Škotų nacionalistai siūlo pagalbą leiboristams ir kalba apie naują referendumą | Diena.lt

ŠKOTŲ NACIONALISTAI SIŪLO PAGALBĄ LEIBORISTAMS IR KALBA APIE NAUJĄ REFERENDUMĄ

  • 0

Likus mėnesiui iki visuotinių rinkimų Didžiojoje Britanijoje, kurie, kaip prognozuojama, bus labiausiai įtempti per daug dešimtmečių, škotų nacionalistų lyderė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžin) pasiūlė pagalbą Leiboristų partijai ir iškėlė galimybę po 2016-ųjų surengti naują referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės, galintį atverti kelią Jungtinės Karalystės skilimui.

Nors pernai rugsėjo 18-ąją vykusiame referendume škotai pasisakė prieš atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės, parama Škotijos nacionalinei partijai (SNP) smarkiai išaugo prieš gegužės 7 dienos rinkimus, kurie vyks visoje Jungtinėje Karalystėje.

Buvęs škotų nacionalistų lyderis Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas) per referendumo kampaniją sakė, kad tas balsavimas yra ištisai kartai vienintelį kartą tenkanti galimybė nutraukti 307 metus gyvuojančią sąjungą su Anglija.

44 metų N.Sturgeon, lapkritį pakeitusi buvusį SNP lyderį A.Salmondą prie Škotijos vyriausybės vairo, pati nesiekia būti išrinkta į Bendruomenių rūmus, tačiau atliks labai svarbų vaidmenį bet kokiose politinėse derybose.

Antradienį Škotijos televizijos transliuotuose debatuose, kuriuose, be N.Sturgeon, dalyvavo Škotijos leiboristų, liberalų demokratų ir konservatorių lyderiai, SNP vadovė iškėlė galimybę surengti naują referendumą dėl atsiskyrimo po 2016-aisiais vyksiančių regiono parlamento rinkimų.

N.Sturgeon sakė vis dar norinti nepriklausomybės bei įspėjo, kad kitą mėnesį Jungtinėje Karalystėje vyksiantys visuotiniai rinkimai nėra pakartotinis referendumas ir jis neatvers kelio Škotijos atsiskyrimui.

Paklausta, ar SNP 2016-ųjų rinkimuose sieks mandato surengti naują referendumą dėl nepriklausomybės, N.Surgeon atsakė: „Na, tai kitas reikalas. Parašysime tą programinį dokumentą, kai ten nusigausime“.

Po jos atsakymo studijoje Edinburge tarp žiūrovų pasigirdo nepasitenkinimo šurmulys, o vienas jų, kreipdamasis į Škotijos vyriausybės vadovę, pasakė, kad žmonės jau pareiškė savo valią ir tarė „ne“ nepriklausomybei.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad gegužės 7 dienos rinkimuose nei premjero Davido Camerono (Deiviso Kamerono) konservatoriams, nei Edo Milibando (Edo Milibando) vadovaujamai Leiboristų partijai nepavyks užsitikrinti absoliučios daugumos, o škotų nacionalistai, 2010-ųjų rinkimuose laimėję šešis mandatus, dabar turėtų iškovoti nuo 35 iki 50 vietų Bendruomenių rūmuose, kuriuose šiam regionui skirtos iš viso 59 vietos.

SNP viliasi perimti iš leiboristų daugumą iš 41 vietos, kurias jie iškovojo regione 2010-ųjų visuotiniuose rinkimuose, ir tapti lemiančia žaidėja, nuo kurios priklausys politinių jėgų pusiausvyra po gegužės 7 dienos balsavimo.

„Net jei toriai bus didžiausia partija, dirbsime su leiboristais, kad užkirstume kelią Davidui Cameronui į Dauning Stritą“, - kiek vėliau pridūrė N.Sturgeon.

Kai Škotijos leiboristų partijos lyderis Jimas Murphy (Džimas Merfis) N.Sturgeon tiesiai paklausė, ar ji nori, kad premjeru būtų E.Milibandas, ji atsakė: „Nenoriu, kad ministru pirmininku būtų Davidas Cameronas. Siūlau padėti Edui Milibandui tapti premjeru“.

„Nicola, mums nereikia jūsų pagalbos“, - atsikirto J.Murphy, kuris įspėjo rinkėjus, kad jei jie balsuos už SNP, rinkimus gali laimėti D.Cameronas, nes balsai už opoziciją išsiskaidys.

Tai bus labiausiai įtempti visuotiniai rinkimai nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio, kuriuose anksčiau politikos paraštėse buvusios partijos, tokios kaip SNP ir Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partija (UKIP), gali sugriauti seniai nusistovėjusį dvipartinės sistemos aiškumą.

Neaišku, ar kuri nors iš dviejų didžiųjų britų politinių partijų po gegužės 7-osios galės suformuoti ilgalaikę vyriausybę, kuri bus atsakinga už 2,8 trln. JAV dolerių ekonomiką.

Ant kortos pastatyta daug: D.Cameronas yra pažadėjęs, kad sėkmės rinkimuose atveju jis iki 2017 metų pabaigos surengs referendumą dėl šalies narystės Europos Sąjungoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS