Susitarimas su TVF leis Ukrainai iš Europos Sąjungos pritraukti 500 mln. eurų | Diena.lt

SUSITARIMAS SU TVF LEIS UKRAINAI IŠ EUROPOS SĄJUNGOS PRITRAUKTI 500 MLN. EURŲ

Kijevo susitarimas su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl naujos kreditavimo programos leis Ukrainai artimiausiais mėnesiais iš Europos Sąjungos pritraukti 500 mln. eurų dydžio makrofinansinę paramą, pareiškė Ukrainos finansų ministrė.

„Pasiekus susitarimą su TVF, ateinančiais mėnesiais susiformuos galimybės gauti iš ES 500 mln. eurų makrofinansinę paramą labai palankiomis sąlygomis“, – Oksaną Markarovą cituoja Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.

Kaip jau buvo skelbta, Ukraina ir TVF pasiekė preliminarų susitarimą dėl naujos trejų metų trukmės 5,5 mlrd. JAV dolerių vertės programos skatinti šalies ūkio augimą bei ekonomines reformas.

Susitarimas, kuriam dar reikia TVF vadovybės pritarimo, buvo pasiektas per Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir TVF vadovės Kristalinos Georgijevos pokalbį telefonu praėjusį šeštadienį.

„Patikinau prezidentą, kad TVF yra pasirengęs remti Ukrainos valdžios politinę programą makroekonominiam stabilumui užtikrinti bei nukreipti ekonomiką spartesnio, tvaraus ir visapusiško augimo keliu“, – TVF spaudos tarnyba citavo jo vadovę.

Pasak K. Georgijevos, naujas finansinės paramos paketas Ukrainai skiriamas kaip išplėstinė fondo priemonė (Extended Fund Facility, EFF), ir tai Kijevo siekius derybose.

Naujas susitarimas su TVF palengvins Ukrainos skolinimąsi iš kitų tarptautinių donorų bei rinkoje.

Dabartinis Ukrainos ir TVF bendradarbiavimas pagal rezervinio susitarimo (Stand-by Arrangements, SBA) programą keturiolikos mėnesių laikotarpiui buvo patvirtintas pernai gruodį. Jis numatė 3,9 mlrd. JAV dolerių vertės finansavimą, tačiau išmoka buvo tik viena – 1 mlrd. dolerių dydžio, iškart po programos įsigaliojimo, vėliau TVF pažėrus pastabų dėl Ukrainos prisiimtų įsipareigojimų vykdymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

taigi

15 ES milijardų jau sukišta į kiaurą kibirą, tiksliau į Ukrainos "patriotų" kišenes, dar 5 iš USA, bet mažai ir mažai :)

...

Ukraina reikalainga tai ES tik kaip 'skylė' lengvai emituojamų eurų plovimui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS