Siūlymai ateities Europai: nuo avilių ant viešųjų įstaigų iki 100 mlrd. eurų fondo | Diena.lt

SIŪLYMAI ATEITIES EUROPAI: NUO AVILIŲ ANT VIEŠŲJŲ ĮSTAIGŲ IKI 100 MLRD. EURŲ FONDO

ES pareigūnai svarsto įsteigti 100 mlrd. eurų dydžio fondą. Šiomis lėšomis būtų remiami Europos verslo čempionai, taip padedant jiems konkuruoti su JAV ir Kinijos milžinais – „Google“, „Apple“ ir „Alibaba“.

Siūlymas įsteigti taip vadinamą Europos ateities fondą yra dalis priemonių, kurias Europos Komisijos (EK) pareigūnai nori įtraukti į naujosios EK pirmininkės Ursulos von der Leyen darbotvarkę. U. von der Leyen pareigas eiti pradės nuo lapkričio 1 d., rašo politico.eu.

EK pareigūnų 173 puslapių ilgio sąraše, kurį pavyko gauti „Politico“ žurnalistams, yra įvairių siūlymų – nuo bičių avilių pakabinimo ant viešųjų įstaigų iki apribojimų socialiniuose tinkluose įvedimo, tačiau pagrindinė nuostata yra ekonomiškai saugesnės ir tvaresnės ES kūrimas. Tokia Bendrija esą galėtų atsilaikyti prieš Vašingtoną ir Pekiną. Šiam tikslui pasiekti ir siekiama įsteigti fondą, remsiantį Europos verslo sunkiasvorius.

„Privačių ne ES šalių konkurentų, turinčių beprecedenčius finansinius pajėgumus, pakilimas ir lyderystė gali sunaikinti vyraujančią inovacijų dinamiką ir ES verslo poziciją kai kuriuose sektoriuose“, – sakoma planuose įsteigti naująjį fondą.

EK kaip pagrindines Europos konkurentes įvardija „Google“, „Apple“, „Facebook“, „Amazon“, „Microsoft“, „Baidu“, „Alibaba“ ir „Tencent“.

„Europa tokių bendrovių neturi“, – teigiama dokumente.

Fondui būtų skiriamos lėšos, daugiau nei 100 mlrd. eurų, iš ES biudžeto, kurios bus investuojamos tiesiogiai į konkrečias bendroves.

EK pareigūnai taip pat siūlo sukurti itin agresyvią muitų įvedimo Jungtinėms Valstijoms struktūrą, kuri leistų muitus įvedinėti vienašališkai.

Naujoji sistema, pavadinta „Vykdymo reguliavimas“, leistų Briuseliui tinkamai pasiruošti, jei Donaldas Trumpas visgi sunaikintų pagrindinį prekybos arbitražo teismą Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO). Šiuo metu prekybos arbitražas PPO kabo ant plauko, nes JAV boikotavo naujų teisėjų skyrimą dėl nesutarimų su Kinija.

Be Ženevoje įsikūrusios organizacijos suteikiamo saugumo, teigia EK pareigūnai, U. von der Leyen Komisija turi parengti strategiją, kuri leistų atsakyti D. Trumpo įvedamiems muitams atskirai nuo PPO teisėtvarkos.

Kinijos atžvilgiu Briuselio pareigūnai svarsto įvesti griežtesnes priemones, kurios neleistų kinų bendrovėms dalyvauti viešuosiuose pirkimuose Europoje, taip nubaudžiant jas už Kinijos gaunamas valstybės subsidijas.

Tiesa, komentuodamas „Politico“ nutekintus planus, U. von der Leyen atstovas spaudai tvirtino, kad „niekas pirmininkės komandoje negirdėjo apie paslaptingąjį Europos ateities fondą“.

Briuselis jau dabar turi investicijų strategijas, tačiau naujieji siūlymai sukurti Europos verslo čempionus žengia dar vieną žingsnį pirmyn.

„Fondo veikla būtų sutelkta į ilgalaikį, pelno siekiantį modelį. Tai leis fondui pasiekti strateginį tikslą – palaikyti Europos čempionus, tuo pačiu užtikrinant finansinį stabilumą“, – sakoma dokumente.

Tarp kitų naujosios Europos Komisijos siūlymų – visos ES mastu įgyvendinta nedarbo socialinio draudimo programa. Tai reiškia, kad ES galėtų tiesiogiai skirti išmokas bedarbiams visose Bendrijos šalyse.

Taip pat siūloma sugriežtinti socialinių tinklų kontrolę. Dokumente siūloma kitų metų pabaigoje svarstyti įstatymus, kurie priverstų socialinius tinklus ir panašias interneto platformas atsakyti už tai, ką vartotojai jose skelbia.

Siūloma taip pat įvesti skaidrumo reikalavimus, kurie įpareigotų socialinius tinklus atskleisti visą informaciją apie taip, kaip juose yra reguliuojamas toks turinys, kaip politinė reklama.

Europos Komisijos pareigūnai pateikia ir egzotiškesnių siūlymų – pakabinti bičių avilius ant viešųjų įstaigų visoje ES ir taip spręsti masinius vabzdžių apdulkintojų išmirimus Senajame žemyne.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS