Suomijos įlankoje pradėtas tiesti dujotiekis „Nord Stream 2“ | Diena.lt

SUOMIJOS ĮLANKOJE PRADĖTAS TIESTI DUJOTIEKIS „NORD STREAM 2“

  • 0

Šveicarų kompanijos „Allseas“ vamzdynų tiesimo laivas „Solitaire“ trečiadienį Suomijos įlankoje pradėjo tiesti prieštaringai vertinamą dujotiekį „Nord Stream 2“.

Dujotiekiu į centrinę Europą turi būti tiekiamos gamtinės dujos iš Rusijos. Jo ilgis bus 1 230 km, jis tiesiamas palei 2012 metais nutiestą pirmąjį „Nord Stream“ dujotiekį. 

Dujotiekis, kuriuo bus galima tiekti 55 mlrd. kub. m gamtinių dujų per metus, turėtų būti parengtas naudoti 2020 metų pradžioje.

Vienintelis „Nord Stream 2“ projekto vystymo bendrovės akcininkas yra „Gazprom“, o jo partneriai yra projekto finansavimo dalininkai bei būsimos naudos gavėjai. Kartu su Vokietijos energetikos koncernu „Uniper“ į jį yra įsitraukę Vokietijos „Wintershall“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“.

JAV Valstybės departamentas perspėjo, kad gali būti pritaikytos sankcijos „Nord Stream 2“ projekto įgyvendinime dalyvaujančioms įmonėms pagal įstatymą „Dėl atoveikio Amerikos priešininkams per sankcijas“.

„Nord Stream 2“ projektas sulaukė ir kai kurių Europos valstybių, įskaitant Lietuvą ir Lenkiją, pasipriešinimo. Šios šalys laiko projektą ne komerciniu, o politiniu, siekiant pakenkti Ukrainai bei suskaldyti Europą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS