Skambant raginimams pasitraukti iš rinkimų J. Bidenas bando raminti rėmėjus | Diena.lt

SKAMBANT RAGINIMAMS PASITRAUKTI IŠ RINKIMŲ J. BIDENAS BANDO RAMINTI RĖMĖJUS

  • 4

Jungtinių Valstijų Demokratų partijos panikos fone prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) aktyvina pastangas įtikinti visuomenę ir dideles sumas aukojančius rėmėjus, kad jis vis dar gali laimėti rinkimus lapkritį.

Po jo, daugelio analitikų nuomone, vangaus pasirodymo debatuose prieš respublikoną Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), nemažai rėmėjų, partijos strategų ir eilinių Demokratų nacionalinio komiteto (DNC) narių viešai ir privačiai teigė norintys, kad 81 metų J. Bidenas pasitrauktų, o partija rugpjūtį vyksiančiame Demokratų nacionaliniame suvažiavime galėtų išrinkti jaunesnį kandidatą.

Tačiau kol kas artimiausi J. Bideno sąjungininkai tvirtina, kad jis ir toliau yra pasirengęs varžytis su D. Trumpu, ir nepateikė jokių ženklų, kad ragins jį nutraukti kampaniją.

Šeštadienį prezidentas dalyvavo trijuose rinkimų kampanijos lėšų rinkimo renginiuose, o Niujorke ir Naujajame Džersyje jį lydėjo pirmoji ponia Jill Biden (Džil Baiden), kuri įnirtingai gynė savo 81 metų vyrą.

„Joe yra ne tik tinkamas žmogus šiam darbui – jis yra vienintelis tinkamas žmogus šiam darbui“, – sakė ji viename iš renginių, tarp kurio dalyvių buvo ir garsūs aktoriai Sarah Jessica Parker (Sara Džesika Parker) bei Matthew Broderickas (Metjus Broderikas).

Abejonės J. Bideno galimybėmis vadovauti šaliai suintensyvėjo po ketvirtadienio vakaro debatų su D. Trumpu: prezidentas kalbėdamas dažnai suklupdavo ir prarasdavo minčių eigą. Kritikai akcentuoja jo amžių ir proto aštrumo stoką.

Daug politikos apžvalgininkų, įskaitant laikraščio „The New York Times“ redakcinę kolegiją, po debatų paragino J. Bideną pasitraukti iš rinkimų kovos.

„Tai laikraščio, į kurį Joe Bidenas kreipia dėmesį, redakcinė kolegija. [...] Tai laiškas Joe Bidenui“, – televizijai CNN kalbėjo biuro politikos direktorius kanale Davidas Chalianas (Deividas Čelianas).

Tuo tarpu laikraščio „The Washington Post“ redakcinė kolegija savaitgalį paragino jį susimąstyti po to, kai, anot jos, tragiškas J. Bideno pasirodymas debatuose sukėlė „pagrįstų klausimų, ar jis gali dar ketverius metus dirbti sunkiausią pasaulyje darbą“.

Prie šio raginimo kol kas neprisijungė nė vienas aukšto rango išrinktas demokratas, o buvę prezidentai Barackas Obama (Barakas Obama) ir Billas Clintonas (Bilas Klintonas) penktadienį viešai patvirtino savo paramą.

Demokratų skambutis

DNC lyderiai, atrodo, yra linkę nuvertinti nerimą keliančio prezidento pasirodymo debatuose poveikį.

DNC pirmininkas Jaime Harrisonas (Džeimis Harisonas) ir J. Bideno kampanijos vadovė Julie Chavez Rodriguez (Džuli Čaves Rodriges) šeštadienio popietę susiskambino su keliomis dešimtimis komiteto narių visoje šalyje – grupe įtakingiausių partijos narių. Jie iš esmės neakcentavo silpno J. Bideno pasirodymo ketvirtadienio vakarą ir po jo pasipylusios kritikos lavinos.

Keletas pokalbyje dalyvavusių komiteto narių, kurių dauguma išliko anonimiški, kad galėtų kalbėti apie šią privačią diskusiją, pasakojo, kad jie jautėsi tarsi apgaudinėjami – jų buvo prašoma ignoruoti sunkią partijos padėtį.

Jie teigė, kad šis skambutis galimai sustiprino plačiai paplitusią paniką tarp išrinktų demokratų pareigūnų, rėmėjų ir kitų suinteresuotųjų šalių.

Vietoj to, anot šių žmonių, J. Harrisonas pateikė, kaip jie apibūdino, rožinį J. Bideno kelio į priekį vertinimą. Bendravimo funkcija buvo išjungta, o klausimų užduoti nebuvo leidžiama.

„Tikėjausi, kad bus daugiau dalykinio pokalbio, o ne: „Ei, pasirodykime tik kaip palaikymo komanda“, iš tikrųjų nesprendžiant labai rimtos problemos, kurią per Amerikos televiziją matė milijonai žmonių“, – sakė Joe Salazaras (Džo Salasaras), išrinktas DNC narys iš Kolorado, kuris dalyvavo pokalbyje.

„Buvo daug dalykų, kuriuos buvo galima pasakyti sprendžiant šią situaciją. Tačiau mes to nesulaukėme“, – teigė jis.

Geriausiai jį pakeisti galintys asmenys – viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris), Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas (Gevinas Niusomas) ir Mičigano gubernatorė Gretchen Whitmer (Gretčen Vitmer) – po debatų patvirtino savo paramą J. Bidenui.

Nebevaikštau taip lengvai, kaip anksčiau, nebekalbu taip sklandžiai, kaip anksčiau, nebedebatuoju taip gerai, kaip anksčiau, bet žinau, ką žinau – žinau, kaip sakyti tiesą.

J. Bidenas žada nepasiduoti

Penktadienį Šiaurės Karolinoje pasakytoje ugningoje kampanijos kalboje J. Bidenas bandė sušvelninti negatyvias kalbas ir pažadėjo tęsti kovą.

„Nebevaikštau taip lengvai, kaip anksčiau, nebekalbu taip sklandžiai, kaip anksčiau, nebedebatuoju taip gerai, kaip anksčiau, bet žinau, ką žinau – žinau, kaip sakyti tiesą“, – teigė jis Šiaurės Karolinoje vykusiame renginyje.

Prezidentas pridūrė: „Aš žinau, kas teisinga, o kas ne. Žinau, kaip dirbti šį darbą. Žinau, kaip viską padaryti. Žinau, kaip ir milijonai amerikiečių, kad kai tave parbloškia, tu vėl atsistoji.“

J. Bideno kampanija pripažino, kad debatai nepavyko taip, kaip jie tikėjosi, tačiau tvirtina, kad konkurencinė kova su D. Trumpu iš esmės nepasikeitė.

Jennifer O'Malley Dillon (Dženifer O'Mali Dilon), J. Bideno rinkimų kampanijos vadovė, šeštadienį viešame pranešime teigė, kad vidinė apklausa po debatų parodė, jog rinkėjų nuomonė nepasikeitė.

Ji teigė, kad per debatus ir po jų parama iš tikrųjų išaugo – iki penktadienio vakaro buvo surinkta 27 mln. dolerių (25,22 mln. eurų).

„Tai man nebuvo puikus vakaras, bet ir Trumpui nebuvo, – sakė J. Bidenas šeštadienį viename iš renginių. – Pažadu, kad laimėsime šiuos rinkimus.“

Vėliau jis su pirmąja ponia išskrido į Naująjį Džersį dalyvauti lėšų rinkimo renginyje, kuriame dalyvavo valstijos gubernatorius demokratas Philas Murphy (Filas Merfis).

„Suprantu susirūpinimą po debatų, – susirinkusiems sakė J. Bidenas. – Aš suprantu. Tai man nebuvo puikus vakaras, bet aš ketinu kovoti stipriau.“

Vėliau J. Bidenas su šeima turėjo išvykti į Kemp Deividą, kur praėjusią savaitę su artimais padėjėjais ruošėsi debatams.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vemt

verčia kai pamatau šita pampersinę jankiu imperijalistų mumija bidona, senis visai nukvako ir jau suvaikėjo

BADENAS - ne tik politinis , bet ir fizinis INVALIDAS,

iš konkurencinės kovos TOKIE negeba pasitraukti -jis toliau skandins JANKIUS į bedugnę

slava ukrainie

nors datrauktų iki rinkimų, nes kitas gali tapti rimtu Trampo konkurentu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS