Slovėnija tapo dar viena Europos šalimi, pripažinusia Palestinos valstybę | Diena.lt

SLOVĖNIJA TAPO DAR VIENA EUROPOS ŠALIMI, PRIPAŽINUSIA PALESTINOS VALSTYBĘ

Antradienį Slovėnijos parlamentas patvirtino vyriausybės įsaką, kuriuo pripažįstama Palestinos valstybė. Praėjusią savaitę ją pripažino dar trys Europos valstybės.

52 iš 90-ies parlamento narių po audringo šešias valandas trukusio parlamento posėdžio balsavo už vyriausybės remiamą įsaką pripažinti Palestinos valstybę.

„Šiandien Palestinos pripažinimas suverenia ir nepriklausoma valstybe siunčia viltį palestiniečiams Vakarų Krante ir Gazoje“, – po balsavimo vyriausybės paskyroje socialiniame tinkle X parašė ministras pirmininkas Robertas Golobas, prie parlamento buvo iškelta palestiniečių vėliava.

Opozicija boikotavo balsavimą, jame dalyvavo tik vienas jos atstovas, bet susilaikė.

Slovėnijos centro kairioji vyriausybė praėjusį ketvirtadienį pateikė parlamentui patvirtinti įsaką dėl Palestinos valstybės pripažinimo, tai dalis jos pastangų siekiant kuo greičiau užbaigti kovas Gazos Ruože.

Buvusio ministro pirmininko Janezo Janšos vadovaujama konservatyvi opozicinė Slovėnijos demokratų partija (SDS) siūlė šiuo klausimu surengti patariamąjį referendumą.

Ji tikino, kad Slovėnija turėtų laikytis tokios pačios pozicijos, kaip ir dauguma Europos Sąjungos valstybių, nusprendusių, kad dabar nėra tinkamas metas tokiam žingsniui.

SDS manymu, pripažinimas „padarys ilgalaikę žalą Slovėnijai, nes ji parems teroristinę organizaciją „Hamas“.

Per posėdį antradienį 52 įstatymų leidėjai atmetė opozicijos siūlymą surengti referendumą dėl Palestinos pripažinimo.

Praėjusią savaitę Palestinos valstybę pripažino Ispanija, Airija ir Norvegija, tad palestiniečių valstybingumą dabar pripažįsta 145 iš 193 Jungtinių Tautų valstybių narių.

Balandį atlikta apklausa parodė, kad Palestinos valstybės pripažinimą palaiko beveik 60 proc. slovėnų, 20 proc. tam nepritaria.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

O

Lietuva kaip visada bus paskutinė.

Žilvinas Ručys

putino vergai , planas įrengti pas teroristus bazes ir vykdyti nusikaltimus , tai kam jie pritarė , kaip ir krysa kauno meras finansiškai o gal ne tik remiantis su gauja nusikaltimus prieš žmoniją

SUSIJUSIOS NAUJIENOS