Su Italija migrantais apsikeisti sutikusi Malta užkirto kelią naujai krizei | Diena.lt

SU ITALIJA MIGRANTAIS APSIKEISTI SUTIKUSI MALTA UŽKIRTO KELIĄ NAUJAI KRIZEI

  • 3

Malta penktadienį užkirto kelią brendusiai konfrontacijai tarp vieno gelbėjimo laivo įgulos ir Italijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministro, pasisiūliusi priimti dešimtis Viduržemio jūroje išgelbėtų migrantų.

Italijos labdaros organizacijai „Mediterranea“ priklausantis burlaivis ketvirtadienį prie Libijos krantų išgelbėjo dešimtis žmonių, įskaitant nėščias moteris ir vaikus, tačiau vidaus reikalų ministras Matteo Salvini (Matėjas Salvinis) pareiškė, kad neleis jiems išsilaipinti.

„Buvo nuspręsta, kad Malta perkels 55 laive „Alex“ esančius migrantus... į Maltos ginkluotųjų pajėgų laivą“, – nurodoma maltiečių vyriausybės pareiškime.

Jame priduriama, kad mainais „Italija priims 55 (kitų) migrantų iš Maltos, prisidedama prie iniciatyvos, puoselėjančios europietiško bendradarbiavimo dvasią Maltoje ir Italijoje“.

Pasak M. Salvini, laivą valdanti kairuolių aktyvistų įgula pasielgtų „nepaklusniai, prievarčiai ir piratiškai“, jei nenuvyktų į Maltą.

Maltiečių pakrančių apsaugos tarnybos laivas perkels migrantus iš 18 m ilgio burlaivio „Alex“, kuris šiuo metu yra įstrigęs tarptautiniuose vandenyse netoli Italijos Lampedūzos salos, M. Salvini pasirašius įsaką, draudžiantį jam artėti prie šalies krantų. Tarp "Alex" paimtų migrantų yra keturi vaikai ir mažiausiai 11 moterių, iš jų – tris nėščiosios.

Italijos policija praėjusią savaitę perėmė Lampedūzoje Vokietijos nevyriausybinei organizacijai „Sea-Watch“ priklausantį laivą su 40 išgelbėtų migrantų ir suėmė jo kapitonę už prisišvartavimą uoste be leidimo.

Nepaisant M. Salvini tvirto pažado neįsileisti į Italijos uostus migrantus, per pastarąją parą Lampedūzą laivu pasiekė mažiausiai 69 migrantai ir prieglobsčio prašytojai, pranešė italų žiniasklaida. Dalį šių atvykėlių išgelbėjo Italijos tarnybos.

Penktadienį tarptautiniuose vandenyse prie Libijos krantų esančiuose vokiečių labdaros organizacijos „Sea-Eye“ laivas „Alan Kurdi“ išgelbėjo 65 migrantus iš perpildytos pripučiamos valties, pranešė organizacija.

Migrantų laive buvo nepakankamai geriamojo vandens juo plaukusiems 64 vyrams ir vienai moteriai; jie neturėjo palydovinio ryšio ar navigacijos prietaisų, nurodoma grupės pareiškime.

Žmonės, plaukę mėlynos spalvos pripučiama valtimi, pastebėta už 63 kilometrų nuo Libijos krantų, pirmiausia bandė pabėgti, veikiausiai išsigandę, kad labdaros organizacijos laivas priklauso Libijos pakrančių apsaugos tarnybai, nurodė „Sea-Eye“.

Organizacija sako, kad jos laivas bando užmegzti ryšį su Libijos pareigūnais, bet kol kas nesulaukė jokio Tripolio atsako, o migrantų „gelbėjimo centrai Romoje ir Valetoje taip pat tyli“.

Trečiadienį prie Tuniso krantų nuskendo dar vienas pripučiama valtis, plukdžiusi per Viduržemio jūrą 86 žmones iš Libijos. Per tą incidentą pavyko išgelbėti tik tris migrantus, o kiti žuvo arba dingo.

Italijos teismas, nagrinėjęs praėjusią savaitę iškeltą „Sea-Watch“ bylą, nutarė, kad nei Libija nei Tunisas nėra saugios šalys migrantams.

Libija, tebekrečiama chaoso nuo 2011 metų, kai per sukilimą buvo nuverstas ilgametis diktatorius Moameras Kadhafi (Muamaras Kadafis), jau seniai yra svarbi migrantų tranzito šalis, ypač žmonėms iš Užsachario Afrikos, siekiantiems žūtbūt pasiekti Europą.

Antradienį naktį 53 migrantai žuvo per aviacijos smūgį prieš sulaikymo stovyklą netoli Tripolio.

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros UNHCR ypatingasis pasiuntinys migracijos klausimais Vincent'as Cochetelis (Vensanas Košetelis) neseniai apkaltino ES „aklumu“ Libiją negalinčių palikti žmonių atžvilgiu. Jis taip pat paragino Bendriją persvarstyti savo dabartinę politiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Visoms

Toms Afrikas moterims reikia nemokamai statyti spirales,kad jos ngimdytu tu vaiku tiek,kuriu po to negali ismaitinti,va cia tai butu humanitarine pagalba

Bočius

Jau seniai įrodyta,kad vadinami gelbėtojų laivai,tai nelegalų importuotojai į ES už pinigus.Todėl reikia būti visišku durnium,kad priimtum tą brudą.

Jooooooooooo

Kam tas šiukšles renka .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS