Sočyje prieš futbolo rungtynes vykusiame parade žygiavo „juodaveidžiai“ | Diena.lt

SOČYJE PRIEŠ FUTBOLO RUNGTYNES VYKUSIAME PARADE ŽYGIAVO „JUODAVEIDŽIAI“

  • 0

Sočyje, kuriame netrukus vyks futbolo Konfederacijų taurės rungtynės su Kamerūno komanda, savaitgalį organizuoto ir šio Rusijos miesto valdžios remiamo parado dalyviai žygiavo juodai grimuotais veidais, dėvėdami afrikietiškus drabužius ir nešdamiesi bananus.

Tačiau kai kurie komentatoriai teigė, kad šis rasistinį atspalvį turintis incidentas įvyko veikiau iš neišmanymo, o ne buvo sąmoningai organizuotas.

Miesto valdžios oficialioje interneto svetainėje paskelbtoje vienoje šio parado nuotraukoje matyti du žmonės, juodai išsidažę veidus. Vienas iš jų ant galvos buvo užsidėjęs afrikietišką peruką ir bananų girliandą, o kitas – dėvėjo Kamerūno komandos marškinėlius, galvos apdangalą ir nešėsi būgną. Vėliau ši nuotrauka buvo pašalinta.

Šalia šių dviejų „juodaodžių“ nuotraukoje buvo ir daugiau žmonių, nešusių Kamerūno nacionalines vėliavas.

Paradą stebėjęs Rusijoje besimokantis žurnalistas iš Nigerijos Lolade'as Adewuyi (Loladas Adevuji) sakė, kad žmonės juodai nugrimuotais veidais pasirodė parado dalyje, skirtoje nuo birželio 17-osios iki liepos 2-osios Rusijoje vyksiančiam FIFA Konfederacijų taurės turnyrui, laikomam svarbiausiu išbandymu futbolininkams prieš kitų metų Pasaulio čempionatą.

Sočyje birželio 25 dieną Kamerūno komanda susitiks su Vokietijos rinktine.

Pasak L. Adewuyi, parade, kuriam vadovavo Sočio meras, taip pat buvo meksikiečiais persirengusių žmonių, kurie dėvėjo sombrerus ir buvo prisiklijavę netikrus ūsus. Meksika yra viena iš šalių, kitą mėnesį žaisiančių šiame Rusijos pietiniame mieste.

Šie kostiumai greičiau rodo vietos rusų neišprusimą, nei jų piktavališkumą, sakė nigerietis.

„Žinote, jie nesupranta, kad nedera dažytis veidus juodai ir dar neštis bananus. Jie to nesuvokia“, – sakė L. Adewuyi.

Sočio savivaldybės antradienį paskelbtame pranešime sakoma, kad šiame parade atsispindėjo „skirtingi žemynai ir Rusijos atviras požiūris į viso pasaulio tradicijas“.

„Karnavaliniu paradu nenorėta nieko įžeisti, – sakoma pranešime. – Priešingai, jis buvo organizuotas siekiant pačių draugiškiausių tikslų: sukurti teigiamą atmosferą. Šiltai priimsime Kamerūno nacionalinę komandą ir jos sirgalius, o taip pat kitų šalių atstovus FIFA Konfederacijų taurės turnyre“.

Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) kol kas savo komentaro šiuo klausimu nepateikė.

Dar 2014 metų Pasaulio taurės varžybose tuometinis FIFA viceprezidentas Jeffrey Webbas (Džefris Vebas), kuris vadovavo federacijos kovos su rasizmu darbo grupei, sakė, jog Rusijai reikia švietimo diskriminacijos klausimais prieš 2018 metų futbolo čempionatą.

„Pačiai Rusijai reikia specialios darbo grupės, (skirtos) vien tik švietimui Rusijos viduje“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS