Stokholme ir Osle įteiktos 2019 metų Nobelio premijos | Diena.lt

STOKHOLME IR OSLE ĮTEIKTOS 2019 METŲ NOBELIO PREMIJOS

Per ceremoniją Švedijoje antradienį apdovanoti šių metų Nobelio premijų laureatai, vienintelio – Nobelio taikos premijos laureato apdovanojimo ceremonija vyko Norvegijos sostinėje Osle.

2019 metų Nobelio medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir ekonomikos laureatai pagerbti per ceremoniją koncertų salėje Stokholme. Premijų įteikimo ceremoniją boikotavo Albanija ir Kosovas, abi šalys pasmerkė sprendimą 2019 metų Nobelio literatūros premiją skirti austrų rašytojui Peteriui Handkei, kuris neigia bosnių genocidą.

Kaip praneša agentūra „Reuters“, dar prieš ceremonijos, vykusios minint Žmogaus teisių dieną, pradžią Kosovo užsienio reikalų ministras Behgjetas Pacolli teigė, kad „šiandiena yra gėdinga diena Europai ir žmonijai“.

77 metų P. Handkei įteikta Nobelio literatūros premija, nepaisant atviros jo paramos buvusiam Serbijos lyderiui Slobodanui Miloševičiui, kuris 2006 metais mirė Hagoje, kur turėjo stoti prieš teismą dėl įvykdytų karo nusikaltimų.

Apdovanojimų ceremoniją boikotavo ir kelios kitos šalys, tarp kurių Turkija ir Kroatija. Turkijos, Albanijos, Kosovo ir Kroatijos pasiuntiniai Švedijoje nedalyvavo Nobelio premijų įteikimo ceremonijoje Stokholme. Daugybė žmonių išėjo protestuoti į gatves.

Šiais metais taip pat buvo apdovanota 2018 metų Nobelio literatūros premijos laureatė – lenkų rašytoja ir poetė Olga Tokarczuk, kadangi pernai nebuvo teikiama ši premija.

Nobelio fizikos premija įteikta Kanados ir JAV piliečiui Jamesui Peeblesui ir šveicarams Micheliui Mayorui ir Didier Quelozui. Šiųmetę Nobelio chemijos premiją dalijasi amerikietis Johnas B. Goodenoughas, britas M. Stanley'is Whittinghamas ir japonas Akira Yoshino.

Nobelio medicinos premijos laureatais tapo amerikiečiai Williamas G. Kaelinas jaunesnysis ir Greggas L. Semenza bei britas seras Peteris J. Ratcliffe‘as. Nobelio ekonomikos premijos laureatais tapo indų ir amerikiečių mokslininkas Abhijitas Banerjee, prancūzė Esther Duflo ir amerikietis Michaelas Kremeris.

Apdovanojimus įteikė Švedijos karalius Carlas Gustafas. Po ceremonijos Stokholmo rotušėje surengtas banketas, kur laureatai vakarieniavo su Švedijos karališkosios šeimos nariais.

Per atskirą ceremoniją Norvegijoje Etiopijos premjerui Abiy Ahmedui įteikta 2019 metų Nobelio taikos premija.

 

GALERIJA

  • Stokholme ir Osle įteiktos 2019 metų Nobelio premijos
  • Stokholme ir Osle įteiktos 2019 metų Nobelio premijos
  • Stokholme ir Osle įteiktos 2019 metų Nobelio premijos
  • Stokholme ir Osle įteiktos 2019 metų Nobelio premijos
AFP nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuliudes

Kad premijos negavo padangu drozejai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS