Sirija: Turkija per viršūnių susitikimą su Iranu ir Rusija nepasiekė savo tikslų | Diena.lt

SIRIJA: TURKIJA PER VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMĄ SU IRANU IR RUSIJA NEPASIEKĖ SAVO TIKSLŲ

Damaskas trečiadienį pareiškė, kad Turkijos prezidentas per ankstesnę dieną vykusį susitikimą su Irano ir Rusijos vadovais nepasiekė savo „tikslų“, turėdamas omenyje Ankaros pastangas sutelkti paramą karinei operacijai Sirijos šiaurėje.

Antradienį Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) priėmė Rusijos vadovą Vladimirą Putiną ir Turkijos lyderį Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną).

Susitikimas vyko vadinamojo Astanos taikos proceso, kuriuo siekiama užbaigti ilgiau nei 11 metų trunkantį konfliktą Sirijoje, rėmuose.

Iranas ir Rusija Sirijos pilietiniame kare palaiko Damasko režimą, o Turkija remia sukilėlius.

Tačiau Turkiją taip pat labai neramina pusiau autonominė kurdų administracija naftos turtinguose Sirijos šiaurės rytuose. Neseniai R. T. Edoganas pakartojo grasinimą pradėti naują puolimą prieš kurdų kovotojus po 2019 metais surengtos karinės kampanijos.

R. T. Erdoganas viršūnių susitikime sakė, kad Turkija „tęs“ savo kovą su „teroristinėmis organizacijomis“, ragindamas Rusiją ir Iraną palaikyti jo šalį.

Praėjus kelioms valandoms po viršūnių susitikimo pabaigos Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas (Hoseinas Amiras Abdolahianas) Teherane priėmė kolegą iš Sirijos Faisalą Mekdadą.

R. T. Erdoganas „turėjo daug tikslų ir politikos krypčių, kuriuos norėjo primesti susitikime“, sakė F. Mekdadas per bendrą spaudos konferenciją su Irano diplomatijos vadovu.

Tie tikslai „nebuvo pasiekti rimtų diskusijų ir nuomonių, kurias pateikė mūsų draugai iraniečiai ir rusai, dėka“, pridūrė jis.

Ragina klausimą spręsti derybomis

Tačiau Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) antradienį per dvišalį susitikimą su Turkijos prezidentu jam papriekaištavo dėl planų surengti naują puolimą prieš kurdus Sirijoje.

A. Khamenei R. T. Erdoganui pasakė, kad bet koks turkų puolimas Sirijoje būtų „žalingas“ regionui, ir paragino šį klausimą spręsti Ankaros, Damasko, Maskvos ir Teherano derybomis.

Maskva anksčiau ragino Ankarą „susilaikyti“ nuo puolimo.

Po trišalio prezidentų susitikimo Teherane paskelbtame bendrame pareiškime sakoma, kad šalys „atmetė bet kokius bandymus sukurti naują realybę... [Sirijoje] kovos su terorizmu dingstimi, įskaitant neteisėtas savivaldos iniciatyvas, ir išreiškė savo pasiryžimą priešintis separatistinėms darbotvarkėms“ Sirijoje.

Šios trys šalys taip pat „patvirtino ryžtą tęsti savo... bendradarbiavimą, kad galiausiai būtų eliminuoti teroristai – asmenys, grupės, įmonės ir subjektai“, sakoma pareiškime.

Ankara tikisi sukurti „saugią zoną“, kurioje kurdų kovotojai būtų nustumti 30 km nuo Turkijos sienos.

H. Amiras-Abdollahianas pažymėjo, kad jo šalis „toliau derėsis ir konsultuosis su Turkijos ir Sirijos pusėmis“ dėl Ankaros planų rengti puolimą.

F. Mekdadas savo ruožtu teigė, kad šis žingsnis didina Sirijos ir Turkijos „konflikto“ riziką.

„Nei Turkijai, nei kam nors kitam nenaudinga skverbtis prie Sirijos sienų ir kurti saugias zonas, nes tai sukels dar vieną konfliktą tarp Sirijos ir Turkijos“, – sakė jis.

„Esame pasirengę ginti savo suverenitetą, saugumą, laisvę ir savo žmonių laisvę, ir to negalima atsisakyti“, – pridūrė Sirijos diplomatijos vadovas.

Tuo metu Irano užsienio reikalų ministras pakartojo reikalavimą, kad kurdų administraciją Sirijoje remiančios JAV pajėgos paliktų teritorijas į rytus nuo Eufrato upės.

Tokį raginimą A. Khamenei paskelbė antradienį susitikęs su V. Putinu.

„JAV ginkluotųjų pajėgų buvimas į rytus nuo Eufrato yra viena iš regiono problemų, – sakė H. Amiras-Abdollahianas – Manome, kad Amerikos pajėgos turėtų nedelsiant ir be jokių išankstinių sąlygų palikti Sirijos teritoriją.“

F. Mekdadas savo ruožtu pavadino Amerikos buvimą Sirijoje „neteisėtu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

- > Hari

Tu Debilas

Haris

Kaip erdoganas galejo karlikui ranka paspausti? Siaubas. Ta slykstyne reikejo vietoje subaladoti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS