Skandalas dėl Prancūzijos vadovo – hiperprezidentas segės apykoję? | Diena.lt

SKANDALAS DĖL PRANCŪZIJOS VADOVO – HIPERPREZIDENTAS SEGĖS APYKOJĘ?

  • 4

Paryžiaus apeliacinis teismas nusprendė: buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy kaltas dėl korupcijos ir prekybos poveikiu.

Patvirtino 2021 m. nuosprendį

Su teisinėmis problemomis 2007–2012 m. Prancūzijos prezidentu buvęs N. Sarkozy susiduria nuo pat to laiko, kai baigėsi jo kadencija.

Trejų metų įkalinimo bausmė – dveji metai laisvės atėmimo atidedant bausmės vykdymą ir vieni metai namuose su elektronine sekimo apykoje – už korupciją ir prekybą poveikiu jam buvo skirta 2021 m. kovą.

Teismas nustatė, kad N. Sarkozy ir jo buvęs advokatas Thierry Herzogas bandė papirkti teisėją Gilbert’ą Azibert’ą. Juodu siekė gauti iš teisėjo vidinio naudojimo informacijos apie tyrimą dėl įtarimų, kad būsimasis šalies vadovas neteisėtai gavo pinigų iš kosmetikos imperijos „L’Oreal“ paveldėtojos Liliane’os Bettencourt savo 2007 m. prezidento rinkimų kampanijai.

Pokalbiai slaptuoju ryšiu

Tyrėjai slapta klausėsi dviejų oficialių N. Sarkozy telefono linijų ir išsiaiškino, kad jis taip pat turėjo trečią neoficialią ryšio liniją, kuria bendravo su T. Herzogu. Skambučių šia linija, kuri buvo panaikinta 2014 m., turinys nulėmė 2021-aisiais priimtą verdiktą dėl korupcijos.

Eksprezidentas ginčijo kaltinimus ir iškart apskundė nuosprendį. Pirmą apeliacijos svarstymo dieną pernai gruodį jis pareiškė „niekada nepadaręs nė menkiausios korupcinio pobūdžio veikos“.

Jo pokalbiai su T. Herzogu dabar buvo pirmą kartą paviešinti teisme ir didele dalimi nulėmė trečiadienio sprendimą.

Prokuratūra prašė N. Sarkozy, T. Herzogui ir G. Azibert’ui skirti po trejus įkalinimo metus bausmės vykdymą atidedant. Prokurorai taip pat prašė uždrausti N. Sarkozy ir 76 metų G. Azibert’ui penkerius metus eiti viešąsias pareigas, o 67 metų T. Herzogui – penkerius metus verstis advokato praktika.

Tyrėjai nustatė, kad N. Sarkozy, pasinaudodamas Paulio Bismutho slapyvardžiu, nusipirko telefoną slaptiems pokalbiams su savo advokatu.

Su teisinėmis problemomis 2007–2012 m. Prancūzijos prezidentu buvęs N. Sarkozy susiduria nuo pat to laiko, kai baigėsi jo kadencija.

 

„Bygmalion“ sąskaitos

Vadinamoji Bismutho byla yra viena iš kelių, iškeltų hiperprezidentu pramintam N. Sarkozy.

„Bygmalion“ – pagal viešųjų ryšių bendrovės, viršytą išlaidų limitą maskavusios suklastotomis sąskaitomis faktūromis, pavadinimą pavadintoje byloje N. Sarkozy nuo lapkričio bus pakartotinai teisiamas pagal apeliaciją. 2021-aisiais eksprezidentui šioje byloje buvo skirta vienų metų įkalinimo bausmė.

Prokuratūra kaltino N. Sarkozy komandą per nesėkmingą jo 2012 m. kampaniją dėl antros kadencijos kone dvigubai viršijus teisiškai nustatytą išlaidų limitą ir naudojus netikrų sąskaitų schemą, kuriai vadovavo viešųjų ryšių bendrovė „Bygmalion“.

Pats N. Sarkozy neigia padaręs ką nors neteisėta.

Lagaminai iš Libijos

Be to, praėjusią savaitę Prancūzijos prokurorai pareikalavo, kad buvusiam prezidentui būtų surengtas naujas teismas dėl jo 2007 m. rinkimų kampanijos įtariamo finansavimo iš Libijos.

Finansinius nusikaltimus tiriantys prokurorai sakė, kad N. Sarkozy ir dar dvylika žmonių turėtų būti teisiami dėl kaltinimų, kad jie tai sėkmingai kampanijai siekė finansinės paramos iš tuomečio Libijos lyderio Muamaro al-Kadhafi.

2016 m. vienas liudytojas teigė, kad 2006 m. pabaigoje ar 2007 m. pradžioje jis į Prancūzijos vidaus reikalų ministeriją, kuriai tuo metu vadovavo N. Sarkozy, atvežė kelis Libijos režimo pasiųstus lagaminus su 5 mln. eurų.

N. Sarkozy kaltinamas korupcija, neteisėtu rinkimų kampanijos finansavimu ir valstybės lėšų grobstymo nuslėpimu, bet visuomet atmesdavo visus kaltinimus. Kartu su juo kaltinimai pateikti ir buvusiems ministrams Éricui Woerthui ir Brice’ui Hortefeux, buvusiam N. Sarkozy biuro vadovui Claude’ui Guéant.

Tyrimą atliekantys teisėjai turi tarti lemiamą žodį dėl to, ar byla pasieks teismą.

Seni teisiniai vargai iš dalies nulėmė N. Sarkozy nesėkmę bandant sugrįžti į 2017 m. prezidento rinkimus, bet 2018-aisiais paskelbęs apie pasitraukimą iš politikos jis sulaukė populiarumo bangos ir entuziastingai nusiteikusių minių per savo viešus pasirodymus. Jis vis dar turi nemažą įtaką dešiniesiems ir naudojasi dabartinio prezidento Emmanuelio Macrono prielankumu.

Trečiadienį išėjęs iš teismo salės N. Sarkozy nekomentavo Apeliacinio teismo sprendimo.

„Teisingumas kartais būna labai ilgas ir sunkus kelias, mes vis dar esame šio kelio pradžioje ir jis tęsiasi, – Paryžiaus apeliacinio teismo sprendimą komentavo buvusi prezidento advokatė Jacqueline Laffont. – N. Sarkozy nekaltas dėl veikų, kuriomis kaltinamas.“

Ji sakė, kad bus panaudotos visos teisinės priemonės: „Mes nepasiduodame šioje kovoje, kuri yra teisinga kova dėl itin neteisingo nuosprendžio.“

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Hiper

Gal eks beraščiai jebani

Arijas

O ten, Prancuzijoje, prancuzu dar yra?

čia ne prancūzija,

čia, nesikeiksiu ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS