Slovakijos prezidento rinkimuose reikės antrojo rato | Diena.lt

SLOVAKIJOS PREZIDENTO RINKIMUOSE REIKĖS ANTROJO RATO

Kas taps naujuoju Slovakijos prezidentu, paaiškės po antrojo rinkimų rato. Balandžio 6 d. tarpusavyje susirungs liberalios opozicijos remiamas buvęs užsienio reikalų ministras ir diplomatas Ivanas Korčokas bei vyriausybinei stovyklai priklausantis parlamento pirmininkas socialdemokratas Peteris Pellegrinis.

 

 Pirmąjį rinkimų ratą, surinkęs 42,5 proc. balsų, laimėjo I. Korčokas, sekmadienio rytą pranešė Rinkimų komisija. Už P. Pelllegrinį savo balsą atidavė 37 proc. rinkėjų. Nė vienas kandidatas negavo absoliučios balsų daugumos – dėl to reikės antrojo rato. Rinkimų aktyvumas siekė 51,9 proc.

I. Korčokas per rinkimų kampaniją žadėjo būti atsvara kairiajai nacionalistinei premjero Roberto Fico vyriausybei. P. Pellegrinis tuo tarpu į kovą stojo su šūkiu „Slovakijai reikia ramybės!“, kad būtų įveiktas didelis vidaus politinis susiskaldymas.

Pirmiausiai pozicija dėl Rusijos karo Ukrainoje yra viena temų, skaldančių šalies politiką ir visuomenę. ES ir NATO narė Slovakija ribojasi su Ukraina. I. Korčokas pasisako už ryžtingą karinę paramą Ukrainai. P. Pellegrinis tuo tarpu įspėja, kad reikia būti atsargiems dėl ginklų tiekimo ir nurodo į Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą.

Balsų skaičiavimas vyko netikėtai įtemptai. Pradžioje P. Pellegrinis smarkia lenkė I. Korčoką. Tačiau suskaičiavus balsus paskutiniosiose rinkimų apylinkėse, rezultatas pasisuko I. Korcoko naudai. Trečias rinkimuose liko prorusiškas nacionalistas ir buvęs teisingumo ministras Stefanas Harabinas, surinkęs 11,7 proc. balsų. Oficialiai rinkimų rezultatai turėtų būti patvirtinti sekmadienio vidudienį. Dabartinė šalies vadovė Zuzana Čaputova, nepaisant didelio populiarumo, atsisakė kandidatuoti dar vienai penkerių metų kadencijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

socbriusel kaisioja /pagalius/ i saliu suveriniteta kuri pazeide jav satanystai sionat parazitu globoje kuriu 1 tikslas sunaikinti visus o jie i pozemius sulis bet to nebus ir si saika ta jaucia ir skuba ir tai nepades -;;-;;-;;-

SUSIJUSIOS NAUJIENOS