Stingdantis šaltis užklupo Vidurio ir Rytų Europą | Diena.lt

STINGDANTIS ŠALTIS UŽKLUPO VIDURIO IR RYTŲ EUROPĄ

Pirmadienį atslinkus šalčiui iš Skandinavijos kai kuriose Vidurio ir Rytų Europos dalyse buvo uždarytos mokyklos ir dingo elektra, Lenkijoje temperatūra naktį nukrito iki minus 23 laipsnių Celsijaus.

Lenkijos meteorologijos tarnyba paskelbė saugos įspėjimus didžiojoje šalies dalyje, nes šią savaitę temperatūra toliau kris. Maždaug 2 200 namų ūkių buvo be elektros šalies šiaurės rytuose, ten buvo atšauktos mokyklų autobusų paslaugos. „Dėl šalčio kilo problemų su transportu į mokyklas“, – naujienų agentūrai PAP sakė regiono vyriausybės atstovas Krzysztofas Guzekas.

Latvijoje, antrame pagal dydį šalies mieste Daugpilyje, užregistruota 29,5 laipsnio šalčio, sinoptikai prognozuoja panašias arktines sąlygas visą savaitę.

Vengrijos nacionalinė meteorologijos tarnyba perspėjo, kad iki penktadienio ir šeštadienio vėjo gūsiai šiaurės rytuose gali siekti iki 90 km/h, o temperatūra kai kuriose vietose nukris iki 12 laipsnių šalčio.

Smarkus beveik 100 km/h greičio vėjas kai kuriose šalies vietose nuplėšė stogus, ant kelių nuvertė medžius, išvertė elektros stulpus ir nutraukė elektros linijas. Vengrijos valdžios institucijos perspėjo ypač pasirūpinti, kad dideliame šaltyje nebūtų palikti augintiniai ar gyvūnai prieglaudose, taip pat ir benamiai gyvūnai. „Temperatūra žemiau nulio gali kelti grėsmę mūsų augintiniams, todėl ypač svarbu, kad visi imtumėmės veiksmų šiuo laikotarpiu apsaugoti gyvūnus“, – sakoma už gyvūnų apsaugą atsakingo pareigūno Peterio Ovadi pareiškime.

Nukreipti skrydžiai

Pirmadienį Moldovoje be elektros buvo apie 22 tūkst. klientų, dėl stingdančio šalčio Kišiniovo oro uoste buvo atšaukti ir vėlavo skrydžiai. Sostinėje taip pat buvo sustabdytas viešasis transportas, mokyklos uždarytos iki ketvirtadienio. Dėl snygio buvo nukreipti du skrydžiai iš oro uosto Rumunijoje, rytiniuose regionuose buvo uždaryti pagrindinių kelių ruožai.

Vokietijos meteorologijos tarnyba pranešė, kad naktį temperatūra gali nukristi iki minus 15 laipsnių, tačiau pridūrė, kad tokia temperatūra sausį nėra neįprasta. „Neįprasta tai, kaip „karšta“ Vokietijoje buvo sausio pradžioje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Vokietijos meteorologijos agentūros atstovas Andreasas Walteris.

Metų pradžioje temperatūra pakilo didžiojoje šalies dalyje, Frankfurte buvo 17 laipsnių šilumos. „2018–2023 m. sausio mėnesiai iš tikrųjų buvo per karšti lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 1961–1990 m.“, – sakė A. Walteris.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

pati gamta reiksmingai parodijuoja svabsaikos /atsilymo/ propa gandonus z ppp=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS