Sunki „Ryanair“ vasara: darbuotojai grasina streiku | Diena.lt

SUNKI „RYANAIR“ VASARA: DARBUOTOJAI GRASINA STREIKU

  • 0

Viena didžiausių pigių skrydžių bendrovių Europoje „Ryanair“ skaičiuoja paskutines dienas iki dešimtis tūkstančių keleivių atostogų planus nulemsiančio sprendimo. Skrydžių įguloms Europoje atstovaujančios profesinės sąjungos reikalauja, kad oro linijos darbuotojai būtų įdarbinti pagal tų šalių įstatymus, kur jie yra įsikūrę, tačiau „Ryanair“ nori ir toliau taikyti Airijos nuostatus visiems savo darbuotojams. Neradus abi šalis tenkinančio sprendimo iki liepos 3 d. skrydžių bendrovė rizikuotų sumušti savo pačios atšauktų skrydžių rekordą – darbuotojai grasina vasaros streiku.

Pirmieji „Ryanair“ įgulos žingsniai kovoje už savo teises prasidėjo dar 2017 m. gruodį. Ketindami sustabdyti skrydžius vienu pelningiausių metų laikotarpiu darbuotojai pasiekė savo – „Ryanair“ neprieštaravo, kad darbuotojams atstovautų vietinės profesinės sąjungos. Šis priverstinis sprendimas šiandien atsiskleidžia visu gražumu. Nors ir priėmusi darbuotojų interesus ginančias organizacijas, „Ryanair“ nepripažįsta jų reikalavimų.

Visi atsimena praėjusių metų rudenį, kai suklydusi su pilotų atostogų tvarkaraščiais bendrovė atšaukė 20 tūkst. savo skrydžių. Galimi šimtų kelionių trikdžiai dar ir Kalėdų laikotarpiu būtų sukėlę rimtų finansinių problemų.

Balandžio 24 d. susitikusios Ispanijos, Portugalijos, Belgijos ir Italijos įguloms atstovaujančios profsąjungos aptarė oro linijos įdarbinimo politiką, kuri laužo visus standartus. Darbuotojai, nepriklausomai nuo to, į kokios šalies bazę yra paskiriami, įdarbinami pagal Airijos įstatymus.

Remiantis tarptautine jurisdikcija, pigių skrydžių lyderė neturi teisės versti visų savo darbuotojų elgtis pagal vienos šalies įstatymus. Portugalijos darbo ministro Jose Vieira da Silva teigimu, nors darbo sutartys ir pasirašomos remiantis Airijos įstatymais, Europos Sąjungos Romos sutartis užtikrina, kad darbuotojų teisės nustatomos remiantis vietiniais įstatymais.

Šį pavasarį Portugalijos pilotų profsąjunga „SNPVAC“ buvo pirmoji, pradėjusi kovą prieš ilgametę „Ryanair“ įdarbinimo politiką. Remiantis Airijos teisine baze, darbuotojams buvo draudžiama išeiti tėvystės atostogų ar gauti nedarbingumo pažymėjimą. „SNPVAC“ taip pat protestavo prieš darbuotojus engiančią praktiką, kai įgula yra baudžiama už nepasiektus pardavimų rodiklius skrydžių metu, verčiama lankyti brangius apmokymų kursus, dirbti 12 valandų pamainas su trumpais poilsio periodais ir net badauti – oro linija atsisako tiekti maistą skrydžio įgulai.

Vis dėlto šios ilgai trukusios „Ryanair“ darbuotojų kančios gali netrukus baigtis. Penkios minėtos Europos profsąjungos reikalauja, kad oro linija pripažintų darbuotojų teises, kurias nurodo vietiniai šalių įstatymai ir taikytų bendras taisykles visiems savo darbuotojams. Žinoma, bendrovė turi teisę atsisakyti keisti savo politiką, tačiau tuomet rizikuotų šią vasarą atšaukti visus savo skrydžius minėtose šalyse. Tokiu atveju vien Ispanijoje per dieną nukentėtų 115 tūkst. keleivių.

„Žemos skrydžių kainos negali būti užtikrinamos darbuotojų socialinių garantijų sąskaita – tai akivaizdi šiuolaikinė vergovė. „Ryanair“ įgula – tai žmonės, aptarnaujantys vienus iš didžiausių keleivių srautų visoje Europoje ir iš savo darbdavio, labiau nei iš bet ko kito, turėtų sulaukti deramos pagarbos bei atlygio už itin atsakingą darbą“, – susidariusią situaciją komentavo Marius Stonkus, skrydžių kompensacijų bendrovės „Skycop“ vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS