Stebėjimo grupė: Izraelis Vakarų Krante nusavino didelį žemės plotą | Diena.lt

STEBĖJIMO GRUPĖ: IZRAELIS VAKARŲ KRANTE NUSAVINO DIDELĮ ŽEMĖS PLOTĄ

Izraelis patvirtino didžiausią per daugiau nei tris dešimtmečius okupuotame Vakarų Krante įvykdytą žemės nusavinimą, trečiadienį pareiškė su nausėdijų plėtra kovojanti priežiūros grupė.

Šis žingsnis gali dar labiau padidinti ir taip sparčiai augančią įtampą, susijusią su devintą mėnesį Gazos Ruože vykstančiu karu.

„Peace Now“ teigė, kad valdžios institucijos neseniai patvirtino 12,7 kv. km žemės Jordano slėnyje pasisavinimą. Grupės duomenimis, tai buvo didžiausias patvirtintas žemės pasisavinimas vienu kartu nuo pat 1993 metų Oslo susitarimų.

Nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ išpuolis įžiebė karą Gazos Ruože, smurtas išaugo ir Vakarų Krante, o Izraelis beveik kasdien rengia karinius reidus, kurie dažnai išprovokuoja kruvinus susišaudymus su palestiniečių kovotojais. Palestiniečiai taip pat surengė virtinę išpuolių prieš izraeliečius.

Praėjusio mėnesio pabaigoje patvirtintas, bet tik trečiadienį paviešintas žemės paėmimas buvo įvykdytas po to, kai kovą Vakarų Krante buvo užgrobta 8 kv. km. žemės, o vasarį – 2,6 kv. km.

Tai rodo, kad 2024 metai bus kol kas didžiausi Izraelio žemės užgrobimo Vakarų Krante metai, teigė „Peace Now“.

Sklypai yra netoli Vakarų Kranto Ramalos miesto, kuriame įsikūrusi Vakarų remiamos Palestinos savivaldos būstinė. Paskelbusi sklypus valstybine žeme, Izraelio vyriausybė gali juos nuomoti izraeliečiams ir ten uždrausti privačią palestiniečių nuosavybę.

Palestiniečiai mano, kad Izraelio nausėdijų plėtra okupuotame Vakarų Krante yra pagrindinė kliūtis bet kokiam ilgalaikiam taikos susitarimui. Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės jas laiko neteisėtomis arba nelegaliomis.

Per 1967 metų šešių dienų karą, Izraelis užėmė Vakarų Krantą, Gazos Ruožą ir Rytų Jeruzalę – teritorijas, kuriose palestiniečiai nori įkurti būsimą valstybę. Dabartinė Izraelio vyriausybė Vakarų Krantą laiko istorine ir religine žydų tautos šerdimi ir nepritaria Palestinos valstybės sukūrimui.

Izraelis Vakarų Krante yra pastatęs daugiau kaip 100 nausėdijų, kai kurios iš jų primena išvystytus priemiesčius ar mažus miestelius. Jose gyvena daugiau kaip 500 tūkst. žydų naujakurių, turinčių Izraelio pilietybę.

Okupuotame Vakarų Krante gyvena trys milijonai palestiniečių, kuri yra nuolatos prižiūrima Izraelio kariuomenės.

Palestiniečių savivaldos administracija prižiūri dalį Izraelio okupuoto Vakarų Kranto. Jai draudžiama veikti teritorijose, kuriose yra įkurtos žydų nausėdijos, kas sudaro 60 proc. Vakarų Kranto teritorijos.

Žinomos žmogaus teisių organizacijos, kaltina Izraelį Vakarų Krante vykdant apartheido politiką. Izraelis šiuos kaltinimus atmeta kaip išpuolį prieš savo legitimumą.

Izraelio kraštutinių dešiniųjų finansų ministras Bezalelis Smotrichas (Bezalelis Smotričas) gavęs platesnius įgaliojimus administruoti okupuotą teritoriją dirbant dabartinei valdančiajai koalicijai, skatina žemės nusavinimą ir nausėdijų statybą.

Praėjusį mėnesį vykusioje jo partijos konferencijoje B. Smotrichas išdėstė savo planus dėl Vakarų Kranto, o jo kalbos įrašą gavo „Peace Now“. Jis teigė, kad šiais metais ketina nusavinti mažiausiai 15 kv. km. žemės Vakarų Krante.

„Hamas“ vadina Vakarų Kranto nausėdijų plėtrą kaip vieną iš spalio 7-osios išpuolio pietų Izraelyje priežasčių. Per tą ataką nužudyta apie 1,2 tūkst. žmonių ir paimta apie 250 įkaitų.

Atsakydamas į tai Izraelis pradėjo masinį puolimą, per kurį, vietos sveikatos apsaugos pareigūnų duomenimis, žuvo daugiau kaip 37,9 tūkst. palestiniečių, tačiau jie nenurodo, kiek iš jų buvo kovotojai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

karma sutvakys viska ,,,,,,,,,

Zydas visur yra zydas,kur eina ten sau nauda daro,visi sita mato zino,ir dar save laiko sventais,ir jie dar stebis ;;kodel visas pasaulis ju nemegsta,

CIA FAKTAS

Kur zydas, ten blogis. Cia tokia realybe !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS