį baigusį itin simbolišką vizitą branduolinių ginklų turinčioje Šiaurės Korėjoje.

Kim Jong Unas sakė Xi Jinpingui, kad jo vizitas yra galimybė pademonstruoti „pasauliui KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ir Kinijos draugystės nekintamumą ir neįveikiamumą“, pabrėžė KCNA.

Analitikai sako, kad Šiaurės Korėjos palankūs atsiliepimai apie D. Trumpą siunčia žinią, kad Pchenjanas nusiteikęs išeiti iš aklavietės derybose su Vašingtonu.

„Kinijai priklauso raktas nuo to, ko Šiaurės Korėja trokšta labiausiai: saugumo garantijų ir ekonomikos plėtros, – naujienų agentūrai AFP sakė Seule įsikūrusio Donguko universiteto profesorius Koh Yu-hwan (Ko Juhvanas). – Gavęs Kinijos pažadą, kad ji aktyviai padės šiose dviejose srityse, Kimas atsigręžia į JAV.“

Xi Jinpingas turėtų susitikti su D. Trumpu per vėliau šį mėnesį Japonijoje vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą. Analitikų nuomone, Kinijos prezidentas norėjo pasinaudoti savo kelione į Šiaurės Korėją, kad pasiųstų JAV prezidentui signalą apie savo daromą įtaką Kim Jong Unui.

„Laiškų diplomatija“

D. Trumpas ir Kim Jong Unas praeitais metais surengė savo istorinį pirmąjį susitikimą Singapūre, per kurį jiedu pasirašė negriežtai suformuluotą susitarimą dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

Tačiau šiemet Hanojuje Vašingtonas apkaltino Pchenjaną faktiškai atšaukti visas sankcijas mainais į dalinį nusiginklavimą. Šiaurės Korėja savo ruožtu sakė norinti, kad būtų sušvelnintos kai kurios priemonės mainais į visų branduolinių objektų uždarymą Jongbjono komplekse.

Nuo tada Pchenjanas kaltino Vašingtoną veikiant „negeranoriškai“ ir pareiškė, kad Jungtinės Valstijos iki šių metų pabaigos privalo pakeisti savo poziciją.

Abiejų šalių tiesioginės derybos nebuvo atnaujintos, o Šiaurės Korėja praeitą mėnesį padidino įtampą, paleidusi mažo nuotolio raketų – pirmąkart nuo 2017 metų lapkričio.

Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesorius Yang Moo-jinas (Jang Mudžinas) sakė, kad abiejų lyderių susirašinėjimas yra „labai reikšmingas“.

„Laiškų diplomatija rodo, kad jie bendrauja, nors šiuo metu tęsiasi derybų pauzė“, – aiškino jis.

Abu lyderiai jau ne pirmąkart pasirinko tradiciškesnes bendravimo priemones.

Likus mažiau kaip mėnesiui iki susitikimo Singapūre D. Trumpas parašė Kim Jong Unui, kad jis „nedelstų man paskambinti arba parašyti.

2018 metų rugsėjį Baltieji rūmai pranešė, kad Kim Jong Unas atsiuntė „labai šiltą“ laišką D. Trumpui ir paprašė antrojo susitikimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Gaila, Sadamas nespejo pasidaryti...

tikro, nebūtų Kimas pasidaręs atominių bombų, senai būtų vietoj laiškelių, gavęs kulką į galvą

Anonimas

Neturesi branduolinio vezdo - JAV teroristai tuoj ateis atimti tavo naftos. Kaip Irake. O kai turi - loja, bet nekanda. Nes bijo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS