Suomijoje darbą pradeda jauniausia pasaulio premjerė | Diena.lt

SUOMIJOJE DARBĄ PRADEDA JAUNIAUSIA PASAULIO PREMJERĖ

Suomijoje 34 metų Sanna Marin (Sana Marin) antradienį oficialiai buvo paskirta premjere ir tapo jauniausia pasaulyje vyriausybės vadove.

Buvusi susisiekimo ministrė perėmė vadovavimą koalicijai iš penkių partijų, kurioms visoms vadovaus moterys, kai premjerė kitais metais perims vadovavimą savo Socialdemokratų partijai. Visos, išskyrus vieną, moterų koalicijos lyderių yra jaunesnės nei 35 metų.

S. Marin tapo trečiąja Suomijos premjere moterimi, kai antradienį parlamente jos paskyrimui buvo pritarta 99 balsais prieš 70, o prezidentas Sauli Niinisto (Saulis Nynistė) oficialiai paskyrė naująjį centro kairės ministrų kabinetą.

S. Marin pakeitė praėjusią savaitę atsistatydinusį premjerą Antti Rinne (Antį Rinę). Jis pasitraukė svarbiai koalicijos partnerei – Centro partijai – atšaukus paramą jo penkių partijų vyriausybei dėl vyriausybės pareiškimų ir veiksmų pašto darbuotojų streiko atžvilgiu.

S. Marin pasaulio žiniasklaidos dėmesį patraukė ne tik tuo, kad yra jauniausia Suomijos lyderė per visą šalies istoriją, bet ir tuo, kad yra jauniausia šiuo metu pareigas einanti vyriausybės vadovė pasaulyje. Šiuo požiūriu ji aplenkė Ukrainos premjerą Oleksijų Hončaruką, kuriam dabar yra 35 metai.

Tačiau S. Marin antradienį išsisuko nuo klausimų apie tarptautinį dėmesį jos amžiui.

„Aš pati galvoju apie praktiškus dalykus ir šią savaitę labai nestebėjau, ką rašė spauda šalyje ar užsienyje“, – prie parlamento žurnalistams sakė ji.

Anksčiau šią savaitę ji sakė: „Niekada negalvojau apie savo amžių ar lytį; galvoju apie priežastis, dėl kurių atėjau į politiką, ir tuos dalykus, dėl kurių laimėjome rinkėjų pasitikėjimą.“

S. Marin augo prižiūrima motinos ir jos širdies draugės, ir sakė, kad jos „vaivorykštinė šeima“ parodė jai „lygybės, sąžiningumo ir žmogaus teisių“ svarbą.

Viename 2015 metų interviu S. Marin sakė, kad vaikystėje jautėsi „nematoma“, nes negalėjo atvirai kalbėti apie savo šeimos sudėtį.

Ji taip pat sakė, kad jos vaikystė didele dalimi nulėmė jos politinius prioritetus, tarp kurių yra dosnios socialinės apsaugos sistemos ir mažo nelygybės laipsnio išsaugojimas.

„Aš kilusi iš neturtingos šeimos ir nebūčiau galėjusi pasiekti sėkmę ir žengti į priekį, jei ne stipri gerovės valstybė ir Suomijos švietimo sistema“, – sakė ji laikraščiui „Helsingin Sanomat“.

Socialdemokratai į valdžią atėjo birželio mėnesį, per balandžio rinkimus minimalia persvara įveikę kraštutinių dešiniųjų antiimigracinę Suomių partiją.

Šią pergalę kai kurie komentatoriai laikė Suomijos liberalios, lygios visuomenės triumfu prieš partiją, rinkimų programoje numačiusią beveik iki nulio sumažinti asmenų, kuriems suteikiamas prieglobstis, skaičių ir stabdyti kovos su klimato kaita priemones.

Po antradienio balsavimo parlamente S. Marin pažadėjo atkurti pasitikėjimą jos partija.

„Mes pažadėjome Suomijos žmonėms permainas ir dabar privalome tesėti šį pažadą. Birželio mėnesį drauge sutarėme dėl vyriausybės programos ir aš manau, kad darbais geriausiai atkursime žmonių pasitikėjimą“, – sakė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Leninas

Grazi mergaite

...

Gaila Suomijos - kas gero Lietuvoje po neLesbės valdymo?.. :s

Makas

Uzaugusi nepilnaverteje seimoje, galimai paveikta psichika... Zodziu siaubas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS